16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajSimpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene“, la a VI-a ediţie

Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene“, la a VI-a ediţie

S-a dat startul creativității la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“ din Craiova, unde ieri a debutat Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene“, ediţia a VI-a. Evenimentul va reuni artişti din trei ţări care vor realiza, până pe 31 august, cinci creaţii de sculptură din piatră. Sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, ediţia de anul acesta se înscrie în tema dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918. „Dăm startul creativităţii împreună cu cinci artişti care vor transforma, timp de o lună, cea mai puternică marmură din România şi una dintre cele mai apreciate din Europa în cinci opere de creaţie“, a spus Remus Vlăsceanu, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“.
Cei cinci sculptori care participă la simpozion au fost desemnaţi în urma concursului de proiecte lansat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, la care s-au înscris 30 de artişti.
Anna Korver, din Noua Zeelandă, va realiza lucrarea „Freedom“, operă care simbolizează o pasăre măiastră ce se bucură de libertate pe treptele înalte ale soclului, ca o redută cucerită pentru integritatea naţională. „Lucrarea este şi un tribut adresat lui Brâncuşi, păsărilor lui măiestre“, a spus artista.
Masha Paunovic, din Serbia, va realiza lucrarea „Union“, elegantă prin însăşi simbolistica ei. „Sculptura reprezintă cele trei provincii româneşti unite la 1918“, a spus Masha.
Doi artişti consacraţi din România îşi dau concursul în această lună. Emilian Popescu, din Craiova, va întregi evenimentul prin lucrarea sa, „Synergie“, trei piloni de marmură sub cupola unităţii naţionale. „Provocarea este mare, iar lucrarea trebuie realizată cu foarte mare atenţie“, a spus Emilian Popescu.
Petre Virgiliu Mogoşanu, un artist cu renume internaţional, va realiza o operă ce se va numi „Unitate“. „O unitate de stil cu trei coloane ce reprezintă înfrăţirea şi conexiunea dintre oameni“, a spus artistul din Balş.
Lucrarea lui Ayhan Kayapinar, din Turcia – „Rosy Rose“, simbolizează un trandafir uriaş, cu petale din raze de foc împietrite într-un joc geometric inedit, cinstind eroismul naţiunii noastre. „Lucrarea reprezintă un trandafir, iar petalele lui înseamnă unitate“, a spus Ayhan Kayapinar.
Pentru realizarea celor cinci sculpturi, organizatorii propun ca spaţiu de lucru curtea interioară a Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“, făcându-se astfel legătura cu perioada de formare a marelui artist. „Am ales această locaţie pentru că este tradiţional legată de sculptorul Brâncuşi. Încă de la intrare sunt expuse grinzile din atelierul lui Brâncuşi, dar există şi un mic muzeu în cadrul liceului. Suntem mândri că tabăra Brâncuşi a crescut de la an la an şi a devenit una dintre cele mai căutate din domeniu“, a spus Mihail Genoiu, primarul Craiovei.
Cele cinci opere de artă realizate în urma simpozionului vor decora diverse spaţii publice ale Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS