8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajZiua Eroilor, sărbătorită la Valea Stanciului

Ziua Eroilor, sărbătorită la Valea Stanciului

Comuna Valea Stanciului este o străveche așezare de moșneni din județul Dolj, situată pe malul drept al Jiului, unde tradițiile și obiceiurile sunt transmise din generație în generație. Sărbătorile religioase îi aduc pe cei tineri împreună cu cei bătrâni la biserică. De la slujbele religioase nu lipsesc nici reprezentanții autorităților locale. Așa s-a întâmplat și joi, de Înălțare, sărbătoare care are o dublă semnificație în România, dar și la Valea Stanciului: este și Ziua Eroilor. Cu acest prilej sunt comemorați bărbații și femeile care au murit luptând pentru idealurile naționale. Dedicați strămoșilor, localnicii de pe malul drept al Jiului au adus omagiu eroilor locali, dar și naționali, căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, dreptate și libertate. La acest eveniment s-au adunat preoții de la toate cele cinci biserici ale comunei. Sărbătoarea are o însemnătate aparte la Valea Stanciului, pentru că au fost mulți oameni care s-au jertfit. Drept dovadă, Valea Stanciului se află pe lista celor 100 de localități care au un cimitir al eroilor.
„Este o zi de înălțare sufletească pentru că alături de sărbătoarea Înălțării Domnului întreaga comunitate din Valea Stanciului sărbătorește Ziua Eroilor. Aducem un omagiu atât pentru eroii comunei noastre, cât și pentru eroii întregii țări. Nu trebuie să-i uităm pe cei care ne-au dăruit această libertate de care ne bucurăm și pentru care și-au jertfit cel mai scump dar de la Dumnezeu: viaţa. Cu acest prilej, noi, locuitorii comunei Valea Stanciului, le aducem un omagiu pentru jertfa supremă pe care au adus-o“, a spus primarul Ionel Ovidiu Gîngioveanu. Elevii Școlii de Arte și Meserii Valea Stanciului au fost prezenți la Ziua Eroilor, îmbrăcați în costume populare, pentru a susține și un program artistic dedicat eroilor.
„Participarea elevilor şcolii noastre la astfel de evenimente va rămâne în memoria lor și a locuitorilor comunei, aceasta fiind o lecție de istorie a neamului nostru. În momentele lor artistice au fost evocate cele mai importante evenimente din istoria națională. Am reușit să facem din această celebrare o manifestare în care au fost implicate muzica, literatura și istoria, oferind astfel elevilor o lecție interdisciplinară“, a spus Anca Irina Neda, managerul Școlii de Arte și Meserii Valea Stanicului.

Ziua eroilor

În România, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatului de la Versailles, prin care țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS