22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCJ Dolj dezvoltă serviciile de asistență socială și protecția copilului

CJ Dolj dezvoltă serviciile de asistență socială și protecția copilului

Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj, aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Dolj, a beneficiat de investiții de aproape 15 milioane de euro din bugetul CJ pentru îmbunătățirea infrastructurii și achiziționarea unor dotări moderne. Prin proiecte cu finanțare europeană sau prin parteneriate au fost atrase 2,7 milioane de euro. Alocările substanțiale ale CJ au susținut reforma în cadrul sistemului, astfel că toate spațiile întrunesc exigențele standardelor europene. „Instituția noastră are toate unitățile de asistență socială licențiate. În ceea ce privește protecția copiilor, DGASPC îi găzduiește pe aceștia la asistenții maternali – și vorbim de 300 de asistenți maternali care găzduiesc peste 400 de copii -, stabilește plasamentul la rude și familii – și sunt peste 600 de copii plasaţi -, iar în sistemul rezidențial există patru centre de plasament pentru copiii cu handicap, iar pentru copiii sănătoși sunt 20 de apartamente și 5 case, toate cele 25 fiind licențiate în conformitate cu legea. Pentru copiii indentificați pe stradă neînsoțiți sau abandonați de părinți avem un singur centru de primire în regim de urgență, unde li se asigură găzduire și ocrotire pe o perioadă cuprinsă între 45 – 60 de zile. Ne dorim la nivelul județului Dolj înființarea unui al doilea centru de primire în regim de urgență. Avem deja indentificată locația și sperăm să o putem reabilita până în 2020“, a spus Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.
În ceea ce privește copilul cu handicap, în județul Dolj există cinci centre de recuperare și reabilitare pentru cei peste 2.000 de copii încadrați într-un grad de handicap, precum și o echipă mobilă care se deplasează la domiciliul acestora, în special la cei din mediul rural, care nu au posibilitatea să se deplaseze la centrele de recuperare care există în Craiova și în Băilești. „Ne dorim mansardarea unui centru de recuperare din Craiova, astfel încât să poată găzdui copii din județ pentru perioada în care vin la recuperare, 10 – 15 zile, și în felul acesta să creștem șansele lor de recuperare“, a spus Florin Stancu.
Pentru cele 15.000 de persoane adulte cu handicap din județ, CJ a făcut investiții în trei centre de recuperare și reabilitare, două aflate în Craiova și unul în Filiași. Există două centre rezidențiale de recuperare pentru persoane tinere cu handicap la Dioşti, două în Filiași pentru persoanele adulte cu handicap, iar pentru vârstnici există un centru de îngrijire și asistență în Craiova. S-au făcut investiții şi în patru locuințe protejate, în care sunt găzduiți tineri cu handicap, iar specialiștii DGASPC încearcă să le formeze deprinderile de viață independente și să îi integreze în societate. „Avem și un centru maternal care asigură găzduire pe perioadă limitată femeilor însărcinate predispuse abandonului, iar de anul trecut funcționează și un centru unde putem să găzduim persoanele victime ale violenței domestice. La nivelul județului există și un centru specializat pentru asistența victimelor traficului de persoane, dar și un centru specializat pentru delincvența juvenilă“, a adăugat Stancu.
Strategia actuală în domeniu, aprobată de CJ Dolj, vizează extinderea prin înființarea de servicii sociale în urbanul mic din județ și pentru comunele limitrofe, astfel încât accesul beneficiarilor să fie cât mai facil, iar operativitatea intervențiilor să fie îmbunătățită. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliu-lui Judeţean Dolj, spune că vor fi alocate fonduri importante în acest sens. „Numai din bugetul pe anul acesta, peste 30 la sută se duc către Direcția de Asistență, ceea ce înseamnă foarte mult pentru un județ sărac. Am realizat cât de importante sunt investițiile în acest sector atunci când o delegație din Norvegia a venit aici și ne-a recomandat să alocăm tot bugetul pe care îl aveam Direcției pentru Protecția Copilului pentru că elementul cel mai de preț pe care îl avem sunt acești copii. În ultimii opt-nouă ani, CJ a investit în mod constant în această direcție, am avut o strategie prin care în primii ani am investit în ceea ce privește protecţia copilului, apoi către persoanele adulte. Și anul acesta avem o strategie de a ajunge cât mai aproape de cetățean și la Dăbuleni, Bechet, Calafat, Băilești, Segarcea, Filiași“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Din bugetul pe anul acesta, Consiliul Județean Dolj va aloca 1.500.000 de lei pentru înființarea la Segarcea a unui centru pentru copilul cu handicap, 1.230.000 de lei pentru înființarea la Călărași a unui centru de recuperare și reabilitare pentru persoane adulte cu handicap, care va deservi inclusiv orașele Bechet și Dăbuleni, precum și 500.000 de lei pentru înființarea la Ciupercenii Noi a unui centru de recuperare și reabilitare pentru persoane adulte cu handicap, ce va deservi și orașul Calafat. „Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități din Segarcea va avea o capacitate de 30-40 de locuri pentru zona rezidențială și peste 100 de locuri în ceea ce privește zona de recuperare și reabilitare. Pentru tinerii cu handicap, vom realiza la Călărași un centru de reabilitare și recuperare cu zona rezidențială de 40 de locuri și zona de recuperare de aproximativ 100 de locuri. La fel vom încerca să facem și la Ciuperceni, unde va fi înființat un centru de recuperare cu o capacitate de aproximativ 30 de locuri“, a adăugat Stancu.
Prin toate aceste investiții, conducerea CJ dorește să fie mai aproape de cetățenii județului Dolj și să ofere servicii directe în comunitățile din care provin oamenii aflați în dificultate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS