scathd.com
boxfetish.net
extremeclip.net

Dr. Iuliana Petrișor: Cancerul de sân poate fi diagnosticat precoce

poza articol prima clinic


Neoplasmul mamar ocupă al doilea loc între cauzele de mortalitate în rândul femeilor. Cancerul la sân, descoperit în stadii incipiente, poate fi, însă, tratat, de aceea este important ca fiecare femeie să acorde o atenție importantă palpării periodice a sânilor.
„Sânul este un organ a cărei funcție este legată exclusiv de perpetuarea speciei – produce hrana nou-născutului, este un organ temporar funcțional activ în perioada gestației și a sarcinii, iar în rest este un organ pasiv”. Este foarte important de știut că sarcina și  lactația scad posibilitatea apariției transformărilor maligne. Alăptarea este benefică, așadar, atât pentru copil, cât și pentru mamă. „În sarcină, se creează toate condițiile pentru dezvoltarea sânului – care își poate mări volumul până la de 3-4 ori, se instalează secreția, tegumentul apare întins, subțiat, se dezvoltă mamelonul. Studiile spun că riscul apariției tumorilor maligne poate scădea, prin alăptare, cu până la 50-70%,” subliniază dr. Iuliana Petrișor.
„Pentru a putea identifica din timp prezența unei formațiuni tumorale, benigne sau maligne un rol important îi revine inspecției și palpării sânului” spune dr. Iuliana Petrișor de la Centrul Medical Prima Clinic, medic primar endocrinolog. „Orice persoană de sex feminin, începând din adolescență trebuie să știe cum se realizează corect o examinare și o palpare și să o  facă periodic”, adaugă medicul endocrinolog, care explică și care este procedeul: palparea ar trebui făcută o dată pe lună, la ambii sâni, fie în picioare, fie culcat. Se așază mâna situată de partea sânului explorat la nivelul cefei iar cu cealaltă se palpează sânul prin mișcări rotative, ușoare, ca un masaj. Se palpează tot sânul, inclusiv mamelonul,  ganglionii axilari și cei supra și subclaviculari. Vizualizarea unor formațiuni ce modifică conturul normal al sânului, producând neregularități ale tegumentului, precum și palparea unor formațiuni nodulare la unul sau ambii sâni trebuie sa fie urmată de un consult la medicul endocrinolog. Totodată, modificările conformației mamelonului, precum invaginarea sau ombilicarea acestuia, reprezinta simptome de alarmă. Prezența secreției mamelonare, fie ca este reprezentată de un lichid clar, lactescent sau hemoragic indică prezența unei probleme ce trebuie investigate.
Ecografia mamară, eco-elastografia și mamografia ajută la formare diagnosticului, iar examenul histopatologic este cel care certifică tipul formațiunilor – benigne sau maligne. „Eco-elastografia este un procedeu relativ nou, care oferă informații despre gradul de mobilitate și elasticitate al formațiunii în raport cu țesutul din jur. În ideea identificării cu acuratețe crescută a cancerului de sân, centrul nostru medical a inclus în examinarea standard ecografică și tehnica eco-elastografiei”, precizează dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie în cadrul Centrului Medical Prima Clinic Craiova.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

15 noiembrie 2017

Horoscop

Berbec Mult le-a mai trebuit celor din jur să ajungă la aceeaşi concluzie, dar sunteţi mulţumit că măcar au ajuns la acest moment să fie de acord cu dumneavoastră. Jubilaţi acum, dar nu o faceţi cu ton maliţios de genul

Sumarul ediției de luni, 20 noiembrie 2017

Actualitate

» Bonul în valoare de 654 de lei, câştigător la Loteria Bonurilor Fiscale
» Scandal după examenul de rezidenţiat de ieri
» Investiţii masive în comuna Ţuglui

Publireportaj

» Camera de Comerț și Industrie Dolj organizează Topul Firmelor din județul Dolj – ediția a XXIV-a – Barometru al performanței în afaceri
» Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, obiectiv cultural de referință
» Nu mai am nicio durere de când folosesc GENACOL

Local

» Crimă la Bistrița Nouă: un bărbat de 77 ani și-a omorât un consătean
» Bărbat decedat într-un accident rutier, la Valea Mare

Dolj

» A dus la poliție o geantă în care erau peste 2.000 lei
» Românii au protestat din nou împotriva PSD
» Summit Start-up Nation, organizat la Craiova
» Parcarea de la Polivalentă, exclusiv pentru sală și stadion
» Strada Rovine, asfaltată în bătaie de joc
» Preotul din satul Grindeni a fost găsit spânzurat
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din Oltenia şi din ţară
» Lucrările la noua Sală a Sporturilor, gata în procent de 95%
» Criză gravă de sânge la Târgu Jiu
» 15 primării vor beneficia gratuit de hărţi de risc la alunecări de teren
» Doar cinci fermieri au primit subvenţia de 3.000 de euro pentru tomate
» Troleibuzele şi autobuzele au de patru ori norma de kilometri depăşită

Vâlcea

» Vâlcea: Accident grav în Râureni. Trei persoane rănite, patru maşini implicate

Sport

» Handbalistele de la SCM Craiova s-au calificat în grupele Cupei EHF
» HCM Vâlcea încheie anul pe 2, Craiova – pe 3
» Victoriile de acasă, guri de oxigen pentru voleibaliști
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (17-20 noiembrie)

Bani & Afaceri

» Unele PFA-uri, supraimpozitate din 2018

Sanatate

» Laboratorul Spitalului Militar Craiova, printre cele mai dotate din țară

Magazin

» 20 noiembrie, ziua universală a copiilor
» Nuntă de platină la Casa Regală Britanică
» Horoscop
» Bancul zilei

Top