6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajMelinești, prima oprire a caravanei USR împotriva abandonului școlar

Melinești, prima oprire a caravanei USR împotriva abandonului școlar

Căminul Cultural din Melinești era, până sâmbătă, o clădire pustie, în care nu se întâmpla nimic. Adică se organizează evenimente de familie, dar nimic pentru comunitate. Un spectacol este un lucru neobișnuit, iar unul pentru copii, și mai și. Copiii au intrat cu sfială, însoțiți de părinți, dar imediat distracția a început: păpuși, magie, râsete, aplauze. Sperăm că am adus bucuria la Melinești.
Bucuria copiilor și a părinților e importantă, dar mai important este să convingem că școala este importantă. De aceea am început, împreună cu USR Dolj, acest proiect-caravană Ducem poveștile copiilor din Dolj prin satele județului. Destinațiile nu le alegem întâmplător. Căutăm acele comunități în care există abandon școlar sau risc de abandon școlar, comunități cu familii sărace care au dreptul la stimulente pentru educație de care fie nu știu, fie nu beneficiază din cauza indolenței autorităților.

Este și cazul copiilor din Melinești, unde am tras un semnal de alarmă cu privire la abandonul școlar. În localitate doar 11 copii din 35 sunt beneficiari ai programului „Fiecare copil în grădiniță“. 24 de copii fără o șansă la educație vor reprezenta, din cei 120.000 care nu merg la grădiniță, cifra de 0,02%.

Discuțiile cu părinții au confirmat încă o dată problemele din sistem: educație subfinanțată, incompetența autorităților în implementarea programelor guvernamentale, sărăcia din mediul rural. Guvernările dominate de incompetență, care nu-și îndreaptă privirea spre cetățeni, fără programe concrete care să asigure incluziunea socială, au dus România pe primul loc în topul rușinii în ceea ce privește abandonul școlar.

Jumătate din copiii care trăiesc în județul nostru au risc de abandon școlar. 1.600 de elevi renunțau la școală în anul 2015, 11% dintre copiii cu vârsta între 3 și 14 ani nu erau înscriși în sistemul de învățământ. Datele se află de mulți ani prin birouri oficiale, ale primarilor, la prefect ori la guvern. Fiecare procent ascunde poveștile mai multor familii care se zbat în sărăcie, nu au ce să dea copiilor de mâncare seara, înainte de culcare, cu atât mai puțin bani pentru școală. Pentru că școala costă.

Campania noastră are și o altă dimensiune, pe lângă intervenția directă în comunitate. Am trimis Ministrului Educației o interpelare cu privire la stadiul de implementare a „Strategiei privind reducerea părăsirii timpurii a școlii“. USR va oferi asistență primarului din comună pentru a ne asigura că fiecare familie eligibilă pentru programul „Fiecare copil în grădiniță“ îl va putea accesa. De asemenea, în zilele următoare vom trimite o scrisoare localnicilor pentru a vorbi despre rolul educației în eradicarea sărăciei.

Am cerut Inspectoratului Județean Dolj să ne pună la dispoziție o situație la zi a abandonului școlar din fiecare localitate, iar până la finalul anului vom lua la pas cât mai multe comune din județul Dolj, cu scopul de a reintegra în sistemul de învățământ un număr cât mai mare de tineri care astăzi sunt uitați.

Dacă nu avem tineri educați, nu vom avea nici adulți competenți care să contribuie la prosperitatea țării. Dacă generația care se află astăzi la grădiniță, gimnaziu sau liceu va renunța la educație, nu vom avea nici familii prospere și dezvoltare economică. Și, dacă suntem țara cu cele mai multe probleme în sistemul de educație, dar, în același timp, cu una din cele mai mici alocări PIB, cum putem spera la o dezvoltare economică?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS