11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajOrezăria din Rojiște, unică în Dolj

Orezăria din Rojiște, unică în Dolj

Liviu Rotaru, inspector principal la Compartimentul Agricol

Comuna doljeană Rojişte a reușit să reînvie o tradiție care o făcea cunoscută în urmă cu câteva decenii. Este vorba despre cultivarea orezului, despre care specialiștii au constatat de multă vreme că se pretează la specificul solului din această regiune. Problema a fost însă de cele mai multe ori lipsa unor investiții serioase în amenajarea și tehnologizarea necesare acestui tip de cultură. Edilul Ionel Nedelcu spune că, de când a venit la conducerea primăriei, a făcut demersuri să atragă investitori serioşi, care să refacă orezăria, iar eforturile s-au concretizat în cele din urmă. „Când am venit la primărie, în 2012, acele terenuri erau necultivate. Încercaseră oamenii să înființeze anumite culturi – porumb, grâu, floarea-soarelui, dar nu au mers și am decis să aducem o societate pentru a cultiva ceea ce se făcea și înainte de Revoluție. PH-ul terenului este foarte mare şi nu se preta decât la cultura de orez și atunci am luat această decizie, să aducem investitori în comună și să producem orez. În prezent, suntem singura comună din Dolj care produce orez“, a spus Ionel Nedelcu, primarul din Rojişte.
Apropierea de Jiu părea a fi unul din punctele forte pentru realizarea unei orezării care are nevoie de multă apă. Canalele de irigații care existau încă din vremea comunismului au fost însă distruse și furate sistematic, astfel că lucrările pentru reabilitarea orezăriei au fost extrem de complexe. „Apa venea pe niște canale din Jiu și alimenta aceste orezării, dar sistemul de irigații a fost distrus. După Revoluție, fiecare a făcut ce a vrut și a deteriorat aceste canale. A fost nevoie să venim noi cu o altă perspectivă, pe termen mediu și lung, pentru a înființa orezăria și a valorifica acel teren. Am luat aprobarea de la Apele Române să tragem apă din Jiu, cu pompe submersibile, care extrag 500 l de apă pe secundă. Am reamenajat toate canalele din comună și pot fi folosite pentru că orezul are nevoie de multă apă“, a mai spus primarul.
În prezent, se cultivă peste 150 de hectare de orez, iar investițiile și tehnologia aplicată au dus la producții foarte mari. „Avem producții cuprinse între 7.000 și 11.000 de kilograme de orez la hectar. Cei care au investit în orezăria din Rojişte au venit cu tehnologii și utilaje foarte moderne. Totodată, au fost susținuți și de specialiștii în cadrul primăriei, în speță inspectorul principal la Compartimentul Agricol, Liviu Rotaru, dar au avut și consilieri din Spania. În prezent, ei au arendat de la oameni 742 de hectare şi au autorizația de construire pe trupuri. Au amenajat în jur de 150 de hectare – trupul 1, trupul 2 – și urmează să le continue și pe celelalte“, a mai spus Ionel Nedelcu.
Odată recoltat, orezul este transportat în locații situate la sute de kilometri distanță, pentru a fi uscat și decorticat, iar apoi ajunge pe piața din România și în alte state europene. Dorința edililor este să realizeze pe plan local un punct în care să se realizeze etapa postrecoltare. „Avem o nemulțumire legată de faptul că nu avem posibilitatea să îl decorticăm și să îl ambalăm în Rojişte. Îl ducem la câteva sute de kilometri pentru a-l decortica și pentru a-l ambala. Reprezentanții societății care a investit în orezărie au adus o hală pentru a face direct aici decorticarea orezului. Obiectivul nostru este ca aceasta să devină funcțională pentru a ambala orezul aici și pentru a mări suprafața cultivată de la 150 la 700 de hectare, cât au arendat de la oameni“, a mai spus primarul.
Dincolo de succesul economic al asociaţiei, nu trebuie neglijat impactul asupra dezvoltării economice a comunei. În prezent, 12 localnici din Rojişte sunt angajați la orezărie, iar autoritățile spun că numărul celor care își vor găsi un loc de muncă aici va crește odată cu extinderea investițiilor. De altfel, atragerea cât mai multor investitori este una dintre prioritățile edilului Ionel Nedelcu, care susține că numai astfel se poate dezvolta cu adevărat o localitate. „În opinia mea, totul pleacă de la consiliul local și de la primărie. Primarul este omul care sfințește locul. Dacă primarul și consiliul local vor să dezvolte o localitate, o dezvoltă, dacă nu vor să plece pe teren, nu rezolvă nimic. Am întâmpinat nenumărate obstacole, multe instituții ne-au pus piedici, dar până la urmă le-am depășit, și asta pentru că adevărații lideri găsesc soluții, nu vinovați“, a încheiat primarul Ionel Nedelcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS