21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCentrul Medical de Îngrijiri Paliative „Sf. Elena“, unicul de acest tip din Oltenia

Centrul Medical de Îngrijiri Paliative „Sf. Elena“, unicul de acest tip din Oltenia

 

În general, când vorbim despre locuri în care sunt îngrijite persoanele în vârstă sau suferinde de afecţiuni cronice folosim termenul de azil de bătrâni. Un astfel de termen nu acoperă însă realitatea, care este mult mai complexă şi mai nuanţată. O dovedeşte cu prisosinţă situaţia de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Elena“. Este vorba despre unicul centru de acest fel din Oltenia, care se adresează pacienţilor adulţi ce suferă de boli cronice, oncologice sau neurologice progresive. Situat pe strada Eugeniu Carada la nr. 18, în interiorul unei case elegante şi spaţioase, centrul dispune de 25 de paturi cu condiţii exemplare de cazare. Dincolo de aceste condiţii, cel mai important lucru pe care centrul îl oferă pacienţilor şi familiilor acestora este echipa medicală performantă de care dispune. Această echipă este formată din medici cu atestat în îngrijiri paliative. Vorbim despre medici cu un înalt nivel de calificare în domeniile oncologie, medicină internă, psihologie sau medicină generală. Aceştia sunt sprijiniţi, la rândul lor, de asistente şi infirmiere cu pregătire şi experienţă. Serviciile pe care această echipă medicală le oferă sunt menite să răspundă nevoilor medicale, psihologice şi sociale pe care le întâmpină atât pacienţii, cât şi familiile acestora într-un moment dificil al vieţii lor.
Termenul de îngrijiri paliative a fost introdus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a defini abordarea care îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavului şi familiilor acestora, ce se confruntă cu problemele asociate cu boala ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul impecabil al durerii şi al altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale. Luând în considerare aceste aspecte, serviciile oferite de Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Elena“ reprezintă un suport de nepreţuit pentru familiile care trec printr-o astfel de situaţie. În mod concret, centrul oferă servicii medicale cum ar fi: evaluarea şi controlul durerilor şi simptomelor, terapia ocupaţională, pansamente, administrarea medicamentelor şi tratamentelor, îngrijirea stomelor (stoma reprezintă crearea printr-o intervenţie chirurgicală a unei deschizături prin care se realizează o comunicare între un organ cavitar şi tegument). La acestea se adaugă serviciile sociale cum ar fi igiena, consilierea sau asigurarea socializării, lucruri extrem de importante care duc la creşterea calităţii vieţii pacienţilor. De asemenea, consilierea psiho-emoţională atât a pacienţilor, cât şi a familiilor este un punct important în strategia Centrului de a oferi servicii de calitate pacienţilor. În domeniul îngrijilor paliative nu se spune niciodată „nu se mai poate face nimic“. Este drept că un pacient incurabil nu poate fi vindecat, dar pot fi controlate multe simptome care ar cauza suferinţă. Mai plastic spus, chiar dacă nu pot fi date toate răspunsurile, pot fi ascultate toate întrebările, iar simplul fapt că un om poate vorbi cu cineva care ştie să îl asculte şi să îl îndrume înseamnă deja un pas uriaş înainte în ceea ce priveşte calitatea vieţii sale.
Din acest punct de vedere, ceea ce face echipa de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Elena“ din Craiova este mai mult decât a oferi servicii medicale unor pacienţi aflaţi în nevoie. Este un alt tip de abordare şi de înţelegere a rolului pe care medicul îl joacă în societate şi al relaţiei cu pacientul. O relaţie care pune în centrul procesului tocmai pacientul şi nevoile lui. Binele unui pacient cuprinde nu doar o latură strict medicală, care este cunoscută într-adevăr mai bine de către medic, dar şi credinţele, valorile pacientului, care sunt cunoscute doar de pacient, uneori nici chiar familia nu ştie cât de profunde sunt trăirile celui care este pe patul de suferinţă. De aceea, activităţile desfăşurate în cadrul Centrului respectă câteva principii cardinale care stau la baza practicii medicale în general, deci şi în îngrijirea paliativă.
Acestea sunt :
– respectul autonomiei pacientului, ceea ce implică posibilitatea ca el să aibă dreptul la alegere în condiţiile în care este corect informat
– beneficienţa, ceea ce înseamnă a ajuta pacientul să decidă în favoarea procedurilor benefice
– non-maleficienţă, adică minimalizarea efectelor secundare
– justiţia, sau utilizarea justă a resurselor disponibile.
Prin această atitudine, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Elena“ din Craiova dovedeşte că acceptă atât pacientul, cât şi familia acestuia ca pe un partener, parte integrantă a deciziilor medicale.
Centrul deţine resurse materiale de înaltă performanţă – dispozitive, echipamente, consumabile, medicaţie. De asemenea, extrem de important este faptul că instituţia este în relaţie contractuală cu CAS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS