6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajGrija pentru documentele vechi - deviza Bibliotecii Aman

Grija pentru documentele vechi – deviza Bibliotecii Aman


Salvarea documentelor vechi și perisabile este una dintre cele mai importante provocări pe care trebuie să le gestioneze biblioteca zilelor noastre. Cum tezaurul cultural deținut de biblioteci se măsoară și prin elementele de patrimoniu, lucrările, documentele și toate cărțile valoroase deținute, atenția acordată materialelor aflate într-un stadiu avansat de degradare, multe dintre acestea neputând fi consultate de către cititori, trebuie să caracterizeze activitatea de recuperare și salvare de la dispariție a unui număr cât mai mare de documentele și cărți cu valoare istorică. Etapele de depozitare și promovare a cărții sunt conexate prin acțiunea de reabilitare a documentului, evident, atunci când starea morală sau fizică a acestuia impune un asemenea demers. Procesul în sine este unul laborios, iar priceperea, grija și instruirea celor îndrituiți să se “adreseze” documentului vechi sunt cele mai importante aptitudini pe care trebuie să le probeze bibliotecarul.

Cele peste 40000 de volume și documente pe care le deține Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” în cadrul Colecțiilor Speciale au fost incluse, începând cu vara anului trecut, într-un amplu proces de digitizare prin a cărui derulare se urmărește realizarea unei baze de date modernă, accesibilă on-line, în măsură să salveze toate documentele amenințate de patina timpului, pe de o parte, dar și să faciliteze accesul electronic la înscrisurile și volume care la momentul de față nu pot fi oferite publicului spre consultare din motive obiective.

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, prin Centrul  Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa, organizează periodic ședințe de informare și instruire la care participă bibliotecari din toate  bibliotecile   publice de pe raza județului Dolj. O asemenea întâlnire s-a desfășurat la finalul lunii iunie când, în ședințe de lucru desfășurate pe parcursul a trei zile, bibliotecarii catalogatori de la Biblioteca Aman  au abordat, prin prezentări și dezbateri  interactive, principalele reguli de catalogare şi indexare a documentelor în vederea uniformizării înregistrărilor din Portalul Informațional al județului Dolj. Utilitatea unor asemenea întâlniri este mai presus de orice evidență. Portalul Informațional al județului Dolj are rolul de principal canal de informare, înglobând materiale, înscrisuri, cărți și hărți atât de la Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, de la principalele muzee din Craiova, dar și de la cele 37 de biblioteci publice de pe raza județului Dolj înscrise în proiect.

Preocuparea pe care o manifestă colegii mei pentru ceea ce înseamnă aplicarea unui stil unitar și uniform de catalogare și indexare, cu prioritate a documentelor vechi, vine să demonstreze faptul că la bibliotecă ne implicăm activ în acțiunea de salvare a documentelor valoroase. Cum operațiunea în sine este vitală, doar de digitizare depinzând prelungirea vieții pentru multe volume și înscrisuri, colegii mei înțeleg să pună un accent deosebit pe regularizarea tuturor acelor aspecte pe care ni le dorim clare, obiective și ușor de administrat. Așadar, ne dorim ca toți cei care vor cerceta documentele pe care le vom urca în sistem on-line să nu întâlnească dificultăți de identificare sau descărcare, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Biroul de presă al Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”
Persoană de contact: Alexandru Ionicescu – Purtător de cuvânt

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS