21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajSfinții Mihail și Gavril , prăznuiți la Șimnicu de Sus

Sfinții Mihail și Gavril , prăznuiți la Șimnicu de Sus

Satul Albeşti din comuna Şimnicu de Sus a marcat duminică, 8 noiembrie, sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, sub patronajul căreia se află biserica din satul Albeşti, printr-o slujbă arhierească la care a participat, alături de întreaga comunitate, şi Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Autorităţile au ales această zi şi pentru a acorda titlul de cetăţean de onoare al comunei învăţătoarei Maria Mărgineanu, dar şi pentru a sfinţi sistemul de alimentare cu apă potabilă realizat în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală “Modernizarea satului românesc”, derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
“Începând cu acest an, comuna noastră are o monografie a sa, iar acest lucru a fost posibil graţie învăţătoarei Maria Mărgineanu, care, alături de alte două colege, Daniela Bratu şi Cristiana Leulescu, a dus la bun sfârşit această lucrare ce vine într-un moment important pentru comunitate. Ample proiecte de modernizare apropie tot mai mult comuna Şimnicu de Sus de îndeplinirea criteriilor de transformare într-o veritabiă aşezare rurală după model european,” a declarat primarul Jana Fulga. “Consiliul local a sprijinit publicarea acestei acestei monografii, suportând costurile pentru tipărire. Este o lucrare deosebit de importantă pentru comuna noastră, iar Maria Mărgineanu, fost cadru didactic al Şcolii Albeşti, în prezent pensionară, şi-a dedicat întreaga viaţă educării şi formării de generaţii, astfel că printr-o hotărâre de consiliu local s-a luat decizia de a-i înmâna acesteia titlul de cetăţean de onoare”. Autoarele monografiei precizează, în debutul lucrării, că au urmărit să strângă la un loc istoria locurilor şi că dedică rândurile monografiei umbrelor strămoşilor care s-au aşezat în acele locuri.

Sistem de alimentare cu apă pentru 6 sate din comună

După săvârşirea slujbei religioase şi înmânarea diplomei de cetăţean de onoare învăţătoarei Maria Mărgineanu, a avut loc sfinţirea sistemului de alimentare cu apă potabilă realizat prin aducţiune de la Isvarna. Proiectul a fost realizat de societatea Vadprod şi a presupus realizarea de reţele de alimentare care se întind pe o lungime de 24 de kilometri. Sistemul va alimenta cu apă şase din cele douăsprezece sate ale comunei Şimnicu de Sus:  Albeşti, Dudoviceşti, Floreşti, Şimnicu de Sus, Româneşti şi Jieni.
“Proiectul a fost început în anul 2012, este finalizat şi marchează un pas important în dezvoltarea comunei noastre, unde există mari probleme cu pânza freatică. Apa  este infestată cu nitraţi şi nitriţi, reprezentând un real pericol pentru sănătatea locuitorilor.  Acum cetăţenii se pot bucura, în sfârşit, de apă potabilă, au fost făcute şi branşamentele,” a afirmat edilul comunei. “Ne dorim, bineînţeles, o extindere a sistemului de alimentare cu apă şi în celelalte sate ale comunei, motiv pentru care am iniţiat toate procedurile, însă momentan suntem în fază de aşteptare. Conducta este proiectată pentru a asigura aducţiunea în toată comuna, ar mai fi 30-40 kilometri de reţele care trebuie realizate pentru a asigura alimentarea cu apă în toate cele douăsprezece sate din Şimnicu de Sus. Facem parte din masterplanul judeţean, am făcut cerere către Compania de Apă să preia sistemul de alimentare şi sperăm ca totul să decurgă bine”.
La manifestările de duminică din satul Albeşti au participat, alături de comunitate şi de primarul şi viceprimarul comunei, subprefectul de Dolj Simona Moise, consilierii judeţeni Bică Gheorghe şi Mihail Negulescu şi consilieri locali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS