MRC ajută fermierii să obţină subvenţii de la APIA

Autori


Mişcarea Română pentru Calitate (MRC), organism de inspecţie şi certificare, cu sediul în Craiova, facilitează accesul fermierilor la subvenţiile APIA şi la fondurile PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), oferind certificare pe agricultură ecologică. Grupele de produse sunt plante şi produse vegetale; animale şi produse de origine animală; animale de acvacultură şi produse obţinute din animale de acvacultură; produse procesate pentru a fi utilizate ca alimente; hrană pentru animale.

“Pe baza inspecţiilor şi certificărilor noastre, se acordă subvenţii de la APIA. Pe scurt, demersul este următorul: fermierii/operatorii apelează la noi, completează un chestionar preliminar şi apoi se ajunge la o comandă şi un contract, în funcţie de ce anume doresc. Pe baza contractului, operatorii merg la Direcţia Agricolă pentru înregistrare şi din acest punct începe perioada de conversie, dacă nu au mai activat în domeniul agriculturii ecologice. Operatorul semnează o declaraţie de respectare a cerinţelor regulamentelor, apoi se stabileşte data inspecţiei, iar pe baza inspecţiei şi a rezultatelor se ajunge la certificare. Se primeşte un atestat de conversie cu care se merge la APIA, unde operatorul semnează un angajament pe 5 ani pentru menţinerea activităţii în sistemul de agricultură ecologică şi este înscris pe lista pentru acordarea subvenţiilor”, a explicat Loredana Dicu, responsabil agricultură ecologică în cadrul MRC. Subvenţiile le sunt oferite doar celor care sunt în perioada de conversie, iar suma pentru subvenţii se stabileşte anual şi se împarte la numărul de beneficiari. Pentru cei deja certificaţi, există programe dedicate, care trebuie accesate prin PNDR. Aria de activitate a MRC este una mult mai vastă, însă. “Suntem nu doar un organism de inspecţie şi certificare pe agricultură ecologică, ci un organism de certificare sisteme de management, persoane şi produse. Pe lângă acestea, avem un portofoliu şi pe proiecte strategice pentru dezvoltarea resurselor umane”, ne spune lect. Univ. Dr. Ing. Maria Magdalena Poenaru, director executiv. “Unul dintre acestea tocmai s-a finalizat, este vorba despre un parteneriat transnaţional pentru practică studenţească. În derulare, este un proiect de consiliere și practică studențească, de aproape 5 milioane de euro, cu un grup ţintă de peste 8000 de studenţi, de la cinci universităţi partenere, asociația MRC fiind coordonator al proiectului”.
Ca organism de certificare sisteme, MRC certifică sisteme de management al calităţii, al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale, al siguranţei alimentelor, al securităţii informaţiei, al energiei şi de mediu. Printre organizaţiile certificate de MRC se numără facultăţi din cadrul Universităţii din Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, Auchan Hypermarket Craiova, Savoria, Vel Pitar.

“În privinţa certificărilor de persoane, certificăm auditori şi manageri pe trei domenii – calitate, mediu şi sănătate şi securitate ocupaţională. Suntem singurul organism acreditat la nivel naţional pe aceste domenii”. În plus, MRC a fost notificat la Bruxelles, în Jurnalul Oficial al UE, pe două directive: Directiva 2004/22/CE Mijloace de măsurare şi Directiva 2009/23/CE Aparate de cântărit cu funcţionare neautomată. “Am ajuns să deţinem un portofoliu foarte important, avem certificări de produs în China, Italia, Germania, Turcia. În ţară mai sunt certificate şi alte organisme pe cele două directive, însă nu într-un domeniu atât de vast”, a spus Maria Magdalena Poenaru.

Puteţi găsi Mişcarea Română pentru Calitate în Craiova, pe strada Părului, nr. 8, la numărul de telefon 0351/451 047 sau pe www.mrco.ro.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 17 martie 2018

Actualitate

» Este astenia de primăvară o boală ?
» Cod galben de vânt puternic pentru unele judeţe din Oltenia, dar şi din ţară
» CE Oltenia premiat la gala Energy- Center
» Bărbat înjunghiat într-o staţie de autobuz din Bucureşti
» Cod portocaliu de inundaţii în Oltenia
» Gorj: Un deținut s-a spânzurat în Penitenciarul Târgu Jiu
» Când trecem la ora de vară anul acesta
» Tibi Ușeriu s-a întors fără piele pe tălpi și cu un deget degerat, după 600 de kilometri la -37 de grade
» WhatsApp, schimbări majore privind mesajele trimise de utilizatori
» Incendiu puternic la un ansamblu rezidenţial din Bucureşti. Mai multe persoane sunt captive la etajul 19
» 14 migranţi, adulţi şi copii s-au înecat în Marea Egee
» Două societăți acuză că insolvența Tel Drum a fost regizată
» Riposta Rusiei în cazul Skripal: Expulzează 23 de diplomați britanici
» Horoscop- 17 martie
» A început „Luna Pădurii”
» Vâlcea: Accident de muncă mortal la cariera de calcar Bistriţa. Un bărbat a fost strivit de un utilaj
» Vremea se răcește începând din această seară
» Se numește prăjitura “Weekend”, gata în 15 minute și nu are nevoie de coacere. Cea mai delicioasă prajitura pentru sâmbătă și duminică!
» Calendarul cu sfinți, astăzi 17 martie 2018
» Peste 3.600 de candidați susțin astăzi proba scrisă pentru a ocupa unul dintre cele 770 de posturi din Poliția Română scoase la concurs
» Consiliul Județean Mehedinți va aloca bani pentru a se prelungi perioada de alimentare cu energie termică a municipiului Drobeta-Turnu Severin
» Raportul CSM care motivează respingerea cererii de revocare a șefei DNA demontează cele 20 de motive invocate de ministrul Justiției
» Simona Halep a ratat calificarea la Indian Wells
» Cod galben de inundații pe anumite sectoare ale Dunării, până pe 31 martie. Vizate sunt și județe din Oltenia
» 26 de blocuri din orașul Filiași rămân fără apă din cauza datoriilor
» A încetat din viață profesorul Ion Dogaru
» Giugea: „În actualul ritm, sistemul de termoficare din Craiova va fi reabilitat în peste 100 de ani”

Local

» Cât va costa mielul de Paște

Dolj

» Dolj: Promovabilitate sub 50% la simularea Evaluării Naționale
» Genoiu, supărat pe proiectantul spitalului regional
» Gazonul de pe „Oblemenco“, reparat din vorbe

Sport

» Fotbal / Universitatea II Craiova, victorioasă la Cermei
» Tenis / Simona Halep, surclasată de Naomi Osaka la Indian Wells
» Tenis / Dulgheru a abandonat în sferturile de la Santa Margherita
» Fotbal / Bancu și Mitriță, chemați de „Guriță“. Vezi jucătorii convocați de Contra!
» Fotbal / Alb-albaștrii s-au împiedicat singuri la malul Mării Negre
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (16-19 martie)

Top