20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInvestiţiile CJ Dolj în sănătate, un câştig pentru pacienţi

Investiţiile CJ Dolj în sănătate, un câştig pentru pacienţi

Investiţiile realizate de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj în domeniul sănătăţii nu rămân fără ecou. Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a dorit să vadă săptămâna trecută la faţa locului mersul lucrărilor la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi la Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Reprezentantul guvernului a fost însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi de vicepreşedintele Cosmin Vasile. La vizita desfăşurată la cele două obiective investiţionale au mai participat dr. Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Luciana Rotaru, medicul-şef al UPU-SMURD Craiova, colonelul Constantin Florea, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“ al judeţului Dolj, precum şi directorul Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Dolj, Aurelia Dărac. Proiectul Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară reprezintă un demers investiţional cu o valoare importantă, de 7,5 milioane de euro, finanţat în cea mai mare măsură din sursele proprii ale CJ Dolj. Şeful administraţiei judeţene a precizat că secretarul de stat Raed Arafat, care conduce Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi-a exprimat în mod deosebit interesul pentru lucrările aflate în desfăşurare la UPU. „Am primit la faţa locului o evaluare onestă și abilitată asupra acestor inițiative, precum și sugestii utile în ceea ce privește operaționalizarea lor. Domnul Raed Arafat, care conduce Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi-a exprimat în mod deosebit interesul pentru lucrările aflate în desfășurare la UPU, în cadrul unei investiții estimate la 7 milioane de euro, cu fonduri asigurate exclusiv din bugetul CJ Dolj. În prezent, eforturile se concentrează asupra componentei de extindere, prin care ducem suprafața destinată acestei unități extrem de aglomerate de la 900 la aproape 3.700 de metri pătrați, prin construirea a două corpuri de clădire. Primul și cel mai complex dintre ele are deja structura realizată și, în acest moment, se lucrează la amenajarea interioară,  iar cel secundar se află, de asemenea, într un stadiu avansat. La UPU discuțiile au vizat inclusiv identificarea soluției optime pentru a asigura fluxul continuu de activitate în momentul în care investiția va ajunge la etapa modernizării spațiilor actuale, în care funcționează această unitate care tratează, anual, peste 130.000 de cazuri.
Totodată, împreună cu domnul Raed Arafat, am trecut în revistă proiectul Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, alt demers  investițional cu o valoare importantă, de 7,5 milioane de euro, finanțat în cea mai mare măsură din sursele proprii ale instituției noastre. Construirea acestei clădiri se apropie de momentul recepției și deja se lucrează la montarea și instalarea echipamentelor și a dotărilor pentru care Consiliul Județean a alocat, anul trecut, aproximativ 2 milioane de euro. În paralel, avem în implementare un proiect european de 1,5 milioane de euro, în cadrul căruia vom dota complet una dintre sălile de operații și vom propune plenului CJ Dolj, prin bugetul pentru 2018, repartizarea unei sume de aproape un milion de euro pentru echiparea celei de-a doua.
Și această inițiativă a fost salutată de domnul ministru secretar de stat, apreciindu-se că ea va conduce la o reconfigurare a rolului pe care îl joacă elicopterul SMURD și centrul de operare pe care l-am construit la aeroport. Dacă, până acum, acesta era utilizat deseori pentru a transfera către București sau Timișoara pacienții cu afecțiuni cardiace grave, în viitor elicopterul va prelua din regiune urgențele, pentru a le aduce către Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară din Craiova. Această vizită a fost una benefică și ne oferă argumente în plus pentru continuarea demersurilor în  domeniul sănătății“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Raed Arafat s-a arătat încântat de ceea ce a văzut şi apreciază eforturile administraţiei judeţene, cu atât mai mult cu cât CJ Dolj este singura administrație publică locală care realizează investiții de o asemenea amploare, din fonduri proprii. El a subliniat că realizarea Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară va reduce foarte mult numărul transferurilor de la Craiova spre Bucureşti în ceea ce priveşte bolnavii cu infarct. „Cazurile de disecție de aortă, în mod normal, trebuie să fie și ele preluate aici. Impactul nu va fi doar pentru Craiova, ci pentru toată zona, iar județe precum Gorj, Mehedinți, Vâlcea și Olt pot beneficia de această investiție.
Realizarea clinicii reprezintă un câștig și pentru pacienți, deoarece scurtează timpul de la instalarea infarctului până la rezolvarea cazului. Am văzut ce a realizat Consiliul Județean Dolj și sunt plăcut surprins de ceea ce am găsit aici. Am participat și la bilanțul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Oltenia», unde am găsit, de asemenea, un sprijin foarte serios pentru colegii din acest domeniu. Totodată, am văzut și investiția de la Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Craiova, care mă interesează în mod direct“, a spus Raed Arafat.
Vicepreședintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a evidențiat faptul că, în cazul Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, au fost create condițiile pentru ca noua structură să își înceapă activitatea în cel mai scurt timp. El a precizat ca inclusiv resursa umană necesară pentru ca această Clinică de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară să devină operațională va fi asigurată, conducerea SCJU Craiova având deja stabilite contacte și înțelegeri cu medici care vin de la Târgu Mureș sau de la Institutul Clinic Fundeni, din București, pentru a lucra aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS