14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajConferință și expoziție dedicate lui Mircea Eliade la Biblioteca „Aman“

Conferință și expoziție dedicate lui Mircea Eliade la Biblioteca „Aman“

afis 25nov

Fără să fie originar din Oltenia, Mircea Eliade se întoarce acasă, la Craiova, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“.
În vara acestui an, biblioteca a intrat în posesia „pachetului Eliade“, o colecție valoroasă de manuscrise și documente dactilografiate aparținându-i marelui scriitor român. Nu mai puțin de 28 de dosare cuprinzând însemnări, caiete și carnete de lucru, proză și fragmente de manuscris au ajuns la bibliotecă. Între acestea, se distinge ca importanță dosarul cuprinzând „Jurnalul“ lui Mircea Eliade, redactat în limba română pentru intervalul de timp cuprins între anii 1959-1962. Socotite pierdute de însuși Eliade, aceste însemnări reprezintă singurele pagini ale versiunii originale pentru intervalul amintit.
Dată fiind importanța materialelor dactilografiate de Mircea Eliade, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ organizează vineri, 25 noiembrie, un dublu eveniment cultural. Începând cu ora 11.00, vă invităm să audiați conferința cu titlul „Mircea Eliade 4, Place Charles Dullin, Paris“, susținută de dr. Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, eseist și poet român. Evenimentul se va desfășura în sala „Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu“.
În cadrul aceluiași eveniment, începând cu ora 12.00, în Salonul Ex­pozițional al Bibliotecii Județene „Alexandru și Ari­stia Aman“ va fi vernisată expoziția „Mircea Eliade – File de jurnal“. Expoziția va cuprinde toate materialele pe care Biblioteca „Aman“ le deține în legătură cu Mircea Eliade și va putea fi admirată și vizitată timp de o lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS