5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajConsiliul Judeţean Dolj investeşte în cultură

Consiliul Judeţean Dolj investeşte în cultură

Consiliul Judeţean Dolj a onorat în fiecare an promisiunile făcute în privinţa investiţiilor în domeniul culturii. Sumele substanţiale alocate de la buget şi numeroasele proiecte pentru accesarea de fonduri europene au demonstrat preocupările intense pentru menţinerea instituţiilor de cultură din judeţul Dolj la un nivel foarte ridicat, dar şi pentru punerea în valoare a multor obiective ieşite din circuit din cauza degradării odată cu trecerea timpului. Dovadă a serioasei implicări a CJ Dolj în susţinerea culturii sunt modernizările tuturor secţiilor din cadrul Muzeului Olteniei, unul dintre cele mai prestigioase repere din ţară în acest domeniu.
Prin cele trei secții ale sale, Istorie-Arheologie, Etnografie și Științele Naturii, muzeul îndeplinește misiunea de a colecţiona, restaura, conserva și aduce în fața publicului larg mărturii însemnate ale trecutului. Impresionantul imobil din strada Madona Dudu nr. 14, ce adăpostește Secția de Istorie-Arheologie, a constituit în ultimul deceniu un obiectiv investițional major al consiliului județean. Investițiile realizate de CJ au implicat un efort financiar de excepție, 5.568.785 de euro, ce reprezintă un model pentru fenomenul cultural la nivel național. „Este un proiect în care am crezut și în care ne-am pus mari speranțe că, odată finalizat, va oferi un punct de atracție, dar și un reper important pentru toți cei care vor să afle mai multe despre trecutul Olteniei. Mă bucur să constat că interesul publicului pentru instituția din subordinea consiliului județean este tot mai intens. Astfel, demersul nostru pentru amenajarea expozițiilor permanente a contribuit la creșterea atractivității pentru activitatea desfășurată la Secția de Istorie-Arheologie“, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova este deținătoarea unei istorii spectaculoase a habitatului natural al Olteniei și, ca atare, CJ a dorit ca, prin investițiile realizate în ultimii 12 ani, să o valorifice prin transformarea imobilului din strada Popa Șapcă nr. 8 într-un punct cultural de interes major.
În acest an, CJ va aloca Muzeului Olteniei suma de 921.000 de lei pentru dotări și amenajări, 162.000 pentru studii și alte documentații, 93.000 pentru achiziționarea de obiecte de patrimoniu.
Printre cele mai importante investiţii din anul 2018 se află însă cele pentru două obiective din patrimoniul naţional, a căror reabilitare se dorea de mulţi ani.
Cula Izvoranu-Geblescu, din Brabova, și Cula Cernăteștilor, din Cernătești, vor intra într-un amplu proces de reabilitare care include și amenajarea lor pentru a deveni puncte muzeale, potrivit președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. „Culele Brabova și Cernătești, care au obținut un punctaj foarte mare, sunt unele dintre cele mai vechi clădiri civile de la noi, din ceea ce a însemnat istoria noastră. Le vom pune în valoare cu foarte mulți bani și ne vom obliga să avem accesibilitate la ele. Pe de o parte, pe acest drum Brabova – Cleanov, făcut pe fonduri UE, și pe de alta, pe drumul comunal care este între ele, pe care trebuie să-l facem cu bani de la CJ, pentru că oricine vrea să le vadă să poată să le vadă pe ambele“, a spus Ion Prioteasa. Proiectele cu finanţate europeană au fost aprobate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
Pe lista de obiective de investiţii a CJ se află şi Muzeul de Artă, găzduit de una dintre cele mai frumoase clădiri din sudul României, Palatul „Jean Mihail“. Edificiul a fost consolidat cu fonduri europene, printr-o investiție de peste 6 milioane de euro. Anul acesta, CJ va aloca suma de 1.443.000 de lei pentru dotări și amenajări, 291.000 de lei pentru studii şi 130.000 de lei pentru achiziţionarea de opere de artă.
În imediata vecinătate a Muzeului de Artă, Consiliul Judeţean construiește printr-un proiect de peste 7 milioane de euro Centrul turistic interactiv dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși. Prin programul de investiții pentru anul 2018, acest obiectiv are o alocare de 15.671.230 de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a vorbit despre unicitatea acestui proiect, cu totul special pentru Oltenia şi pentru România: „În nici o localitate din România, nici măcar în Bucureşti, nu s-a realizat ceva dedicat pe deplin celui mai cunoscut român. Acest centru va deveni un adevărat loc de pelerinaj, pentru care vom fi invidiaţi de întreaga ţară“.
Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ a fost în fiecare an un obiectiv pentru a cărei dezvoltare CJ Dolj a depus eforturi substanţiale. Prin programul de investiții pentru 2018, autoritățile județene vor aloca suma de 1.028.000 de lei, în vederea proiectării exe­cutării lucrărilor de reabilitare a corpului de clădire C3. Imobilul găzduiește secțiile de împrumut de carte la domiciliu pentru adulți şi pentru copii, în co­lecțiile cărora se regăsesc peste 180.000 de volume.
Instituție culturală destinată învățământului artistic pentru amatori, fondată în anul 1911, Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti“ organizează cursuri pentru peste 400 de elevi în fiecare an. Anul acesta, Consiliul Județean Dolj alocă 2.119.000 de lei, prin programul de investiții, care cuprinde consolidarea elementelor structurale ale celor două corpuri de clădire și asigurarea elementelor nestructurale, dar şi lucrări pentru păstrarea sau refacerea aspectului și stilului arhitectural al clădirii monument istoric.
Procentul din bugetul pe 2018 pe care CJ Dolj îl alocă pentru cultură este unul substanţial, de 13,81 la sută, respectiv 26.618.860 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS