20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuȘtefan Stoica, președinte PNL Dolj: „Extinderea locurilor de parcare cu plată nu este în interesul craiovenilor“

Ștefan Stoica, președinte PNL Dolj: „Extinderea locurilor de parcare cu plată nu este în interesul craiovenilor“

Președintele PNL Dolj, Ștefan Stoica, a vorbit într-un interviu despre soluțiile pe care PNL le are pentru fluidizarea traficului din oraș și pentru craiovenii care își parchează autoturismele pe domeniul public.

Reporter: Consilierii locali PNL din Craiova au criticat intenția primăriei de a impune taxă pentru un număr și mai mare de parcări din oraș. Ce soluție are PNL pentru această problemă?
Ștefan Stoica: Partidul Național Liberal, conform art. 7, alin. 9, din Legea 52/2003, solicită organizarea unei dezbateri publice în legătură cu acest proiect de act normativ, executivul primăriei având această obligativitate sub sancțiunea nulității. Referitor la abordarea generală a problemei parcărilor, eu cred că ar trebui înființate noi parcări ce ar putea fi supuse taxării, nicidecum taxarea celor deja existente și amortizate deja. Partidul Național Liberal consideră că această extindere a locurilor de parcare cu plată nu este în interesul cetățenilor, ci se dorește instituirea de noi taxe strict pentru a colecta bani la bugetul local, deoarece cetățenii municipiului plătesc deja o taxă de 40 de lei, care le permite să parcheze pe locurile de parcare din municipiu. Astfel, considerăm această taxare suplimentară ca fiind o dublă impunere.

R.: Și dacă primăria nu renunță la intenția de a extinde taxarea locurilor de parcare?
Ș.S.: Dacă renunțarea la extinderea taxării parcărilor nu este o opțiune pentru administrația PSD, avem, pentru proiectul în forma propusă, următoarele amendamente:
– Stabilirea ca intervalul orar pentru taxarea locurilor de parcare să fie 08.00-17.00, iar sâmbăta, duminica și în zilele de sărbători legale să fie gratuit, conform solicitărilor cetățenilor, iar în acest sens au fost depuse deja 1.700 de semnături.
– Referitor la modalitatea de plată, eu consider discriminatorie plata doar prin SMS. Astfel, propun înființarea de parcometre, utile cetățenilor care nu dețin telefon mobil sau au cartelă preplătită și nu pot efectua plăți suplimentare prin SMS. În felul acesta, toate articolele care fac referire la modalitatea de plată vor fi amendate corespunzător. De exemplu, art. 6 alin. 2 – parcarea pe domeniul public cu plata prin SMS – se va modifica și va avea următorul conținut: „parcare pe domeniul public cu plata prin SMS sau alte mijloace de plată“, semnalizată cu indicator – Parcare cu plată. În ceea ce privește stabilirea cuantumului contravențiilor, cred că este o măsură discriminatorie ca sancțiunea pentru persoanele fizice să fie între 500 și 1.000 de lei și cea pentru persoanele juridice între 1.500 și 2.500 de lei. Noi, cei de la PNL, propunem un cuantum fix de 250 de lei, ținând cont de faptul că ne raportăm la aceeași contravenție. De asemenea, considerăm că nu trebuie lăsat la latitudinea agentului constator să stabileasca cuantumul amenzii deoarece aplicarea ei poate fi una discriminatorie pe motive eventual subiective, cum ar fi: mașina „roșie“ – amendă 500 de lei; mașina „galbenă“ – amendă 1.000 de lei. Din acest motiv propunem stabilirea unei valori fixe a sancțiunii, în cuantum de 250 de lei.

R.: Considerați că locuitorii din zonele unde primăria dorește impunerea taxei de parcare ar fi trebuit să fie întrebați dacă sunt de acord cu acest lucru?
Ș.S.: În ceea ce priveşte taxarea a încă 654 de locuri de parcare existente pe străzile Calea București, Ioan Maiorescu, Matei Basarab, Știrbei Vodă, strada Unirii, strada Kogalniceanu, eu solicit organizarea unei dezbateri de către Primăria Municipiului Craiova, la care să fie invitați agenții economici și riveranii străzilor mai sus menționate, prin intermediul asociațiilor de proprietari, pentru a concluziona dacă este oportună taxarea acestor locuri de parcare. PNL propune actualei administrații ca banii colectați din aceste parcări plătite să fie folosiți pentru înființarea de noi locuri de parcare, construirea unor parcări supraterane sau subterane, care să vină în sprijinul cetățenilor și agenților economici.

R.: Credeți că era mai important pentru primărie să impună taxă de parcare sau să se preocupe de înnoirea parcului de autobuze și de tramvaie?
Ș.S.: Dacă domnul primar Mihail Genoiu s-a inspirat de la alte oraşe mari din Europa, ar fi trebuit să vadă şi calitatea transportului public din acestea. Înainte să inviţi oamenii să îşi lase maşina acasă, trebuie să le oferi o alternativă decentă prin care să poată ajunge la serviciu, iar atâta timp cât regia de transport public din Craiova are un parc auto învechit, această alternativă va întârzia să apară.

R.: Care credeți că este cea mai importantă arteră rutieră unde ar trebui găsită o soluție pentru fluidizarea traficului rutier?
Ș.S.: Realizarea unei străpungeri dinspre Calea Bucureşti înspre strada Traian Lalescu, în dreptul străzii Henri Coandă. Consiliul Local al Municipiului Craiova, întrunit în şedinţa ordinară din data de 26.04.2018, a aprobat un Plan Urbanistic Zonal referitor la reconsiderarea funcțională a zonei cuprinse între străzile Calea București – Sărarilor – Traian Lalescu, în vederea schimbării funcțiunii din zona industrială și depozitare, în zonă mixtă cu funcțiuni complexe: hotel, birouri, servicii, comerț și zonă rezidențială – locuințe colective și dotări aferente, generat de imobilul situat în municipiul Craiova, Calea București, nr. 113. Eu propun realizarea unei străpungeri dinspre Calea Bucureşti înspre strada Traian Lalescu, în dreptul străzii Henri Coandă. Proiectul este vital pentru accesul în cartierul Rovine dinspre Calea București. Această soluţie ar facilita accesul înspre şi dinspre cartierul Rovine a peste zece mii de locuitori ai cartierului Rovine, care în prezent sunt nevoiţi să folosească alte rute mai lungi şi mai aglomerate. În acest sens, PNL a luat decizia de a demara o amplă campanie de strângere de semnături pentru susținerea acestui proiect care ar duce la decongestionarea traficului din zonă.

R.: Mai are PNL Dolj vreo inițiativă în perioada următoare?
Ș.S.: PNL a inițiat o campanie de informare și conștientizare cu privire la Pilonul 2 de pensii. Prin aceasta dorim să tragem un semnal de alarmă împotriva măsurilor abuzive ale guvernării actuale PSD-ALDE. Până acum s-au adunat 9,1 miliarde de euro în conturi personale la fondurile de pensii din pilonul 2, iar guvernarea PSD-ALDE dorește să naționalizeze acești bani. PNL Dolj va împărți peste 50.000 de flyere pentru a conştientiza cetăţenii, dar va şi strânge semnături de la cetăţeni pentru a opri acest demers.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS