24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInițiere în fascinanta lume a benzilor desenate

Inițiere în fascinanta lume a benzilor desenate

Pasionații și colecționarii de benzi desenate, bedefilii, așa cum sunt numiți în limbajul de specialitate, au multiple motive de bucurie. În lunile iulie și august, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ desfășoară „Atelierul de inițiere în creația de benzi desenate“. Cu alte cuvinte, atelierul de benzi desenate. Activitatea se desfășoară în premieră la bibliotecă, în cadrul proiectului „Biblioteca din Vacanță“, și se adresează elevilor din ciclurile primar și gimnazial. Nu mai puțin de 60 de copii au ales să-și petreacă vara la bibliotecă, participând la întâlnirile de lucru și învățare din cadrul atelierului.
Dodo Niță, coordonatorul atelierului, este președintele Asociației Bedefililor din România și, prin cărțile realizate – „Istoria benzii desenate românești“, „Dicționarul benzii desenate din România“, „Vârsta de aur a benzii desenate românești“, „Paradigmele paraliteraturii“ -, poate cel mai important autor, critic și istoric român al „celei de-a noua arte“ – benzile desenate.
Cu o tradiție de peste un secol în România, perioada de vârf fiind atinsă la cumpăna deceniilor 6 și 7 ale secolului XX, benzile desenate reflectă atât sensibilitățile artistice și literare ale autorilor, scenariști și desenatori deopotrivă, dar și gusturile unei societăți care, racordându-se la un bun cultural de extracție occidentală, citea și răsfoia cu aviditate revistele și cărțile de benzi desenate.
Pentru că între benzile desenate și literatură există nesfârșite conexiuni, locul firesc al celei de-a noua arte este în bibliotecă. Atât ca spațiu de expunere și promovare, dar mai ales ca mediu în care pasionații au posibilitatea să deprindă elemente de istorie şi principalele tehnici de lucru. Drumul este unul anevoios pentru că vorbim, totuși, de o artă. De la scenariu la personaje şi de la punerea în pagină la limbajul specific benzii desenate, participanții parcurg un drum presărat cu surprize și experiențe dintre cele mai variate.
Încântat că cei mai mulți dintre copii, cel mai probabil viitori autori de benzi desenate, sunt capabili să definească corect banda desenată și, implicit, să o diferențieze de desenul animat, Dodo Niță a declarat că „în ceea ce priveşte Biblioteca Județeană «Alexandru și Aristia Aman», o frecventez dinainte de 1989 şi deci pot să constat cu bucurie evoluţia acesteia din ultimii ani, în special cu American Corner şi Sala «Acad. Dinu C. Giurescu». Apropo, ştiu oare cititorii că distinsul academician a fost în tinereţe scenarist de benzi desenate? Pot să afle asta şi multe alte lucruri inedite şi chiar surprinzătoare citind cărţile mele «Istoria benzii desenate româneşti» şi «Paradigmele paraliteraturii»“.
În limbile română, engleză și franceză, cărțile și revistele acestui gen sunt apreciate de un public tot mai variat ca vârstă și preocupare. Din curiozitate sau nostalgie, fie pentru că poveștile narate câștigă noi împătimiți, ori pentru că citindu-le și recitindu-le au darul de a readuce în prezent perioada copilăriei, benzile desenate reprezintă o altfel de lectură.
Cu unele sincope și paranteze în perioada comunistă, piața de carte și revista de benzi desenate și-a recâștigat cititorii. Autorilor precum Dodo Niță le revine meritul de a fi (re)stârnit apetitul pentru acest gen de artă. Dictonul des întâlnit la finalul benzilor desenate – Va urma – arată nu doar că scenariile atent ticluite, ilustrate în desfășurări fabuloase, nu se termină niciodată, ci însăși viața benzilor desenate este fără de sfârșit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS