8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCel mai eficient instrument de economisire de pe piaţa financiar-bancară

Cel mai eficient instrument de economisire de pe piaţa financiar-bancară

Pe o piaţă financiară în care de multe ori s-au făcut simţite turbulenţe care au afectat multe persoane, economisirea banilor a devenit una dintre principalele metode de a-ţi asigura un viitor stabil şi liniştit. Faţă de creditare, care implică o anume nesiguranţă, economisirea oferă celui care apelează la acest instrument o garanţie a faptului că banii săi sunt protejaţi. Desigur, apare întrebarea dacă acest mijloc, al economisirii, poate să fie şi eficient, având în vedere nevoile pe care dorim să le acoperim. Printre principalele motive pentru care oamenii apelează la economii se numără, constituirea unor rezerve financiare pentru situaţii de urgenţă, achiziţionarea de bunuri de consum sau vacanţe pe care nu le putem cumpăra din veniturile lunare obişnuite, micile reparații ale locuințelor, acoperirea anticipată a unor contractate de credite sau asigurarea unui venit suplimentar pe viitor care să compleze pensia pe care o oferă statul.

Ce sunt CAR-urile

După cum se ştie, CAR-urile sunt instituţii financiare sociale, a căror activitate este atât de creditare, cât şi de a oferi membrilor posibilitatea de a economisi. Mai exact, Casa de Ajutor Reciproc este o instituţie fără scop patrimonial, organizată în vederea sprijinirii şi întrajutorării financiare a membrilor asociaţi. Conform definițiilor utilizate la nivel european, entitățile de tip Case de Ajutor Reciproc se încadrează în domeniul sprijinului mutual financiar, acestea contribuind la prevenirea excluziunii financiare. Instrumentele de economisire la care cineva poate apela sunt conturile de economii sau depozitele la termen, în cazul băncilor, sau investiţiile în cazul fondurilor mutuale. Fiecare dintre aceste instrumente are însă dezavantaje majore. În primul caz, este vorba despre o eficienţă extrem de scăzută. În momentul de faţă, pe piaţa bancară dobânzile la depozite se situează undeva în jurul valorii de 1,5% pe an. Dacă se adaugă impozitarea cu 16% a dobânzii şi comisioanele care, de cele mai multe ori, nu sunt deloc de neglijat, atunci rezultă că un astfel de instrument nu este foarte convenabil. În acelaşi timp, fondurile mutuale nu oferă neapărat o siguranţă totală a banilor investiţi. Practic, vorbim aici despre un raport între siguranţa banilor şi randamentul lor.

Economisirea prin CAR CREDIT ACCES oferă o dobândă de 5% pe an, cu capitalizare

Economisirea are avantaje multiple, fie că economisim pentru educația copiilor, pentru perioada de pensionare sau pentru evenimente neașteptate. Chiar și atunci când urmează să facem o investiție, tot prin a strânge o sumă de bani ar trebui să începem. Fie că achiziționăm o locuință sau doar renovăm casa, ar trebui, mai întâi, să punem niște bani deoparte.  Un mod simplu de a economisi este respectarea principiului „să te plăteşti pe tine mai întâi“. Aceasta înseamnă că la fiecare perioadă de plăți, înainte de a fi tentaţi să cheltuim bani, să începem să punem o sumă de bani într-un cont de economii.
A plasa banii într-un loc sigur şi cu randament maxim este extrem de uşor, dacă luăm în calcul posibilităţile oferite de către CAR CREDIT ACCES. Pornind de la realitatea că aceste instituţii financiare, cum sunt CAR-urile, nu au statut juridic de firmă, deci nu trebuie să facă profit, mecanismele prin care ele pot pune la dispoziţia membrilor instrumente de economisire sunt mult mai eficiente. Banii depuşi de membrii CAR au statut de fonduri sociale. Practic, o astfel de Casă de Ajutor Reciproc este „deţinută“ de toţi membrii ei. Cum modul de organizare nu este unul de tip firmă, ci mai curând unul al organizațiilor de microfinanțare socială, la finalul unui an fiscal CAR-ul nu trebuie să aibă profit. Prin urmare, ceea ce la bănci se traduce în profit la final de an, la un CAR se va repartiza, pe parcursul întregului an, ca beneficiu către membrii CAR-ului. În mod concret, pentru anul 2017 CAR CREDIT ACCES oferă o dobândă de 5% cu capitalizare, ceea ce este cu mai mult decât oferă în prezent sistemul bancar. Alt lucru extrem de important este faptul că, la fel ca în cazul băncilor, banii care sunt depuşi sunt garantaţi. Instituţia care face acest lucru este Fondul Naţional de Garantare al CAR.

În acelaşi timp, CAR CREDIT ACCES oferă următoarele avataje: 

– dobânda la economii este fixă;
– dobânda este mai mare decât la o bancă
comercială;
– valoarea dobânzii este peste rata inflaţiei;
– dobânda nu este impozitată;
– economiile sunt garantate de Fondul Naţional
de Garantare al CAR;
– fondurile sociale sunt garantate în totalitate.

Interviu cu Mihai Roșculeasa, președintele Casei de Ajutor Reciproc CREDIT ACCES

Care este motivul pentru care oamenii ar trebui să apeleze la o Casă de Ajutor Reciproc și nu la altă societate de economisire?
Casa de Ajutor Reciproc CREDIT ACCES oferă, mai întâi de toate, un avantaj pe care membrii săi îl apreciază întotdeauna: dobânda de 5% pe an cu capitalizare. Este o dobândă mult mai mare decât ce oferă alte societăți de economisire, iar acest lucru este realizat din dorința de a încuraja oamenii să economisească, iar în timp, economiile lor să crească. Spre deosebire de băncile care sunt instituții comerciale, noi suntem o organizaţie socială. Dobânda oferită de noi nu este impozitată, conform art. 93, lit.b, din Legea nr. 227/ 2105 privind Codul fiscal. De asemenea, noi funcționăm după principiul potrivit căruia tot excedentul, adică „profitul“, este redistribuit către membrii CAR. Desigur că, pe lângă această dobândă de 5% care este oferită membrilor, o parte din excedent este distribuită către fondul de risc intern, în rezervele statutare sau către resursele interne ale CAR-ului, pe când băncile au alt stil de funcționare. Ele folosesc sumele din depozitele bancare pentru a oferi credite, iar diferența de dobândă percepută reprezintă marja de profit a băncii.

De ce este atât de important să economisim?

Economisirea este un principiu de bază al vieții fiecărei persoane. Noi credem că oamenii trebuie să îşi creeze obiceiul de a economisi, din vreme, chiar şi sume mici. Este important să se deschidă un cont la o bancă sau un fond la o casă de ajutor reciproc, pentru ca economisirea să devină mult mai uşoară. Ulterior, economiile pot fi folosite pentru îndeplinirea unor obiective sau pentru rezolvarea unor nevoi urgente. Să luăm, spre exemplu, un cuplu de tineri. Aceștia sunt apți de muncă și câștigă o anumită sumă de bani pentru activitatea pe care o desfășoară. La început, acest lucru este suficient pentru ca ei să fie mulțumiți. Dar, odată cu trecerea timpului, apar alte nevoi mai complexe de care starea generală de mulțumire depinde, și anume: vor să se mute împreună, iar acest lucru implică o serie de cheltuieli. Apoi, urmează căsătoria, care, la fel, este un eveniment destul de costisitor. După ceva timp, apare și un copil, în a cărui educație trebuie investit și lista cheltuielilor poate continua. Pe măsură ce timpul trece, nevoile cresc și ele, iar pentru ca acestea să poată fi satisfăcute este nevoie de economii.

Când pot fi retrași banii din fondurile sociale?
Oricând. Dobânda la fondurile sociale se repartizează la 31 decembrie în fiecare an. Cine dorește să retragă total sau parțial fondul social în decursul anului, o poate face oricând, dobânda se calculează și se plătește la zi. Solicitam, însă, ca retragerile mai mari să fie anunțate cu câteva zile înainte.
Recent am asistat la o fuziune între Casa de Ajutor Reciproc Euro Credit şi Casa de Ajutor Reciproc CREDIT ACCES. Această mutare este un pas în plus spre dezvoltarea instituţiei, spre beneficiul membrilor. Cum s-a simţit această schimbare, mai ales la nivel de membri?
După cum s-a putut constata imediat după fuziune, obiectivele stabilite au fost atinse cu succes. În primul rând, este vorba despre creşterea capitalizării, care ne permite acum să acordăm mai multe împrumuturi într-o perioadă mai scurtă de timp de la momentul solicitării. Al doilea motiv a fost optimizarea forței de muncă. Mai exact, prin reunirea consultanților celor două instituții sub o singură umbrelă, timpul de așteptare a scăzut pentru un membru, deoarece vor exista mai puține dezechilibre.

Unde vă pot găsi craiovenii?
Sediul CAR CREDIT ACCES se află acum pe strada Theodor Aman, bloc 73, parter, zona English Park – sediul fostului CAR Euro Credit, iar numerele de telefon sunt: 0351.46.20.20 și 0351.807.808. Alte informații găsiți și pe site-ul www.creditacces.com

Cum reușiți să vă mențineți pe piață?
Piața se mișcă, în felul ei, iar noi ne adaptăm pieței. Când cineva este reticent, trebuie oferite explicații și informații. Toate lucrurile menționate mai sus i se prezintă și potențialului membru. Atunci când primește explicațiile, persoana respectivă înțelege cu adevărat cum stau lucrurile. Pe 31 decembrie, noi trebuie să avem zero excedent. Le propunem celor mai reticenți să depună o sumă mai mică pentru a vedea cum funcționează mecanismul fără a simți că se expun unui risc prea mare. Suntem prezenți pe piață de șapte ani. Este o perioadă destul de lungă, iar faptul că încă ne aflăm aici arată că suntem o organizație serioasă. Mulți dintre membrii CAR CREDIT ACCES au venit la noi ca urmare a recomandărilor făcute de alți membri. Când ai o anumită stabilitate, membri vechi, recomandări, deja ai o legitimitate pe piață.

Ce obiective v-ați propus pentru acest an?  
Dorim să dezvoltăm activitatea CAR CREDIT ACCES oferindu-le membrilor nu doar posibilitatea de a obţine împrumuturi în condiţii avantajoase, ci şi pentru a avea acces la instrumentele noastre financiare de economisire. În plus, ne propunem ca anul acesta să ajungem la 2.000 de membri. Avem, în prezent, puțin peste 1.600. Pentru membri avem două vești bune. Una este că am eliminat dobânda penalizatoare la întârzieri și a doua este că avem în plan scăderea dobânzii real încasate la împrumuturile acordate, care acum este de 9% pentru cele fără fond social și de 6% pentru împrumuturile tradiționale în baza fondului social.

După cum se observă, aveți planuri ambițioase pentru viitor.
Da! Vrem să devenim cea mai mare casă de ajutor reciproc din Craiova, să fim prima opțiune privind economisirea, să aveam membri mulțumiți. Aceste lucruri se pot obține într-un singur fel, cu multă muncă, seriozitate și creativitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS