8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajNoaptea Muzeelor la Muzeul de Artă Craiova

Noaptea Muzeelor la Muzeul de Artă Craiova

Muzeul de Artă Craiova vă invită să vizitați expoziția „1918 – Virtute, război, diplomație”, sâmbătă, 19 mai 2018, ora 18:00, cu ocazia celei de-a XIV-a ediții a Programului European „Noaptea Muzeelor”.
Cei care îndrăgesc arta și istoria sunt așteptați să viziteze o expoziție realizată cu lucrări din patrimoniul muzeului, care reprezintă imagini-document pentru reconstituirea atmosferei epocii și a dramei trăite în Primului Război Mondial. Dintre expozanți se disting artiștii-reporteri de război, dar și artiștii plastici inspirați de figurile marcante ale primei conflagrații mondiale, personalități politice, diplomatice și muzicale.
Expoziția va avea loc în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă Craiova și va cuprinde picturi în ulei, sculpturi, desene în creion înfățișând alături de portrete de ostași, și portrete ale unor oameni de seamă precum Nicolae Titulescu, Regina Maria a României sau George Enescu. O selecție de lucrări din creația artiștilor Horia Boambă, Corneliu Baba, Anghel Chiciu, Milița Petrașcu, Horațiu Dimitriu, Cornel Medrea și Victor Papa descriu în linii, culori și volume o pagină de istorie cu valoare artistică.
Horia Boambă, sculptor și desenator, ostaș în Batălia de la Turtucaia, a fost luat prizonier în lagărul de la Haskovo, între 1916-1918. Mărturie a experiențelor trăite stau cele zece portrete de ale camarazilor săi de arme, nouă dintre acestea aflându-se pentru prima dată într-o expoziție adresată publicului.
Sculptorul Anghel Chiciu a fost chemat sub arme încă de la începutul războiului. A făcut parte din Marele Cartier General al Armatei, având gradul de locotenent, alături de Cornel Medrea. Cei doi sculptori sunt prezenți cu lucrări inspirate din tumultul războiului în care și-au riscat viața.
Horațiu Dimitriu, mobilizat pe front în vara anului 1916, a făcut și el parte din echipa artiștilor de pe lângă Marele Cartier General al Armatei. În această expoziție putem vedea un autoportret de tinerețe, care îl prezintă pe artist în perioada în care acesta era ostaș al armatei române, purtând uniformă militară.
Personalitatea marelui compozitor și interpret George Enescu, el însuși mobilizat pe front ca ostaș, l-a impresionat pe pictorul Corneliu Baba prin gestul său extraordinar de a renunța la concertele din străinătate, pentru a cânta soldaților români răniți pe câmpul de luptă, organizând deasemena concerte caritabile în vederea strângerii de fonduri destinate orfanilor de război.
Elevă a marelui sculptor Constantin Brâncuși, Milița Petrașcu, cea mai talentată artistă sculptor a României secolului al XX-lea, a realizat „Bustul Reginei Maria a României”, inspirată fiind de caracterul virtuos al acesteia. Supranumită „Regina soldat”, ea însăși comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori, a purtat uniformă militară și a fost alături de răniții și soldații din zonele de luptă.
„Bustul lui Nicolae Titulescu”, lucrare a sculptorului doljean Victor Papa, poate fi admirat alături de celelalte lucrări de artă. Artistul dojean a fost elev la Academia de Arte Frumoase, studiind cu maestrul Cornel Medrea și realizând portrete în ghips și lemn. Portretul-bust al mareului diplomat și om politic născut la Craiova, Nicolae Titulescu, ni-l înfățișează pe cel care a militat, în momentul începerii Primului Război Mondial, pentru ieșirea României din neutralitate și întregirea hotarelor țării.
Nicolae Titulescu mărturisea „Viaţa mea a fost o luptă continuă în scopul de a croi pentru România un loc în viaţa lumii, apărându-i, totodată, interesele naţionale”.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 19.05.2018 – 10.06.2018, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00. În prima zi de marți a fiecărei luni calendaristice accesul în muzeu este gratuit.
Parteneri: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Direcția Județeană de Cultură Dolj, TVR Craiova, Cuvântul Libertății
Contact: Rusalia Crăciunoiu
Tel: 0251412342, 0744356520
e-mail: [email protected], [email protected]

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS