CJ Dolj va investi peste 20 de milioane de lei în cultură

Autori


Cultura este unul dintre domeniile prioritare de investiții ale Consiliului Județean Doj. Din bugetul pe anul acesta, 13,81 la sută, respectiv 26.618.860 de lei, se îndreaptă în această direcție. Pe lista de investiții a autorităților județene se află restaurarea culelor din comunele Brabova și Cernăteşti, consolidarea Casei Dianu, Centrul Internațional Brâncuși, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti“, precum și Muzeul de Artă și Muzeul Olteniei.
Restaurarea culelor din comunele Brabova și Cernăteşti reprezintă două demersuri cu finanţate europeană, cu o valoare cumulată de 973.668 de euro, implementate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Obiectivele proiectelor includ lucrări de consolidare, de restaurare și reconstituire a elementelor nestructurale din lemn, metal, zidărie, realizarea finisajelor interioare şi exterioare, precum și dotarea culelor ca puncte muzeale şi introducerea în circuitul turistic. „Această inițiativă se înscrie în seria demersurilor pe care le-am întreprins în ultimii ani pentru protejarea patrimoniului construit, demersuri de-a lungul cărora am reușit să restaurăm și să redăm comunității edificii emblematice, precum Muzeul de Artă Craiova, sediul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei sau Casa Băniei. Continuăm acum, cu ajutorul fondurilor obținute prin Programul Operațional Regional, cu această investiție din comuna Cernătești, căreia i se adaugă un proiect similar pentru Cula Izvoranu-Geblescu, din Brabova, ambele construcții urmând să fie dotate, amenajate ca puncte muzeale, apoi introduse în circuitul cultural și turistic“, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Un alt obiectiv de finanțare al CJ Dolj este destinat înfiinţării Muzeului Cărții și Exilului Românesc, demers cu finanțare europeană, în valoare de 4,5 milioane de euro, implementat în cadrul Programului Operațional Regional. Obiectivele proiectului includ restaurarea și consolidarea Casei Dianu din Craiova, realizarea finisajelor interioare și exteri­oare, a instalațiilor electrice, sanitare, ter­mice, de climatizare și ventilație, precum și dotarea clădirii în scopul înființării Muze­ului Cărții și Exilului Românesc. Alocarea prin programul de investiții pen­tru anul 2018 este de 1.420.620 de lei.
Instituție de cultură fondată în anul 1908, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ gestionează în beneficiul tuturor celor pasionați de lectură sau interesați de documentare un impresionant fond, format din peste 700.000 de volume, publicații, studii și alte înscrisuri, pe suport clasic sau digital. Prin programul de investiții pentru 2018, autoritățile județene vor aloca suma de 1.028.000 de lei, în vederea proiectării exe­cutării lucrărilor de reabilitare a corpului de clădire C3. Imobilul găzduiește secțiile de împrumut de carte la domiciliu pentru adulți şi pentru copii, în co­lecțiile cărora se regăsesc peste 180.000 de volume. Totodată, CJ și Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman“ au obținut fonduri europene, printr-un proiect în valoare totală de 3,3 milioane de euro, pentru utilarea unei construcții vechi din Craiova, Casa Damianov. Imobilul găzduiește un centru dotat cu aparatura necesară pentru a transpune în format digital volumele și publicațiile vechi și rare.
Instituție culturală destinată învățământului artistic pentru amatori, fondată în anul 1911, Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti“ organizează cursuri pentru peste 400 de elevi în fiecare an. Anul acesta, Consiliul Județean Dolj alocă 2.119.000 de lei, prin programul de investiții, care cuprinde consolidarea elementelor structu­rale ale celor două corpuri de clădire și asigurarea elementelor nestruc­turale, dar şi lucrări pentru păstrarea sau refa­cerea aspectului și stilului arhitec­tural al clădirii monument istoric.
Înființat în urmă cu mai bine de un secol, Muzeul Olteniei Craiova reprezintă o instituție culturală de importantă națională, însă prestigiul său a obținut deja recunoașterea și în afara granițelor. Prin cele trei secții ale sale, Istorie-Arheologie, Etnografie și Științele Naturii, muzeul îndeplinește misiunea de a colecţiona, restaura, conserva și aduce în fața publicului larg mărturii însemnate ale trecutului, de a păstra și promova tradițiile și de a deschide noi porți către cunoașterea întregului univers. În acest an, Consiliul Județean Dolj va aloca suma de 921.000 de lei pentru dotări și amenajări, 162.000 pentru studii și alte documentații, 93.000 pentru achiziționarea de obiecte de patrimoniu.
Instituție muzeală de importanţă națională, Muzeul de Artă este găzduit de una dintre cele mai frumoase clădiri din sudul României, Palatul „Jean Mihail“, construit la începutul secolului al XX-lea. Edificiul a fost consolidat cu fonduri europene, printr-o investiție de peste 6 milioane de euro. Anul acesta, CJ Dolj va aloca suma de 1.443.000 de lei pentru dotări și amenajări, 291.000 de lei pentru studii şi 130.000 de lei pentru achiziţionarea de opere de artă.
În imediata vecinătate a Muzeului de Artă, CJ Dolj construiește printr-un proiect de peste 7 milioane de euro Centrul turistic interactiv dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși, care spunea că la Craiova „s-a născut pentru a două oară“. Complexul cuprinde o galerie subterană cu o suprafață de aproape 1.200 de metri pătrați, cu ateliere de discurs și de creație, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție, iar la suprafață – o prismă din sticlă, cu înălțimea de 12 metri, conţinând interpretări la scară mare a operelor brâncuşiene Ovoidul și Pasărea Măiastră. Centrul Internațional Constantin Brâncuși are o alocare de 15.671.230 de lei prin programul de investiții pentru anul 2018. Contractul de execuție pentru finalizarea lucrărilor a fost sem­nat în decembrie 2017.
„Prin aceste acțiuni pe care Consiliul Județean Dolj le-a întreprins în ultimul deceniu, am urmărit să oferim publicului larg o deschidere cât mai generoasă către actul de cultură“, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 21 august 2018

Actualitate

» Un nou serviciu de evidență a persoanelor se deschide în județul Dolj
» AJOFM Gorj încă îi aşteaptă pe absolvenţi, să devină şomeri
» Târgu Jiu: O nouă dezinsecţie prin pulverizare aeriană
» Papa Francisc se va întâlni în Irlanda cu victime ale abuzurilor comise de preoţi
» Vâlcea: Bărbat din Bărbătești, dat dispărut
» Parchetul General: Numărul plângerilor după violenţele din 10 august a ajuns la 386
» India: Pedeapsa cu moartea pentru doi bărbaţi care au violat o fetiţă de opt ani
» APIA: Piaţa auto din România, în creştere cu aproape 24%, în primele şapte luni
» Preşedinţie: Secretariatul CSAT face diligenţele pentru obţinerea acordului referitor la bugetele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii
» Conducerea PSD se reuneşte la Neptun în perioada 31 august – 2 septembrie
» Alina Gorghiu: Demisia ministrului de Interne este obligatorie
» Funeraliile Arethei Franklin nu vor fi publice, potrivit impresarei sale
» Suedia: Un avion de vânătoare s-a prăbuşit după ce s-a izbit de păsări; nu există victime
» Dan, despre asumarea răspunderii politice: Este treaba Parchetului să stabilească cum s-a acţionat în 10 august
» Harghita: A fost împuşcat ursul care a pătruns în curtea unui liceu din Miercurea Ciuc
» Dan Barna: Audierea ministrului de Interne în Comisia de apărare – secretizată abuziv
» Vâlcea: A fost inaugurată sala de sport din Ostroveni
» Locuri de muncă sezonieră în agricultură în Spania
» Aproape 1700 de vehicule verificate tehnic în trafic de inspectorii RAR, în prima jumătate a acestui an
» Lucrări de mentenanţă la site-ul www.calatori.ro până pe 15 septembrie
» Procurorul Paula Tănase de la PCA Galaţi – primul candidat la şefia DNA
» Italia: 11 turiști și-au pierdut viața într-un parc național din Calabria
» Carmen Dan nu poate răspunde la detaliile tehnice în faţa Comisiei de apărare
» 351 de plângeri în urma violenţelor de la protestul diasporei
» Pistolul furat de la femeia jandarm a fost găsit
» Sute de morți și aproape un milion de sinistrați în urma inundaţiilor din India
» Comisia de Apărare din Camera Deputaților va anunţa dacă o audiază pe Carmen Dan
» Muntenegru: Restricții de circulație până în luna septembrie

Publireportaj

» Anunţ începere proiect: “Crearea unei unităţi noi de producţie în cadrul Societăţii CONDOR PĂDURARU SRL”

Dolj

» Razie pe şoselele din Dolj
» Dolj: Depistaţi la volan deşi nu aveau dreptul de a conduce
» Craiova: Vara Experimentului la Științe
» Craiova: Mesaj anti Kozlodui pe stadionul Ion Oblemenco
» Dolj: Urmărit internațional pentru furt depistat de poliţişti
» Palestinian care intenţiona să ajungă fraudulos în Belgia, descoperit într-o mașină la Calafat
» Dolj: Incendiu la un service de reparaţii electrocasnice
» Dolj: Minor rănit în urma unui accident rutier
» Ziua de Curățenie Națională se va desfăşura şi la Craiova

Gorj

» Gorj: Tânăr reţinut pentru furturi din auto
» Gorj: A furat o autoturism dintr-un motiv stupid şi a ajuns în arest
» Gorj: Şofer depistat în această dimineaţă beat la volan
» Gorj: Adolescentă de 14 ani, dispărută de acasă, dată în urmărire

Olt

» Viceprimarul comunei Bâlteni a murit strivit sub un tub de canalizare

Vâlcea

» Vâlcea: Accident cu trei victime la Căzăneşti
» Vâlcean mort, după ce a căzut în butia cu prune

Sport

» Baschet (m): Goran Gajovic a semnat cu Craiova
» Fotbal / CSO Filiași și-a aflat adversara din turul trei al Cupei României
» Fotbal / Ionuț Badea, mulțumit de victoria obținută la Craiova. Vezi conferința!
» Fotbal / Vezi ce a declarat Mangia după înfrângerea cu Chiajna (video conferința)

Magazin

» Program COLOURS Cinema Craiova în perioada 24 – 30 august

Top