8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajImportanţa analizelor medicale în timpul sarcinii

Importanţa analizelor medicale în timpul sarcinii

În ultima vreme se nasc tot mai mulți copii cu probleme, iar medicii spun că principala cauză a acestui fenomen este educația sanitară deficitară a gravidelor. Care sunt investigațiile pe care trebuie să le facă o femeie însărcinată și cât de importante sunt atât pentru mamă, cât și pentru copil, aflați din interviul pe care ni l-a acordat dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinologie, medic primar medicină de laborator – Priority Medical.

Gazeta de Sud: Multe dintre noi ne-am auzit mamele sau bunicile spunând că înainte femeile nu făceau analize pe timpul sarcinii. Spuneți-ne, vă rog, de ce sunt importante analizele de sânge și la ce riscuri ne expunem în cazul în care nu le facem?
Alexandra Buzatu-Lang: Femeile însărcinate trebuie să țină cont de un aspect extrem de important: omul modern este omul care călătoreşte atât în căutarea unor noi locuri de muncă, cât şi ca turist. Ca urmare, ne întâlnim cu noi obiceiuri alimentare, cu noi viruşi şi paraziţi pentru care de cele mai multe ori nu avem imunitate. Aceste noi provocări pot influenţa sarcina și bineînţeles starea de sănătate a viitorului copil şi din acest motiv sunt recomandate analize în primul trimestru de sarcină. Acestea pot fi realizate chiar înainte de sarcină, atunci când ne planificăm o viitoare sarcină, şi ţin să felicit cuplurile care înţeleg rolul major al prevenţiei.
Cât privește riscurile la care se expun femeile care nu fac analize pe timpul sarcinii, acestea sunt foarte mari pentru viitorul copil.

GdS: Care sunt analizele care trebuie făcute în timpul sarcinii și ce afecțiuni putem descoperi cu ajutorul lor?
A.B.L.: Sunt analize obligatorii, recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Vorbim de hemoleucogramă, prin care putem descoperi o eventuală anemie sau o eventuală stare de purtător de beta-talasemie minoră, o anemie des întâlnită în Oltenia. În decurs de zece ani am descoperit în jur de 400 de purtători, cu vârste de la doi ani până la 70 de ani. Investigația este importantă pentru că, în cazul în care se întâlnesc doi purtători – soț și soție – care au aceeași boală minoră, pot să aibă un făt, în special de sex masculin, cu talasemie majoră, boală incompatibilă cu viața. Analizele pe care le efectuăm sunt cele de monitorizare a principalelor metabolisme şi cuprind: glicemia, uree, creatinină, transaminazele, calciu seric, sideremia, grupa sanguină și Rh-ul, atât al femeii însărcinate, cât și al partenerului de cuplu.
Subliniez importanţa determinării Rh-lui atât al gravidei, cât şi al partenerului de cuplu deoarece este bine cunoscută incompatibilitatea de Rh. În situaţia unei femei care are Rh negativ, cu soţ Rh pozitiv trebuie determinați anticorpii anti-Rh pe tot parcursul sarcinii, deoarece poate apărea boala hemolitică a nou-născutului și trebuie să știm acest lucru.
Alte analize extrem de importante sunt cele pentru depistarea virusului hepatitei B şi C. Avem o statistică îngrijorătoare în România, cu destul de mulţi purtători de virus B şi C. Întâlnim frecvent gravide care la prima determinare descoperă că sunt purtătoare în special de virusul hepatitei B și trebuie monitorizate în cursul sarcinii.
(Ce se poate face în cazul în care o femeie însărcinată descoperă că este purtătoare de hepatita B, dar şi ce analize mai trebuie făcute în timpul sarcinii veţi afla din partea a doua a interviului pe care ni l-a acordat dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinologie, medic primar medicină de laborator – Priority Medical).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS