8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajDeputat Ion Cupă, președintele ALDE Dolj: „Reconcilierea națională poate fi reconstruită numai pe adevăr“

Deputat Ion Cupă, președintele ALDE Dolj: „Reconcilierea națională poate fi reconstruită numai pe adevăr“

Cât credeți că mai durează „războiul româno-român“?

  – I.C.: Acumulările succesive de abuzuri, derapajele de la constituție, golurile legislative, intenția de subminare a democrației și statului de drept din partea unor cercuri restrânse, operele de manipulare sofisticate ale acestora au creat acest așa-numit „război româno-român“ care nu ne face deloc bine ca națiune. Cred că acțiunea de devoalare integrală a sistemului care a învrăjbit românii folosind tema justiției/corupției va putea crea un fundament solid pentru un restart al încrederii în societatea românească.

Cum apreciați situația creată de declanșarea infringementului pe tema prezumției de nevinovăție?

 – I.C.: Încă din toamna trecută, personal am avertizat public asupra riscului declanșării procedurii de infringement dacă nu vom prelua în legislația românească Directiva Europeană privind prezumția de nevinovăție. Mai mult, în Conferința județeană ALDE Dolj din martie a.c. am reiterat apelul meu pentru transpunerea Directivei, în sală fiind afișat un banner uriaș cu principalul mesaj al Directivei: „Este interzisă orice manifestare publică din partea autorităților care ar putea sugera vinovăția unei persoane înainte de verdictul definitiv“. Acum trebuie să înțelegem cu toții, inclusiv cei din opoziție, că declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement împotriva României este un semnal major, un avertisment dur pentru a stopa abuzurile și încalcarea drepturilor și libertăților cetățenilor în țara noastra. Fie și în ceasul al 12-lea! Important acum este să evităm, prin transpunerea rapidă a Directivei în legislație, aducerea României în fața Curții Europene de Justiție la sesizarea Comisiei Europene.

La ce trebuie să ne așteptăm în perioada următoare în materie de reformă a justiției?

 – I.C.: Nimic nu se va face în afara cadrului european în materie de legislație privind statul de drept și justiția. Toate reformele preconizate au în vedere exclusiv libertățile și drepturile cetățenești, nimic altceva! Important este ca dezbaterile să nu fie blocate în mod politicianist de către actuala opoziție. Bineînțeles că după ce vom avea un draft final al reformei codurilor penale vom cere un aviz și din partea Comisiei de la Veneția.

Comisia propusă de Călin Popescu Tăriceanu poate fi cu adevărat utilă?

– I.C.: Liderul nostru, al celor din ALDE, a făcut o propunere inteligentă și rațională. Să sperăm că utilitatea înființării Comisiei pentru Adevăr și Reconciliere va fi împărtășită și de partenerii noștri de la PSD.

Parlamentul, ca for reprezentativ suprem, poate și trebuie să își asume această misiune de aflare a adevărului. Este nevoie de un astfel de demers tocmai pentru a ieși din această stare de polarizare care se accentuează în România.

Obiectivul ar trebui să fie acela de a rezolva cu adevărat problemele din justiție fără a declanșa vendete, ci pentru a da o șansă reconcilierii naționale prin aflarea adevărului. Și prin introducerea, prin lege, a acelor mecanisme democratice de control pentru a nu mai da posibilitatea abuzurilor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS