16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajWielpütz Automotive a început construcția fabricii de la Craiova

Wielpütz Automotive a început construcția fabricii de la Craiova

Cosmin Vasile, vicepreşedintele CJ Dolj
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii

Wielpütz Automotive din Germania, cu o tradiţie de peste 100 de ani în domeniul producţiei de componente pentru industria auto, a început construcția unei fabrici în al doilea Parc Industrial din Bănie, High-Tech Industry Park. Compania este furnizor pentru nume importante din industria auto, precum Daimler, Volkswagen, BMW, General Motors sau Ford. Ieri, reprezentanții Wielpütz Automotive, alături de autoritățile județene și centrale, au pus piatra de temelie a construcției primei hale de producție din cadrul fabricii din Craiova. „Ne-am hotărât să investim aici în decembrie 2017, iar în ianuarie 2018 am semnat deja contractul. (…) Am achiziţionat 31.000 mp în ianuarie, hala de producție are o amprentă la sol planificată de 7.000 mp, iar investiția totală în prima fază este de cinci milioane de euro. Lansarea producției ar urma să aibă loc la 1 septembrie 2018 pentru Audi. La sfârșitul anului vom avea circa 60 de angajați, iar în 2019, peste 300“, a spus Dieter Hallabrin, Plant Manager Craiova.
Reprezentanții Wielpütz Automotive Germania spun că aceasta este prima investiție pe care o fac în afara granițelor și au ales Craiova datorită infrastructurii, precum și disponibităţii autorităților județene de a sprijini această investiție. „Am făcut un studiu de fezabilitate al locațiilor din România, am văzut trei-patru posibile locații și ne-am hotărât foarte repede după ce am văzut disponibilitatea autorităților locale pentru această investiție. Noi suntem dispuși să investim și să creăm locuri de muncă sigure şi am venit aici ca să și rămânem“, a spus Hans Schultes, CEO Wielpütz Automotive Germania.
Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a evidențiat, în acest context, susținerea și facilitățile de care pot beneficia investitorii care se instalează în România, atât din partea statului, cât și a autorităților locale. „Este o plăcere deosebită să particip la evenimentul care marchează începerea construirii unei fabrici într-un parc industrial pe care l-am gândit în direcția unei dezvoltări rapide. Sperăm că, în perioada următoare, vor fi create și alte astfel de platforme economice în Craiova, prin proiecte în care municipalitatea să fie parte. Compania Wielpütz va fi, probabil, beneficiara unui ajutor de minimis în prima etapă, având în vedere faptul că nivelul investiției este, deocamdată, sub limita de la care pot fi acordate ajutoarele de stat, în valoare de 10 milioane de euro pentru fiecare fabrică înființată, însă nu este exclus ca proiectul dumneavoastră să depășească acest prag în etapa ulterioară. Veți putea beneficia, cu certitudine, de stimulentele pentru angajarea șomerilor. Ministerul Muncii și Justiției Sociale are deja în derulare demersul privind ucenicia, iar directorul acestei noi fabrici, Dieter Hallabrin, a fost prezent la dezbaterea pe care am organizat-o luna trecută la Craiova, cu participarea angajatorilor și cu primarii din toate localitățile județului Dolj. În acest context, am anunțat faptul că, din finanțarea europeană obținută, statul asigură plata salariului minim pe economie pentru angajarea oricărei persoane necalificate, indiferent de vârstă, dacă angajatorul acceptă ca aceasta să fie formată la locul de muncă, iar la finalul unei perioade cuprinse între 1 și 3 ani să asigure certificarea de ucenic. Proiectul este aplicabil și în cazul persoanelor cu studii superioare, al stagiarilor, și se află în curs de implementare în România. De altfel, mă bucur să pot spune că județul Dolj are în prezent cel mai mare număr de ucenici în plată“, a spus Lia Olguța Vasilescu.
Wielpütz Automotive este cel de-al 28-lea investitor cu care High-Tech Industry Park a încheiat un contract de închiriere sau de superficie. „High-Tech Industry Park a început cu o suprafață de 24 de hectare, pusă la dispoziție de CJ Dolj. Vom ajunge în curând la aproape 36 de hectare și îmbucurător este faptul că 83 la sută din terenurile oferite inițial investitorilor sunt deja închiriate. Sunt 28 de companii care au semnat contracte de închiriere sau de superficie și prima dintre ele începe de astăzi să lucreze la realizarea unei hale de producție. Știu că aveți un proiect de anvergură, că v-ați propus să ajungeți la 500 de angajați după primii 5 ani, iar pentru noi, pentru CJ Dolj, obiectivul principal a fost tocmai de a susține crearea locurilor de muncă. Aproape 1.500 de posturi se estimează, la acest moment, că vor genera investitorii care deja s-au instalat în HTIP, iar alte peste 1.500 au fost create pe parcursul funcționării primei platforme economice, Parcul Industrial Craiova, aflat acum la capacitate maximă și pentru extinderea căruia încercăm să obținem alte 20 de hectare.
Vă aflați în vecinătatea unei investiții emblematice a CJ Dolj, Aeroportul Internațional Craiova, un obiectiv pe care l-am revitalizat printr-un proiect de peste 24 de milioane de euro, cu fonduri europene, dar și cu alocări de peste 15 milioane de euro din bugetul propriu al CJ. Știm că acest element al infrastructurii de transport a contat în alegerea dumneavoastră, după cum a contat și faptul că există o cursă aeriană directă către Köln, localitate în vecinătatea căreia se află sediul companiei Wielpütz. Avem convingerea că relevant a fost, în egală măsură, și faptul că proiectul de realizare a drumului expres Craiova – Pitești se află în faza licitațiilor publice și, imediat după încheierea acestei etape, va începe construirea lui. De asemenea, și compania Ford a anunțat, în urmă cu două zile, extinderea capacităților de producție la Craiova, cu un nou model, și cunoaștem faptul că infrastructura de transport reprezintă o cerință prioritară“, a spus Cosmin Vasile vicepreședintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS