7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajRojişte - un exemplu de cum se dezvoltă economic o comună

Rojişte – un exemplu de cum se dezvoltă economic o comună

Liviu Rotaru, inspector principal la Compartimentul Agricol din cadrul Primăriei Rojiște, în control la orezărie
Liviu Rotaru, inspector principal la Compartimentul Agricol din cadrul Primăriei Rojiște, în control la orezărie

Comuna Rojişte este situată la 30 de kilometri de Craiova, pe Drumul Naţional 55 ce duce către Bechet. Cu o populaţie de 2.800 de locuitori, localitatea poate fi considerată până la un punct ca reprezentativă pentru modul în care au evoluat comunele doljene în anii de după revoluţie. De la acel punct încolo, devine mai curând un model despre cum se poate dezvolta economic o comună. S-a discutat foarte mult în România despre faptul că localităţile rurale pot avea o şansă doar dacă depăşesc stadiul de agricultură de subzistenţă şi trec la un pas următor, şi anume agricultură performantă şi obţinere de plusvaloare. Este ceea ce s-a reuşit în Rojişte şi, după cum ne mărturisea primarul Ionel Nedelcu, este un fapt îmbucurător, deoarece comuna pe care o conduce are şansa unei dezvoltări economice durabile.

Orezăria din Rojiște, unica din județ

Înainte de 1989, economia localităţii Rojişte se baza în principal de orezăria de aici. Imediat după 1989, a urmat retrocedarea terenurilor, iar orezăria a fost abandonată, aşa cum s-a întâmplat în multe comune cu investiţiile realizate în agricultură în anii de dinainte de ‘89. A urmat o perioadă în care pământul era cultivat aproape degeaba. „Ani de zile am încercat aici diverse culturi“, povesteşte primarul localităţii „de la porumb, la grâu şi floarea-soarelui, dar nu se făcea mai nimic. Este şi normal să fie aşa, pentru că solul de aici este aparte și nu se pretează la orice fel de cultură“. Din fericire, în acest an în comună a sosit un investitor care a decis să refacă orezăria. Lucrările pentru reabilitarea orezăriei au fost extrem de complexe. Ele au presupus reprofilarea şi consolidarea malului stâng al Jiului pe o lungime de 15 m în zona staţiei de pompare. Pentru instalarea acestor staţii de pompare care aduc apa din Jiu a fost construită o platformă metalică mobilă. De asemenea, au fost reabilitate canalele de aducţiune şi canalele secundare prin care apa ajunge în orezării. În plus, a fost decolmatat canalul colector de evacuare a apei din orezărie. Pământul excavat a fost reutilizat pentru recalibrarea canalelor şi digurilor de compartimentare a parcelelor existente. Toate aceste lucrări au readus la viaţă orezăria din Rojişte şi, după cum spune primarul Ionel Nedelcu, rezultatul a fost extrem de important. „Oamenii au arendat terenurile, iar societatea agricolă în cauză s-a ocupat de toate investiţiile. Producţia este foarte bună şi noi, la nivelul primăriei, am urmărit în permanenţă ca oamenii să fie extrem de mulţumiţi şi să își primească drepturile ce li se cuvin. Asta pentru că, în definitiv, scopul nostru este ca oamenii să fie mulţumiţi“, a mai spus primarul. Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Mergând în direcţia firească a dezvoltării, asociaţia a adus şi urmează să monteze o fabrică de decorticare şi ambalare. Practic, acum va fi pus pe piaţă orez produs la Rojişte. Dincolo de succesul economic al asociaţiei, nu trebuie neglijat impactul asupra dezvoltării economice a comunei. Reabilitarea şi dezvoltarea orezăriei au dus la crearea a numeroase locuri de muncă. Este un lucru remarcabil, având în vedere că aceste locuri de muncă pe de o parte slăbesc presiunea asupra bugetului local şi, în plus, aduc venituri graţie impozitului pe salariu care intră în vistieria localităţii.

Și Avicola Rojiște renaște

Investiţia de la orezăria din Rojişte nu este un caz izolat şi nici o întâmplare. Pentru că atunci când edilii unei localităţi urmăresc în mod concret atragerea de investiţii în zonă şi nu se mulţumesc doar cu declaraţii în acest sens, rezultatele se văd în mod concret. Ca dovadă este faptul că alt obiectiv economic din comună va prinde viaţă cât de curând. Este vorba despre Avicola Rojişte, care în prezent se reabilitează şi în curând va fi funcţională. „Aşadar, aici la noi se vor produce ouă. S-au luat autorizaţiile necesare, iar lucrările sunt aproape finalizate“, ne dă asigurări primarul. Găinile vor fi crescute în sistem liber, ceea ce înseamnă că ouăle produse la Rojişte vor fi bio. După cum se ştie, calitatea produselor avicole este un lucru extrem de important în condiţiile în care despre hrana bio se vorbeşte foarte mult în ultima perioadă. Produsele de la Rojişte au toate şansele să devină un adevărat brand în acest sens.
Ceea ce se întâmplă în comuna Rojişte este o dovadă că o localitate rurală se poate dezvolta economic, dacă îşi exploatează resursele de care dispune şi creează astfel atât venituri la buget, cât şi locuri de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS