Bogdan Uță, omul care dă viață saxofonului

Autori


Este, cu siguranță, cel mai cunoscut saxofonist din oraș și unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai scenei muzicale locale. Solist instrumentist al Filarmonicii Oltenia, dar și fondator și membru al îndrăgitei trupe Casual Band, Bogdan Uță povestește mereu cu drag despre iubirea pentru muzică și despre lucrurile care îi marchează parcursul. Între concerte, Bogdan și-a făcut timp să ne răspundă la câteva întrebări despre pasiunea și meseria sa.

– Cum a fost întâlnirea ta cu muzica și de ce ai ales saxofonul?
– M-am născut într-o familie de muzicieni: tata și fratele său – saxofonist de jazz, mama a studiat canto și flaut în cadrul Liceului de Artă din Craiova și a fost angajată și în Corul Filarmonicii Oltenia. Unchiul din partea mamei și ambii bunici, de asemenea, au fost muzicieni. Am ales să încep studiul saxofonului la sfârșitul anului 2006, din pasiune pentru muzica pe care o interpretau tatăl și unchiul meu.

– Cum a fost parcursul tău muzical?
– Am început cu studiul pianului prin clasa a treia și în doi ani, până când m-am înscris la Liceul de Artă și am început studiul clarinetului, am obținut două premii la Cântarea României la pian. Apoi am fost student la Facultatea din Brașov la clasa de clarinet a maestrului Dan Avramovici. În perioada liceului și a studenției, am obținut 16 premii naționale și internaționale. În calitate de clarinet principal, am făcut parte din Orchestra Simfonică Națională din Liban și „Caffe Concerto Strauss“ din Veneția, alături de maestrul Christian Pintilie. Din 2001, sunt solist instrumentist în cadrul Orchestrei Filarmonicii Oltenia. În postura de saxofonist, am făcut parte din „MTC Band“, în Antalia, și din „The Lebanese Big Band“, în Beirut.

– Care a fost cel mai greu moment din cariera ta?
– Cel mai greu moment a fost când am început să cânt în cadrul orchestrei de cameră „Caffe Concerto Strauss“. Mi s-au pus în brațe patru mape a 100 și ceva de partituri fiecare, majoritatea în transpoziție (tonalități diferite în raport cu clarinetul – n.r.), pe care trebuia să le cânt începând cu a doua zi. Acolo am primit „vaccinul muzical“ de la maestrul Christian Pintilie. Însă, în scurt timp, a devenit plăcere ceea ce făceam!

– Care e povestea Casual Band? Cum și când s-a întâmplat?
– Povestea Casual Band s-a născut în vara anului 2013, din dorința de a cânta live alături de tobe, chitări, bas, clape, căci mă săturasem de negative (backing tracks). Așa că, la scurt timp de la nașterea fiului meu, Ștefan-Bogdan (6 octombrie), pe 17 octombrie 2013 a avut loc primul concert Casual Band.

– Ce îți oferă cea mai mare satisfacție ca artist?
– Cântatul în fața publicului, interacțiunea cu el, nu se compară cu nimic! Vinerea, pe scena Filarmonicii Oltenia, am ocazia sa cânt alături de colegii mei din orchestra simfonică și de dirijorul invitat. Mesajul muzical din această postură este unul deosebit, întrucât vestimentația, partitura, sala de concerte impun o anume aură de respect. Respect pentru public și respect pentru actul artistic. Concertele în cadrul Casual Band au o emoție aparte. Este un sentiment „casual“!


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 23 martie 2018

Publireportaj

» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Modernizare terenuri de sport prin construire: 1. Clădire vestiare și Sala Squash, 2. Structură acoperire terenuri de sport” – beneficiar Sotil Sport SRL
» Consiliul Judeţean Dolj va investi peste 30 de milioane de lei în sănătate
» WHITE IMPEX își mărește echipa
» Derulare proiect ”Dezvoltarea durabilă a firmei SC Rigconstruct SRL”
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Înființare laborator tehnică dentară Lakis”, SMIS 110853
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Construire spațiu de producție pentru echipamente electrice, platforma carosabilă și împrejmuire teren” Cod SMIS 110578
» ”Dotarea Spectrum Inteligent Solutions SRL cu echipamente şi softuri pentru arhivare electronică”

Local

» Dispoziția nr. 1407 – Primarul Municipiului Craiova
» Bărbat mort într-un incendiu la Gârla Mare
» Un bărbat a furat poarta unei locuinţe
» Poliţia face exerciţii demonstrative
» Alunecările de teren au afectat mai multe drumuri
» Primăria Craiova angajează consilier juridic şi inspector, clasa I, grad profesional asistent

Dolj

» Avocat condamnat pentru evaziune fiscală
» Capotescu mai stă 30 de zile în arest preventiv
» Alte 150 de băncuțe pentru „odihna și recreerea“ craiovenilor
» Lansări de carte la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman“
» Polițiștii locali o dau în bară, primarul îi scuză

Gorj

» Utilajele, pregătite să intervină în caz de ninsori puternice
» Motrenii, datori vânduţi la întreţinere
» Craiova, sub cod portocaliu de ninsoare. Primăria spune că e gata de deszăpezire!

Sport

» „Tineretul“ joacă sâmbătă cu Anglia
» Cosmin Contra: Voi încerca să nu mai fac atât de multe schimbări
» Naționala mică de handbal luptă pentru CM la Cluj

Sanatate

» Planta sacră ce învinge durerea

Educatie

» Mulţi absenți și trei eliminați la ultima probă de simulare la bac
» Elevii și preșcolarii din Dolj nu fac cursuri vineri
» Liceenii craioveni se vor întrece în rețete oltenești

Top