15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajAdrian Prisnel: Legea salarizării, cadoul otrăvit al Olguței Vasilescu pentru Primăria Craiova

Adrian Prisnel: Legea salarizării, cadoul otrăvit al Olguței Vasilescu pentru Primăria Craiova

Legea salarizării unitare inițiată de Olguța Vasilescu, ministru PSD al Muncii, seamănă cu toate proiectele pe care ea le-a promovat și în calitate de primar al Craiovei. Sună bine, dar nu aduce nimic bun. Este un fel de Water Park al guvernării PSD, fără salvamar.
Mă voi referi la impactul acestei legi asupra administrației craiovene. Legea va aduce șomaj și nepotism în primăria Craiovei și va goli bugetul de investiții al orașului, lăsând șantierele neterminate. Încă un cadou otrăvit în ambalajul frumos al PSD.
Chiar Olguța Vasilescu a anunțat că vor urma concedieri: ”După apariţia acestei legi, dat fiind coeficientul din administraţia publică locală destul de urcat, sunt absolut convinsă că foarte mulţi primari sau preşedinţi de consilii judeţene vor analiza foarte bine dacă mai au nevoie de acelaşi număr de oameni în administraţie”.

Concedieri și încurajarea nepotismului

Important este cum se vor face aceste concedieri. Credeți că vor rămâne funcționarii cei mai buni? Evident că nu. Criteriile pentru restructurări într-o instituție precum Primăria Craiovei nu sunt competența și integritatea, ci nepotismul.
Ești rudă cu primarul, cu ruda primarului, cu prietenul primarului, rămâi. Nu ești, indiferent cât ai fi de profesionist, pleci. Într-un oraș precum Craiova, în care locurile de muncă sunt un lux, clanul PSD nu-și va trimite oamenii în șomaj. Îi va trimite pe ceilalți, cei care au muncit, cei care au criticat.
Nepotismul va dicta și cine primește mai mulți bani. Salariile angajaților primăriei Craiova rămân în pixul primarului, care va recompensa fidelitatea față de el și față de partid.
Noi, USR, am cerut în Parlament o grilă clară de salarizare pentru întreaga administrație publică și remunerare în funcție de responsabilități.
Craiovenii se plâng de excesul de birocrație, de alergatul de la un ghișeu la altul, care le consumă timpul pe care l-ar putea petrece cu familia, și de funcționarii neprietenoși și incapabili să le ofere informațiile și serviciile de care au nevoie. Această situație se va agrava după intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare.
În proiectul meu, propun proceduri transparente în interiorul primăriei, un ghișeu unic și implementarea unei aplicații care să permită fiecărui cetățean să-și urmărească cererea în sistem. De asemenea, voi crea proceduri clare și previzibile de angajare, evaluare și promovare, pentru eliminarea nepotismului și clientelismului și încurajarea profesionalismului în Primăria Craiova.

O lovitură mortală pentru bugetul de investiții

Nu în ultimul rând, Legea salarizării va pune presiune pe bugetul de investiții al orașului, de doar 14%, mult mai mic decât al Clujului, de exemplu, care, la același număr de locuitori are un buget de investiții dublu.
Cu alte cuvinte, Legea salarizării va lovi în finanțarea tuturor proiectelor pe care Primăria Craiova și le-a propus pentru dezvoltarea orașului. Vor suferi craiovenii care așteptau, de exemplu, mijloace de transport noi, în locul celor vechi și periculoase, dar și în firmele care au contractat deja lucări cu primăria, fiind afectată economia orașului.
Singura soluție va fi atragerea de fonduri europene, capitol la care Craiova stă foarte prost: bani puțini și aceștia dați unor firme de casă ale primăriei sau ale PSD, proiecte inutile sau amânate cu anii.
Aplicarea Legii salarizării unitare în Primăria Craiovei va reveni viitorului primar. Iată încă un motiv pentru care Primăria Craiova nu ar trebui să ajungă pe mâna vechilor politicieni, prinși în complicități politice și de afaceri și în rețele clientelare. Este nevoie de o schimbare, de o administrație onestă, competentă și credibilă care să scoată Craiova din dezastrul în care o aruncă Legea Olguței Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS