17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajComuna Rojişte, în sărbătoare

Comuna Rojişte, în sărbătoare

Localitatea doljeană Rojişte va îmbrăca haine de sărbătoare pe 26 octombrie, când se aniversează ziua comunei. Oameni harnici şi primitori, localnicii din Rojişte ştiu şi să muncească, dar şi să se bucure de evenimentele marcante din viaţa comunităţii, iar ziua comunei este unul dintre ele.
De la cel mai mic la cel mai mare, fiecare dintre cei peste 2.200 de locuitori din Rojişte sunt aşteptaţi joi în centrul localităţii şi la căminul cultural pentru a marca a patra ediţie a Zilei Comunei. Autorităţile le-au pregătit o gamă variată de surprize, începând de la cele culinare şi până la momente artistice susţinute de nume cunoscute din folclorul românesc. Invitaţii speciali ai acestei zile sunt: Niculina Stoican, Liviu Dică, Nelu Biţină, Mirela Radu, Valentin Andrei şi Mihaela Jianu. „Este un eveniment extrem de important pentru viaţa comunităţii, un moment în care ne întâlnim cu toţii şi celebrăm ziua comunei în care ne ducem traiul. Formată din satele Rojişte, Tâmbureşti, comuna are o populaţie de 2.400 de locuitori.
Aşezare cu rădăcini străvechi, Rojişte este locul în care tradiţiile se păstrează şi se transmit mai departe, iar ziua comunei a devenit o tradiţie, având în vedere că se sărbătoreşte din anul 2013. Copiii satului vor susţine şi ei un recital artistic. Aceştia sunt extrem de talentaţi şi dorim să îi promovăm şi pe ei prin intermediul acestei sărbători“, a spus primarul Ionel Nedelcu.
Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci în preajma recoltării orezului. Înainte de 1989, economia localităţii Rojişte se baza în principal de orezăria de aici. Imediat după 1989, a urmat retrocedarea terenurilor, iar orezăria a fost abandonată, aşa cum s-a întâmplat în multe comune cu investiţiile realizate în agricultură în anii de dinainte de ‘89.
Din fericire, în comună a sosit un investitor care a decis să refacă orezăria. „Rojişte este unica localitate din Dolj unde se produce orez, iar acum este perioada în care se recoltează. În total, sunt peste 500 de hectare cultivate cu orez la nivelul întregii localităţi“, a mai afirmat Ionel Nedelcu.
Edilul localităţii anunţă şi reabilitarea a încă unui obiectiv economic important pentru comunitate. Este vorba de Avicola Rojişte, care a decăzut în trecut, însă a redevenit funcţională la standarde moderne, după zeci de ani. „Este pentru prima dată după foarte mulţi ani când am reuşit anul acesta, printr-un privat, să dăm locuri de muncă oamenilor din comună“, a mai spus primarul comunei doljene Rojişte.
Aşadar, oamenii au de ce să se bucure şi să petreacă poate mai mult decât altădată la această ediţie a Zilei Comunei. Startul petrecerii se va da la ora 14.00, cu un festin culinar, din care nu vor lipsi pâinea în ţest, preparatele tradiţionale şi brânzeturi recunoscute în zonă pentru calităţile lor. Toate, stropite cu diverse sortimente de vinuri.
Şi pentru ca toată lumea să se bucure de această sărbătoare, indiferent de condiţiile meteo, autorităţile au şi început montarea unui cort încăpător.
Seara se va încheia cu un spectacol folcloric de marcă. „Îi invităm pe localnici alături de noi şi estimăm că vom avea o participare de peste 80 la sută din populaţie. Le dorim tuturor cetăţenilor să fie sănătoşi, să fie aproape unii de alţii şi de Dumnezeu!“, a afirmat primarul Ionel Nedelcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS