16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajPavel Badea: Sunt necesare investiții masive în sănătate

Pavel Badea: Sunt necesare investiții masive în sănătate

Craiovenii au nevoie de condiții cel puțin decente în spitale! Nu este normal ca într-unul dintre cele mai mari orașe din țară oamenilor să le fie frică să se interneze pentru că, nu de puține ori, s-a întâmplat să iasă din spitale cu infecții contractate chiar în cadrul unităților medicale, spune Pavel Badea, candidat la Primăria Craiovei. Acesta crede că, deși proiectele implementate în ultimii ani în municipiu sunt binevenite, prioritatea administrației locale ar fi trebuit să fie sănătatea, care trece, de câțiva ani, printr-o lungă perioadă de agonie.

Care este opinia dumneavoastră despre sistemul de sănătate craiovean din prezent?

Din păcate, în opinia mea, deși sunt de acord că s-au făcut cosmetizări ale spitalelor din subordinea primăriei, investițiile în sistemul de sănătate au constat mai mult într-o „spoială“! În niciun spital din subordinea Primăriei municipiului Craiova nu se află un aparat RMN, un tomograf sau ecografe moderne necesare unui act medical de performanță. În cadrul secțiilor Spitalului „Filantropia“ se lucrează cu ecografe vechi de peste zece ani! În Secția de Hematologie nu există oxigen și nici ecograf. La Secția de Cardiologie nu există stație de oxigen, defibrilator sau EKG. Eu aș achiziționa în primul rând această aparatura pentru a nu mai trimite pacienții de la un spital la altul, de la o secție la alta sau chiar la clinici private pentru investigații medicale ce s-ar putea face în cadrul spitalelor din subordinea Primăriei municipiului Craiova. Ne-a fost promis încă din prima zi de mandat un spital municipal nou, la standarde europene. Iată că se apropie finalul mandatului actualului primar și încă ne tratăm în spitale depășite din punct de vedere al dotărilor. Am fost amăgiți, iar spitalul municipal este o promisiune electorală neonorată, ca multe altele.

Cum ar trebui abordată problema sistemului de sănătate craiovean?

Toți craiovenii, dar și alți locuitori din Oltenia, trebuie să aibă posibilitatea să se trateze aici, în oraș, în bune condiții. Spitalele noastre nu sunt doar pentru pacienții din Craiova, ci și pentru cei din împrejurimi, astfel că numărul celor care ar beneficia de investițiile în sănătate este enorm. Suntem, totuși, un oraș mare, unul dintre cele mai importante din țară. Este rușinos să nu poți oferi condiții decente pacienților din spitale și să mai existe pacienți care se internează pentru o chestiune minoră și ajung la complicații din cauza microbilor din spitale. Două domenii ne asigură viitorul nostru, al tuturor: educația și sănătatea! Trebuie să transformăm sănătatea într-o prioritate și să investim masiv în acest domeniu, atât prin accesarea de finanțare europeană, cât şi prin alocarea de fonduri importante din bugetul local, ca și în cazul educației.

Ce vă nemulțumește cel mai mult din felul în care este abordat sistemul medical craiovean?

Mandatul actualului primar se apropie de sfârşit. Aproape nimic din ce a promis nu s-a realizat. În toți acești ani, craiovenii s-au tratat în spitale depășite din punct de vedere al condițiilor igienico-sanitare, cu aparatură veche de zeci de ani. Unele proiecte dezvoltate de executivul Primăriei municipiului Craiova nu erau necesare în acest moment. În locul investiției de zece milioane de euro în Parcul „Romanescu“, care arăta acceptabil, puteam începe construcția unui spital. Resursele puteau fi îndreptate către acest obiectiv imperativ necesar. Toți așteaptă, de atâta vreme, să se facă ceva cu adevărat pentru sistemul de sănătate, iar eu, ca și alți craioveni, vrem ca lucrurile să se întâmple, în sfârşit. Un spital nou trebuie să fie o prioritate și decât să zugrăvești două-trei spitale mai bine renovezi și dotezi unul singur, așa cum ar fi normal, în anul 2016, într-un oraș european, capitală de regiune!

Doamna Vasilescu vorbește mult prea mult despre sănătate și face mult prea puțin. O provoc la o dezbatere publică serioasă și pe această temă, atât de importantă și urgentă pentru craioveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS