9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajISU Dolj va avea din acest an o clădire nouă pentru Centrul de Coordonare şi Management

ISU Dolj va avea din acest an o clădire nouă pentru Centrul de Coordonare şi Management

buget CJ Dolj 2015_Page_12

Anul acesta va fi finalizată construcţia Centrului de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, proiect derulat de Consiliul Judeţean Dolj în parteneriat cu Districtul Vratsa din Bulgaria şi ISU Dolj. Predarea către constructor a amplasamentului de pe strada C.D. Fortunescu, nr. 2 a avut loc la finele lunii iulie 2014, perioada de execuţie a lucrării fiind de 12 luni. În acest an, suma asigurată de CJ Dolj pentru acest proiect este de trei milioane de lei. Valoarea totală a proiectului este de 24.961.719 lei.
Consiliul Judeţean Dolj este Partener Lider în cadrul proiectului „Centru de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre“, desfăşurat în parteneriat cu Administraţia Districtului Vratsa şi cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia al judeţului Dolj, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Axa prioritară 2 Mediu – Utilizarea durabilă şi protejarea resurselor naturale şi a mediului şi promovarea unui management eficient al riscului în regiunea transfrontalieră, Domeniul major de intervenţie 2 – Dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor comune de prevenire a dezastrelor naturale sau a celor tehnologice, inclusiv a serviciilor comune de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Clădire P+2 şi echipamente noi

Proiectul vizează construirea unei clădiri P+2 pentru Centrul de coordonare şi management la sediul ISU din strada C.D. Fortunescu, nr. 2, realizarea a patru simulări de intervenţie comune în judeţul Dolj şi a patru sesiuni de instruire în Vratsa, precum şi achiziţionarea de echipamente pentru situaţii de urgenţă şi echipamente IT pe ambele maluri. „Pentru acest proiect, în valoare de 5,6 milioane de euro, Doljul a obţinut 4,3 milioane şi districtul Vratsa 1,3 milioane. Cu această finanţare, CJ se implică în continuare pentru asigurarea celor mai bune condiţii pentru ISU Dolj, de această dată prin construcţia unei clădiri pe strada C.D. Fortunescu, dar şi prin achiziţii de pompe de apă care să lucreze independent, pentru ca ISU să se poată deplasa mai uşor în locurile cu probleme. În plus, vom achiziţiona şi o barcă cu motor pentru a facilita intervenţiile ISU“, a declarat Ion Prioteasa la conferinţa de anul trecut, când a fost anunţată demararea lucrărilor.
Noua clădire are o suprafaţă de 1.405 metri pătraţi. La parter, vor exista spaţii de comandă pentru asigurarea permanenţei serviciilor de intervenţie şi spaţii adiacente. La etajul întâi, se vor amenaja o sală de conferinţe şi birouri pentru monitorizarea situaţiilor de urgenţă transfrontaliere, iar la etajul al doilea spaţii de birouri, unde vor funcţiona grupurile de suport tehnic pentru asigurarea logisticii în acţiunile de intervenţie, birouri pentru resurse umane, materiale, financiare şi o sală de briefing. Construcţia este prevăzută şi cu o terasă circulabilă, care devine, astfel, un spaţiu util.
În cadrul unei întâlniri recente între reprezentanţii CJ Dolj şi o delegaţie de reprezentanţi ai Administraţiei Districtului Vratsa, privind alt proiect în care cele două părţi sunt partenere, preşedintele consiliului judeţean, Ion Prioteasa, a subliniat apropierea şi buna cooperare cu districtul Vratsa: „Multe dintre proiectele europene pe care consiliul județean le-a accesat alături de parteneri din Bulgaria au fost realizate împreună cu autoritățile din Vratsa. Expresie a bunei colaborări care ne uneşte, iată că două demersuri importante, în care suntem parteneri şi care au o valoare totală de aproape nouă milioane de euro, se află în prezent în derulare. Primul vizează crearea Centrului de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre şi dotarea cu echipamente pentru situaţii de urgenţă. Celălalt se referă la înfiinţarea Centrului transfrontalier pentru informaţii şi comunicaţii Dolj – Vratsa, în care avem alături de noi şi două prestigioase instituţii de cultură, Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman» şi Biblioteca Regională «Hristo Botev». De aceea, vreau să reiterez această invitație de a colabora în continuare, mai ales în contextul în care ne aflăm la începutul unui nou segment financiar al Uniunii Europene, pentru perioada 2014 – 2020. Ne îndreptăm toată atenţia către fondurile comunitare, pentru că dorim să continuăm proiectele pe care le avem în derulare, dar şi să inițiem altele noi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS