6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajAteliere creativ-educative gratuite la Muzeul Olteniei

Ateliere creativ-educative gratuite la Muzeul Olteniei

 

Înființat în urmă cu mai bine de un secol, Muzeul Olteniei Craiova reprezintă o instituție culturală de prestigiu, care se bucură de recunoaștere și în afara granițelor. Prin cele trei secții ale sale – Istorie-Arheologie, Etnografie și Științele Naturii – muzeul conservă și aduce în fața publicului mărturii însemnate ale trecutului. În perioada estivală, Muzeul Olteniei devine locul în care zeci de copii îşi dezvoltă cunoştinţele de istorie şi artă.

Muzeul Olteniei Craiova, Secţia de etnografie – Casa Băniei, invită copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, în perioada vacanţei de vară, la o fascinantă călătorie în lumea meşteşugurilor româneşti, prin organizarea de „Ateliere de meşteşuguri tradiţionale“. Începând din 25 iunie, până pe 9 septembrie 2018, participând la cursurile atelierelor de vară de la Casa Băniei, cei mici vor fi implicaţi în activităţi de cunoaştere şi deprindere a unor meşteşuguri tradiţionale româneşti, prin însuşirea şi experimentarea practicilor utilizate de către meşterii care încă păstrează tainele ocupaţiilor tradiţionale din lumea satului oltenesc.
Anul acesta, Muzeul Olteniei – Secţia de etnografie găzduieşte patru module speciale care vor avea loc săptămânal, în incinta spaţiului interactiv de la Casa Băniei, din str. Matei Basarab nr. 16. Astfel, atelierul de sculptură lemn se desfăşoară luni (9.00-11.00) şi miercuri (11.30-13.30) şi este coordonat de prof. Ionuţ Smarandache.
Atelierul de iconărit şi pictură sticlă, coordonat de prof. Cătălin Ostroveanu, se derulează marţea (9.00-11.00) şi miercurea (9.00-11.00). Joi, de la 11.30 la 13.30, se desfăşoară atelierul de bijuterii hand-made, coordonat de prof. Costinela Iacob, iar duminică (12.00-14.00), atelierul de pictură lemn, coordonat de artistul plastic Doru Dragomir. La aceste ateliere interactive pot să participe preşcolari, şcolari şi liceeni.

Lucrările copiilor, premiate la Olimpiada Meşteşuguri Artistice Tradiţionale

Debutul atelierelor de vară l-a marcat modulul „sculptură lemn“, în cadrul căruia participanţii au fost invitaţi să înţeleagă taina esenţelor lemnului, date uimitoare despre structura acestuia, tipuri de copaci şi sunetul acestora. Atelierul este unul orientat spre a învăţa primii paşi în modelarea lemnului, dar şi spre performanţă, pentru tinerii ce îşi doresc acest lucru. În cei cinci ani de când s-a înfiinţat acest atelier, cursanţii au obţinut premii importante la Olimpiada Meşteşuguri Artistice Tradiţionale: faza judeţeană – 8 premii I, 4 premii II, 2 premii III – toate la categoriile Sculptură în lemn, Sculptură icoană de vatră şi Prelucrarea artistică a lemnului, faza naţională (Sibiu) – 6 premii I, 3 premii II, 3 premii III şi 2 menţiuni.
Astfel, copiii şi tinerii ce frecventează cursul de sculptură în lemn rămân peste ani cu obiecte extraordinare ca valoare şi estetică, dezvoltând totodată abilităţi creative deosebite.
Cei dornici să facă o incursiune în lumea bijuteriilor tradiţionale româneşti vor căpăta noţiuni de bază despre ceea ce se numeşte „arta mărgelitului“, la atelierul de bijuterii hand-made. Aici vor afla ce fire colorate, mărgele, cioburi, paiete, nasturi, pene, flori, panglici sunt folosite în zona Olteniei, în ce constă ocrotirea ritualică prin bijuterii, cum se face ea şi după ce criterii. Confecţionate creativ, pe o paletă cromatică variată, bijuteriile tradiţionale sunt purtate la gât, pe piept, pe cap, la mână, la talie şi îmbogăţesc considerabil portul popular oltenesc.

Povestea lutului, depănată la Casa „Băniei“

Frământând lutul, oamenii au descărcat în micul bulgăre de pământ toate grijile și au creat vase de o frumusețe uluitoare ce au uimit o lume întreagă. Începând cu a 21-a zi a lui Cuptor, cei mici și cei mari sunt invitaţi în spațiul interactiv de la Casa „Băniei“ – „Bătrâna Doamnă“ a arhitecturii craiovene, să cunoască practica olăritului, să învețe tainele frământării lutului și tehnica roții olarului și să experimenteze crearea primului vas de lut.
În fiecare zi de sâmbătă, în intervalul orar 9.00 – 12.00, copiii îşi vor afunda mânuțele în lut şi vor da frâu liber imaginației și creativității. Ei se vor împrieteni cu roata olarului alături de meșterul ceramist Ștefan Trușcă din Oboga (judeţul Olt). „Demersul instituției vizează revalorificarea unui meșteșug din centre de olărit încă vii de pe teritoriu ţării: Oboga (Olt), Horezu (Vâlcea), Sisești (Mehedinți), unde se realizează atât ceramică decorativă, cât şi vase destinate uzului gospodăresc“, spun specialiştii muzeului.
„Atelierul de olărit“ se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani şi se va derula până la data de 10 septembrie 2018.

„Prietenii Istoriei“, la Secția de Istorie-Arheologie

În perioada 3 – 27 iulie, în spațiul interactiv din strada Madona Dudu, nr. 14, în cadrul Secției de Istorie-Arheologie se desfăşoară atelierele creative de cunoaştere „Prietenii Istoriei“. Acestea au un important rol educativ și creativ, ajutând copiii să-și dezvolte cunoștintele teoretice de istorie și artă. Prin atelierul „Mânuțe pricepute“, care se va derula în fiecare zi de marți și miercuri, începând cu ora 9.30, copiii vor avea ocazia de a se exprima plastic utilizând materiale, instrumente şi tehnici variate. Atelierul este coordonat metodologic de către Valentina Popescu și Irina Popescu, muzeografi în cadrul Secției de Istorie-Arheologie.
Un alt atelier – ,,Arta în preistorie“ – se va derula în fiecare joi, începând cu ora 9.30. În cadrul acestuia, cei mici vor avea ocazia să realizeze picturi reprezentative din perioada artei parietale.
Proiectul cultural „Prietenii Istoriei“ continuă și cu atelierul de „Creație Bijuterii“, în cadrul căruia copiii și-au pus îndemânarea și atenția la lucru, asamblând cu cea mai mare pricepere diverse bijuterii! Atelierul de „Creație bijuterii“ se va derula în fiecare vineri, începând cu ora 9.30, şi este coordonat de către Adina Gherban, muzeograf în cadrul Secției de Istorie-Arheologie.
Prin toate aceste ateliere creativ-educative, care sunt organizate gratuit de către Muzeul Olteniei, copiii vor afla lucruri noi despre materialele şi tehnicile tradiţionale folosite de bunii şi străbunii noştri, vor poposi la poveşti despre Facerea Lumii, iar la final vor deveni… adevăraţi meşteri populari!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS