crazyfetish.net
fetishclip.net
extrememix.net

Comuna Predești își serbează ziua de Rusalii

Șerban Florian, primarul comunei Predeşti
Șerban Florian, primarul comunei Predeşti


Situată la 14 km de Craiova, comuna Predești este o localitate cu oameni harnici, pentru care ziua ar trebui să aibă 25 de ore. „Uneori simt că timpul este cel mai mare dușman al nostru“, mărturisește Șerban Florian, primarul comunei. Este prins până peste cap cu organizarea Zilei Comunei, în paralel cu numeroasele proiecte la care lucrează. „Numai pe PNDL sunt cinci proiecte și toate foarte importante“, spune primarul, apoi le trece rapid în revistă, semn că le știe aproape pe de rost. Iluminatul public este primul, iar soluția la care edilul s-a gândit este pe lămpi cu led, ceea ce ar diminua factura la energia electrică. Apoi este canalizarea, pe o lungime de 15 km. Acest proiect este legat de una dintre investițiile care se află în prag de finalizare – introducerea apei curente în întreaga comună. „Prin urmare, era normal ca, după ce am asigurat apa, să ne gândim și la sistemul de canalizare, pentru că țelul final este acela de a asigura condiții similare ca la oraș“, adaugă primarul. Și tot în aceeași idee a fost gândit și cel de-al treilea proiect – asfaltarea a 8,6 kilometri de străzi și ulițe. În fine, ultimele două proiecte vizează reabilitarea a două clădiri importante din comună – căminul cultural și clădirea primăriei, ambele având nevoie de intervenții urgente.
Acestea sunt doar proiectele care își așteaptă finanțarea pe PNDL. Alte două vor avea ca sursă de finanțare PNDR. Este vorba despre asfaltarea a 5,6 km de drum comunal din DJ 606b, care traversează DJ 606 și trece chiar prin centrul comunei și ajunge în DC 80 (drumul dealului). Asfaltarea acestui drum ar rezolva una dintre problemele importante ale comunei – accesul în satul Bucicani, unde casele de acolo rămân practic izolate la o ploaie mai puternică. Al doilea proiect privește asfaltarea unui drum de exploatație agricolă, care ocolește comuna pe o distanță de 8,5 km spre Milovan.
Comuna Predești este, la fel ca toate din Dolj, o comună a cărei economie este bazată pe agricultură, dar și pe creșterea animalelor. Extravilanul comunei se întinde pe 3 hectare, iar efectivele de animale sunt și ele însemnate – 600 de vite, 1.200 de oi, 1.100 de capre și 60 de cai. Predeștiul este o comună de oameni gospodari, iar acest lucru se vede și din interesul arătat de către locuitori surselor de finanțare care să le permită să își dezvolte fermele agricole sau să își înființeze activități nonagricole.
Spre deosebire de alte comune, unde accesarea submăsurilor 6.2 sau 6.4 a PNDR privind înființarea și dezvoltarea exploatațiilor agricole s-a făcut destul de timid și fără prea mare succes, la Predești, unul dintre investitori a avut o idee aparte și a și pus-o în practică. El a obținut prin PNDR 170.000 de euro bani cu care a înființat un aerodrom destinat zborurilor ușoare. Mai exact, aici se pot efectua zboruri cu parapanta, motoparapanta, avioane ușoare și ultraușoare. Este singurul aerodrom de acest fel înființat într-o zonă rurală nu doar în Dolj, ci în întreaga regiune.
Dincolo de această investiție inedită, alți patru oameni cu inițiativă au accesat programul „Tânărul fermier“, iar doi – Submăsura 4.1 a PNDR prin care au accesat câte 100.000 de euro, bani care îi vor ajuta la dezvoltarea exploatațiilor agricole. De asemenea, un tânăr din Bucicani a accesat 12.000 de euro pe Măsura 1.1.2. pentru a își dezvolta o afacere în domeniul apiculturii, iar rezultatele sunt spectaculoase. „Este o dovadă că la noi în comună sunt oameni cu inițiativă“, spune primarul Șerban Florian, care este convins că o comună nu se poate dezvolta doar prin efortul primăriei. „Noi facem tot ce depinde de noi, dar când într-o comunitate, oamenii au inițiativă, acest lucru ajută mult și conferă altă anvergură eforturilor de a duce localitatea mai departe“.
De altfel, primarul spune că, de când este în fruntea comunei, a simțit că oamenii sunt alături de el în toate eforturile și i-au sprijinit inițiativele, iar una dintre acestea este Ziua Comunei, eveniment ce are loc de Rusalii, una dintre cele mai însemnate sărbători din calendarul creștin ortodox, dar și în tradiția populară.
Și în acest an, duminică, 4 iunie, de Rusalii, Predeștiul va fi în sărbătoare, iar primarul îi așteaptă pe toți locuitorii, dar și pe cei care doresc să vină din Craiova sau din alte localități să se bucure de o zi cu totul specială. Vor cânta pe scena amplasată chiar în centrul comunei soliști cunoscuți ai Olteniei – Valentin Andrei, Mirela Radu, Liliana Mitrana, Lizica Drăgoi, Ioana Dincu, Raura Roșu.
Așadar, duminică, la Predești, sunt așteptați toți cei care vor să petreacă alături de oameni destoinici și gospodari.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 24 octombrie 2017

Actualitate

» Directorul general interimar al CFR SA şi-a dat demisia după ce trenul ministrului Transporturilor a întârziat aproape o oră
» Petre Tobă, la DNA
» Circulaţie restricţionată pe Transfăgărăşan
» Felix Stroe anunţă că îl va demite pe şeful CFR SA. Trenul cu care ministrul transporturilor a mers la Deva a întârziat aproape o oră
» Ziua Națiunilor Unite, sărbătorită astăzi
» Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 se reuneştea astăzi pentru a discuta răspunsul primit de la SRI
» Începe pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou, în Bucureşti
» UPDATE Un tir care a derapat blochează traficul pe un sens între judeţele Vâlcea şi Sibiu
» Codul galben şi codul portocaliu de ploi şi vânt sunt valabile până în această seară

Publireportaj

» Eveniment de animare dedicat potențialilor beneficiari, entități publice și ONG-uri, pentru accesarea măsurilor din SDL GAL Sudul Gorjului

Dolj

» Craiova: 80 de profesori din ţară şi din străinătate participă la Conferinţa “Stat și Societate în Europa” găzduită de Biblioteca “Aman”
» Dolj: Bărbat urmărit național pentru înşelăciune, depistat de Poliția Băilești
» Scriitorul Caius Dobrescu, la „Întâlnirile SpectActor“ de la TNC
» Circulaţia pe podul Calafat-Vidin, oprită marţi după amiază şi vineri dimineaţă
» UPDATE Craiova: Sute de pasageri sunt blocaţi pe Aeroportul din Craiova din cauza vremii nefavorabile
» Dolj: O femeie din Daneţi a fost accidentată mortal în timp ce îşi ducea copilul la şcoală
» Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sărbătorit la Craiova
» CNAIR: 20 de oferte pentru proiectarea și execuția primelor două tronsoane ale drumului expres Craiova – Pitești
» Sistemul care încurajează lenea ia amploare Catane, comuna care trăiește din ajutoare sociale
» Judecat pentru uciderea unui craiovean cu baioneta
» Acoperișurile inventariate, asociațiile amendate
» Drumul Craiova – Pitești, ultimul asalt
» Din nou „Împreună pentru sănătatea satelor noastre“
» Trăiesc într-o casă prăbușită și au nevoie de ajutor
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Un nou cod galben de ploi pentru trei judeţe din Oltenia
» Gorj: Tineri surprinşi de poliţie în timp ce spărgeau un apartament
» Gorj: Peste 20 de mineri, în greva foamei la CEO
» Firma care a cumpărat Avi Instant Târgu Jiu anunţă o investiţie de câteva milioane de euro
» Francezii de la Rostramo încep activitatea în luna decembrie
» Atelier de lectură pentru bolnavii de cancer
» Judeţul Gorj riscă să rămână fără forţă de muncă bine calificată
» 79 de ani de la inaugurarea Ansamblului „Calea Eroilor“

Olt

» Olt: Prinşi în timp ce transportau cu căruţa lemne furate
» Cod galben de vânt, în judeţul Olt

Mehedinţi

» Mehedinţi: Prins de poliţie cu o armă neletală pe care o deţinea ilegal

Sport

» Handbal (f): SCM Craiova va întâlni Debrecen în Cupa EHF
» Singapore WTA: Caroline Wozniacki, următoarea adversară a Simonei Halep. Meciul va avea loc miercuri
» Nouă medalii naționale pentru luptătorii craioveni
» Nu le-a mers bine „elitelor“
» Obligatoriu calificare!

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top