17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCentrul Medical de Îngrijiri Paliative „Sf. Elena“ - alinare pentru cei suferinzi

Centrul Medical de Îngrijiri Paliative „Sf. Elena“ – alinare pentru cei suferinzi

poza articol ziar

„Într-o lume în care fiecare trăieşte pentru sine, noi încercăm să trăim un pic pentru fiecare“ este deviza sub care echipa Centrului Medical de Îngrijiri Paliative „Sf. Elena“, din Craiova, îşi desfăşoară activitatea zilnică. Îngrijirea paliativă se referă la o serie de servicii oferite pacienţilor care au o boală activă, progresivă sau avansată, uşurându-le suferinţa şi oferindu-le suport fizic şi moral în momentele dificile.
Mai precis, cei ale căror destine sunt măcinate de cancer, cei care suferă de boli neurologice progresive, de boli pulmonare în stadii avansate sau chiar terminale, de insuficienţă renală sau cardiacă cronică ori de alte boli incurabile îşi găsesc alinarea în Centru Medical „Sf Elena“. „Acest tip de îngrijire poate să înceapă din momentul diagnosticării. Scopul nu este prelungirea sau scurtarea vieţii, ci îmbunătăţirea calităţii traiului pentru timpul care a rămas de trăit“, a spus dr. Mariana Chircă, medic specialist oncologie la Centrul Medical „Sf. Elena“.

„Nu spunem niciodată oamenilor că nu
se poate face nimic“

Tratamentele şi îngrijirea acordată în acest centru medical abordează problemele din toate puncte de vedere: fizic (durere, suferinţă), psihologic (griji, tristeţe, temeri), social (nevoia de a avea pe cineva aproape) şi spiritual (întrebări despre sensul vieţii şi nevoia de fi împăcat cu sine însuşi). De cele mai multe ori, pacienţii care se confruntă cu o astfel de boală incurabilă simt nevoia apăsătoare ca să le fie cineva alături în aceste clipe dificile, mai ales atunci când susţinerea familiei lipseşte. Iar acest tip de îngrijire paliativă se acordă indiferent de vârstă, statut economic sau social. „La centrul nostru vin atât tineri, cât şi bătrâni pentru că ştiu că noi niciodată nu o să le spunem că nu se poate face nimic. Într-adevăr, nu putem vindeca un bolnav incurabil, dar putem, pe cât posibil, să controlăm simptomele care creează suferinţă. Nu putem să înlăturăm cumplita durere a pierderii unei persoane dragi, însă putem să fim alături de cei îndoliaţi. Nu pretindem că avem toate răspunsurile, dar ascultăm toate întrebările“, a adăugat dr. Mariana Chircă.
Centrul Medical de Îngrijiri Paliative „Sf. Elena“ este dotat cu aparatură performantă şi saloane moderne în care pacienţii pot beneficia de tot confortul. Cadrele medicale au cel mai mai înalt grad de pregătire, atât în ceea ce priveşte serviciile medicale, cât şi în ceea ce priveşte serviciile de consiliere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS