7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajRecord nedorit: România, ultimul loc în UE la capacitatea de a ţine în ţară şi de a atrage personal calificat

Record nedorit: România, ultimul loc în UE la capacitatea de a ţine în ţară şi de a atrage personal calificat

Romania este pe ultimul loc in Europa din punct de vedere al capacitatii de a atrage si tine in tara personalul calificat, arata un studiu al think-tank-ului belgian Bruegel. In conditiile recesiunii si somajului ridicat consemnate dupa 2008, lipsa fortei de munca a fost un factor minor, informează HotNews.ro. Dar, incepand cu revenirea economica de dupa 2012, criza fortei de munca a reaparut.

Recent, severitatea acestei probleme a depasit maximul pre-criza, mai ales in tarile din centrul si estul Europei, noteaza sursa citata. De aceea, concluziile din perioada pre-criza sunt valabile si acum: emigratia din tarile din centrul si estul Europei are un impact negativ major asupra pietei locale a muncii si creeaza deficit de lucratori.

Pe de alta parte, arata sursa citata, cota de cetateni straini din populatie este scazuta, de sub 2% din populatie in tari din regiune precum Bulgaria, Croatia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia.

Aceste cifre nu sunt surprinzatoare deoarece salariile sunt mult mai mici decat in tarile occidentale, iar salariul este un factor decisiv in decizia de emigrare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS