16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCraiova – soluții pentru dezvoltare

Craiova – soluții pentru dezvoltare

Un clasament realizat de revista Forbes la începutul anului stabilea cele mai atractive 40 de orașe din România pentru afaceri. Au fost luate în calcul cifre oficiale ale Institutului Național de Statistică cum ar fi Produsul Intern Brut, salariul mediu, stocul de investiții străine directe, rata șomajului, numărul de firme active, cifra de afaceri și profitul net mediu, rețeaua de drumuri publice modernizate și căile ferate, precum și stocul de locuințe sau numărul de unități de învățământ. Indicatorii au fost corelați cu dimensiunea populației și au fost acordate anumite bonificații în condițiile în care anumite orașe și județe aveau unul sau mai multe aeroporturi în apropiere. Primele zece locuri sunt ocupate de București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Arad, Constanța, Alba Iulia, Oradea, Sibiu, Iași. Nici urmă de Craiova. Orașul nostru se găsește abia pe locul 28, cu un loc înaintea Alexandriei. Asta spune cam tot despre cum au gestionat de-a lungul timpului situația economică administrațiile care au condus orașul. De obicei, ne place să ne comparăm cu orașe mari, cum ar fi Clujul sau Iașiul, dar există un oraș de unde avem mult mai mult de învățat, și anume Oradea. Pentru că succesul acestui oraș a fost, în cea mai mare parte, rezultatul unei gândiri strategice a administrației locale. Înainte de administrația Bolojan, Oradea era un oraș de tranzit. Oamenii și investițiile plecau spre celelalte mari orașe din apropiere – Cluj, Timișoara, Arad. Ce a făcut actualul primar? Ceea ce ar trebui făcut și la noi – un plan coerent de dezvoltare al orașului. Acesta s-a bazat pe două elemente esențiale.
Dezvoltare economică prin atragere de investiții. Planul s-a pliat atât pe profilul orașului, cât și pe sectoarele economice cele mai dinamice și care pot produce efecte în industria orizontală sau în servicii. Din acest punct de vedere, studiile de specialitate arată că trei locuri noi de muncă în zona IT duc la crearea unui loc de muncă în servicii, iar cinci locuri de muncă în industrie duc la un loc de muncă în servicii. Prin urmare, două ar fi soluțiile pentru dezvoltatea economică a Craiovei. Prima – reindustrializarea orașului, care, odinioară era unul dintre punctele forte ale industriei din România (Electroputere, IUG, IMMR, RELOC etc.). A doua – transformarea orașului într-un HUB IT interregional. Spre deosebire de orașele din Ardeal, Craiova are șansa de a fi cel mai important centru urban din întrega regiune, și cu o deschidere importantă către regiunile din țările învecinate – Bulgaria și Serbia. De asemenea, are șansa unei Universități, deci a unei resurse umane de calitate. Toate acestea sunt oportunități de care municipalitatea nu a beneficiat până acum pentru că nu a știut să le valorifice.
Fonduri europene. Un capitol extrem de important, care este legat de primul, pentru că îți asigură banii nevesari investițiilor. Cum stă Craiova? Pe vechiul exercițiu bugetar a cheltuit peste 8,5 milioane de euro din bugetul propriu pentru finalizarea proiectelor europene neterminate. Printre acestea se numără: Parcul „Nicolae Romanescu“, Teatrul de Vară, reabilitarea străzilor Râului, Caracal și Bariera Vâlcii, Water Parkul, și exemplele pot continua la nesfârșit. Practic, nu există proiect important cu finanțare europeană la care Primăria Craiova să nu fi pierdut bani. De fapt, craiovenii sunt cei care au pierdut acești bani din cauza incompetenței administrației PSD. Că se poate și altfel, o demonstrază Oradea. Aici primarul Ilie Bolojan a angajat o echipă de experți în fonduri europene, care nu doar că au scris proiecte, și le-au scris bine, dar au și urmărit implementarea lor, astfel încât primăria să nu fie nevoită să dea niciun ban înapoi. Ca urmare, în opt ani, Primăria Oradea a obținut 140 de milioane de euro fonduri europene pentru investiții (care s-au adăugat la cele 100 de milioane de euro investite din fonduri proprii).
Rezultatul este remarcabil – Oradea se află, alături de Alba Iulia și Cluj-Napoca, pe primele locuri în țară în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Conform unui clasament întocmit de manager.ro, primele cinci orașe în ceea ce privește eficiența administrației sunt, în ordine Oradea, Alba Iulia, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara.
Despre Craiova nu mai vorbim, pentru că nu are sens. Deși edililor le place să repete că orașul se dezvoltă, realitatea este cu totul alta. Ne aflăm în coada clasamentelor în ceea ce privește atractivitatea economică, nu există niciun plan de dezvoltare pe viitor, muncipalitatea nu s-a consultat niciodată cu oamenii de afaceri, cu mediul universitar, cu specialiștii în fonduri europene. Tot ce s-a făcut a fost doar pentru că așa a vrut primarul, fără să existe un studiu de impact, un plan de dezvoltare, nimic.
Continuăm să ne mințim și să ne furăm singuri căciula, în timp ce alte orașe se dezvoltă, iar primăria oferă servicii publice de o calitate din ce în ce mai slabă.
Din păcate, Craiova încă este orașul din care se pleacă, nu se vine, iar dacă vrem să schimbăm asta trebuie, în primul rând, să ne propunem să o facem.
Nicolae Giugea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS