16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInvestiţii masive în infrastructura Aeroportului Craiova

Investiţii masive în infrastructura Aeroportului Craiova

Aeroportul Internațional din Craiova a ajuns la nivelul actual de competitivitate grație investițiilor masive de care a beneficiat în ultimii ani. Una dintre cele mai importante și care a determinat companiile de zbor să mărească numărul de curse a fost cea care a vizat infrastructura de mișcare. Este vorba de o investiţie de aproximativ 15 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene nerambursabile.

Aeroportul din Craiova este un aeroport cu trafic civil, militar și aero-medical și are o suprafață de mișcare din a cărei componenţă fac parte pista de decolare-aterizare, calea de rulare şi platforma de îmbarcare-debarcare. Aeroportul este clasificat conform normelor impuse de Organizația Internațională a Aviației Civile ca fiind de cod 4C pentru aeronave scurt și mediu curier.
Investiția a urmărit, în principal, rectificarea planeităţii și rugozităţii pistei de decolare-aterizare prin așternerea de straturi de mixturi asfaltice și creșterea capacității portante a pistei.
Lucrările asupra pistei au prevăzut realizarea de reparații asupra dalelor de beton de ciment existente, precum și refacerea rosturilor de dilatație aferente acestor suprafețe. După efectuarea lucrărilor, grosimea totală a straturilor asfaltice este de 21 cm.
A fost extinsă și reabilitată suprafața portantă a căii de rulare Bravo până la 25 m, prin adăugarea a două dale portante de 4,50 m lățime în vederea asigurării circulației aeronavelor de cod C. Pentru amenajarea racordării verticale între noua cotă a pistei de decolare-aterizare și cota existentă a căii de rulare au fost necesare demolarea și refacerea dalelor din beton a căii de rulare Bravo până la intersecția cu calea de rulare Fox si, totodată, aşternerea de straturi de mixturi asfaltice.
În cadrul proiectului a fost construită și o nouă platformă de îmbarcare-debarcare. Aceasta este amplasată de-a lungul celei de-a doua secțiuni a căii de rulare, până la platforma de îmbarcare-debarcare existentă, în lățimea platformei fiind inclus și spațiul de circulație auto. Construcția acestei platforme noi a condus la o suprafață totală de cca. 24.000 mp.
Aeroportul dispune totodată și de o nouă instalație de balizaj. Astfel, a fost înlocuit balizajul existent, depășit din punct de vedere fizic și moral, cu un balizaj modern, de categoria II/III pe direcția principală 27 și categoria I pe direcția 09. Aceasta a presupus demontarea integrală a vechiului balizaj, instalarea unei noi sistem de balizaj, dar si construirea unui nou post de transformare.
Tot în cadrul acestui proiect a fost reabilitată si reţeaua de canalizare existentă de-a lungul pistei, de o parte si de alta a acesteia, şi au fost refăcute marcajele și inscripţionările specifice în conformitate cu standardele existente în acest moment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS