6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajJudețul Gorj - ambasador cultural al României în Vietnam

Județul Gorj – ambasador cultural al României în Vietnam

Membri ai Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ și reprezentanți ai Consiliului Județean Gorj au participat, în perioada 8 – 21 martie, la o serie de evenimente desfășurate în Republica Socialistă Vietnam, răspunzând invitațiilor făcute de Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României în Vietnam, Institutul Cultural Român și Comitetul Popular al Provinciei Dak Lak din Vietnam. În cursul lunii ianuarie 2017, Comitetul Popular al Provinciei Dak Lak din Vietnam a transmis județului Gorj două invitații ce vizau, pe de o parte, participarea Ansamblului „Doina Gorjului“ la spectacolele din cadrul Festivalului Cafelei și Festivalului de Folclor Tradițional GONG, ambele desfășurate în orașul Buon Ma Thuot, capitala regiunii Dak Lak și, pe de altă parte, dorința de a iniția un proces de cooperare internațională între regiunea vietnameză Dak Lak și județul Gorj. Condițiile de participare au fost stabilite în regim de reciprocitate, partea vietnameză asigurând delegației române cheltuielile de cazare, masă și transport intern în Vietnam, urmând ca județul Gorj să asigure aceleași condiții pentru un grup de oficiali și artiști vietnamezi ce va participa în luna august a acestui an la Festivalul Internațional de Folclor de la Târgu Jiu. Din delegația județului Gorj au făcut parte Nicolae Muja – vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor – președintele Comisiei pentru Învățământ, Cultură și Culte, Ovidiu Popescu – consilier al Președintelui Consiliului Județean Gorj și un grup folcloric format din șase instrumentiști și opt dansatori, membri ai Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“.

Oportunităţi de cooperare

Pe 9 martie 2017, delegația oficială a județului Gorj, însoțită de Valeriu Arteni, ambasadorul României în Vietnam, a participat la întâlnirea cu Pham Ngoc Nghi, președintele Consiliului Popular din Dak Lak și cu alți oficiali ai provinciei vietnameze. În cadrul întâlnirii, părțile au susținut prezentări generale ale celor două regiuni și au fost discutate potențialele puncte comune ce pot constitui subiecte de cooperare internațională. Partea vietnameză și-a arătat disponibilitatea pentru exporturile de cafea, piper, fructe și plante aromatice și medicinale, dar și pentru cauciuc și produse din lemn. Vietnamul este, după Brazilia, a doua țară exportatoare de cafea din lume, intenționând ca, în următorii ani, să devină primul exportator mondial. În același timp, reprezentanții regiunii Dak Lak s-au arătat interesați de colaborarea cu România în domeniile educației și învățământului superior, culturii și turismului, subiectele urmând să fie dezvoltate în luna august la Târgu Jiu. În cadrul întâlnirii, gazdelor le-au fost oferite cadouri simbolice, ii, ceramică și ștergare tradiționale românești, precum și albume, pliante și alte materiale de promovare a județului Gorj. A fost, de asemenea, proiectat filmul de promovare turistică „Acasă la Brâncuși“. În după-amiaza zilei de 9 martie, delegația gorjeană a efectuat o vizită la firma „G20 cofee“, producător local de cafea ce prelucrează anual aproximativ două tone recoltate de pe o suprafață de aproximativ 5 ha cultivate cu cafea, produsele fiind exportate în Asia și în Rusia.

Programul delegaţiei

Pe 10 martie, la sediul Comitetului Popular din Dak Lak s-a desfășurat întâlnirea oficială cu corpul diplomatic din Vietnam și cu participanții la Festivalul Cafelei și la Festivalul Cultural Gong. În cadrul întâlnirii a fost menționată prezența Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ cu statut de invitat special al celor două manifestări, singura formație folclorică europeană invitată la această ediție. Din partea română au luat cuvântul Valeriu Arteni, ambasadorul României în Vietnam, Nicolae Muja, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj. În ziua de 11 martie, delegația Consiliului Județean Gorj a participat la conferința „Potențialul, direcțiile și acțiunile pentru atragerea investițiilor în Zona Centrală până în anul 2020“. În seara zilei de 11 martie, pe imensa scenă din Buon Ma Thuot, în fața a peste 5.000 de spectatori, s-a desfășurat Festivalul Cultural Gong, în cadrul căruia Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ a susținut un recital extraordinar. În timpul spectacolului, pe ecranul din fundalul scenei au fost proiectate imagini din România și din județul Gorj. În ziua de 12 martie, delegația județului Gorj a vizitat o firmă locală ce produce material săditor pentru culturile de cafea, în cadrul unor sere desfășurate pe o suprafață de aproape 1 ha. Festivitatea de închidere a Festivalului Cafelei și a Festivalului Cultural Gong și spectacolul de gală s-au desfășurat pe 13 martie, eveniment în cadrul căruia Ansamblul „Doina Gorjului“ a primit diploma de merit pentru excelenta participare la evenimentele din Buon Ma Thout.

Au participat şi la Zilele Francofoniei

În dimineața zilei de 14 martie, în cadrul întâlnirii de bun-rămas, a fost transmisă gazdelor invitația de a veni în România în august, pentru a participa la Festivalul Folcloric Internațional „Acasă la Brâncuși“. De asemenea, o delegație a provinciei Dak Lak a fost invitată pentru a continua dezvoltarea relațiilor bilaterale. Urmare a solicitării Ambasadei României în Vietnam și Institutului Cultural Român din Beijing, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ și-a continuat turneul în Republica Socialistă Vietnam pentru a participa la Zilele Francofoniei, care au avut loc până pe 21 martie. Artiştii gorjeni au susţinut mai multe spectacole primite cu aplauze şi elogii de organizatorii manifestărilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS