10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajClinica de Cardiologie, deschisă pentru pacienţii din Oltenia

Clinica de Cardiologie, deschisă pentru pacienţii din Oltenia

În ultimii ani, sănătatea a fost un domeniu prioritar de investiții pentru Consiliul Județean Dolj. Dovadă este Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, construită în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, care a fost inaugurată joi. Este rezultatul unei munci de aproape patru ani şi o investiție care se ridică la 9,5 milioane de euro, pe care a făcut-o Consiliul Judeţean Dolj. Aici vor fi tratate cazurile grave de infarct miocardic, care până acum erau trimise la spitalele din București sau Timișoara. „Noi am pornit de la un adevăr pe care nu îl știam la vremea respectivă, respectiv faptul că, deși aici avem o Universitate de Medicină și medici reușiți, pacienții cu afecțiuni grave de inimă nu sunt tratați aici, ci sunt trimiși la Bucureşti sau la Timișoara. În momentul în care am decis să facem această clinică am mai avut o etapă intermediară în care am obținut elicopterul SMURD la Craiova, astfel încât să ne descurcăm mai bine o perioadă de timp. Acum, prin existența acestei clinici, pacienții din Oltenia nu mai au de ce să se ducă la București sau la Timișoara“, a spus Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj.

„O singură viață dacă va fi salvată, aceasta va fi mai valoroasă decât orice alt proiect“

Valoarea echipamentelor și dotărilor este de aproximativ 2 milioane de euro, fonduri pe care Consiliul Județean le-a alocat anul trecut. În paralel, se află în implementare un proiect european de 1,5 milioane de euro, în cadrul căruia va fi dotată complet una dintre sălile de operații, iar prin bugetul pentru 2018 va fi repartizată suma de 4.350.000 de lei pentru echiparea celei de-a doua. „Am ajuns în acest moment și suntem foarte mulțumiți pentru că de-a lungul timpului am făcut proiecte mai mari decât acesta pe care îl încheiem cu 9,5 milioane de euro, dar de fiecare dată când am avut îndoieli în privința finalizării proiectului au venit oameni – Bogdan Fănuţă, Cristi Militaru- și ne-au spus să facem toate eforturile pentru că o singură viață dacă va fi salvată prin ceea ce s-a realizat aici, aceasta va fi mai valoroasă decât orice alt proiect. Ne-am mobilizat cu toții, iar acesta este un proiect de succes al tuturor oamenilor din CJ. Îi mulțumesc și constructorului pentru că, deși a trecut printr-o perioadă grea, a finalizat această clinică. De la Timișoara, până la București sau Sofia nu există o clinică de cardiologie intervențională așa cum este aceasta, iar în momentul în care am semnat proiectul de dotare a unei săli de operații cu municipalitatea Kozlodui am făcut-o cu intenția de a lua oameni cu afecţiuni grave din această zonă de peste Dunăre, care să fie aduși aici“, a adăugat Ion Prioteasa.

Angiograful, unul dintre cele mai bune din lume

Clinica de Cardiologie Intervențională are 25 de paturi. Toate saloanele au grup sanitar propriu, dar și sistem de alarmare pentru personalul medical. În clinică se află un bloc operator cu două săli de operații, un izolator, dar și zone de supraveghere și terapie intensivă și o sală pentru angiograf. În Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova, lunar sunt internați 400 de pacienți. Dintre cei 10 – 15 pacienți care ajung zilnic în secție, patru sunt cazuri grave de infarct miocardic, care de acum vor putea fi tratate aici. „Aici pot fi trataţi 30 de pacienți simultan, dintre care 20 pe parte de spitalizare, iar 10 pe terapie intensivă pentru că dotările pe care le avem ne permit acest lucru. Clinica de Cardiologie Intervențională are 20 de paturi de spitalizare continuă și 10 paturi de terapie intensivă, precum şi două săli de operație. Angiograful, aparatul de anestezie, sistemele de monitorizare au costat aproximativ 650.000 de euro. E unul dintre cele mai bune tipuri de angiografe din lume. Sper ca în maximum trei săptămâni să se efectueze prima angioplastie în Craiova“, a declarat dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.
Fondurile alocate în ultimii ani de către CJ sistemului sanitar se ridică la 30 de milioane de euro şi plasează judeţul Dolj pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte investiţiile în sănătate. Și alte unități medicale din Dolj primesc bani de la CJ. Este vorba despre Spitalul Orășenesc Dăbuleni, precum şi Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna. Pe lista de proiecte a CJ se află însă şi obiective noi, respectiv crearea unui institut oncologic la Craiova. „În ultimii ani, peste 30 la sută din banii CJ au mers spre sănătate, iar prin toate aceste investiții, ne facem datoria către acest domeniu“, a încheiat Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS