CJ Dolj a inaugurat noul centru zonal de pregătire pentru protecţia civilăCentrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile din judeţul Dolj va funcţiona, începând din acest an, într-o clădire reabilitată şi extinsă, datorită unei investiţii de 2.733.651 de lei a Consiliului Judeţean Dolj. Reprezentanţii autorităţilor judeţene au participat ieri la inaugurarea noului centru. Printre cei prezenţi s-au numărat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, vicepreşedinţii Alina Tănăsescu şi Cristinel Iovan, precum şi prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan. Alături de aceştia au luat cuvântul şeful Centrului Zonal de Pregătire, col. Marian Apostol, şi inspectorul-şef al ISU Dolj, col. Constantin Florea.

Investiţia finanţată din bugetul propriu al CJ Dolj era necesară întrucât corpul F de clădire de pe strada Jieţului, nr. 19-21, unde funcţiona Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile, se afla într-o stare de deteriorare, total necorespunzătoare desfăşurării activităţii. Corpurile de clădire G, H, D, I şi B, construcţii anexe, se aflau într-un stadiu avansat de degradare, astfel că a fost propusă demolarea lor.
Lucrările au constat în reabilitarea unei suprafeţe construite desfăşurate pe 650 mp, extinderea pe o suprafaţă desfăşurată de 550 mp şi amenajarea unei parcări acoperite cu o suprafaţă desfăşurată de 186 mp.
Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile din Craiova este unul dintre cele trei astfel de centre din ţară.
„Ne aflăm la prima investiţie pe care Consiliul Judeţean o inaugurează în acest an, o investiţie destul de importantă, de peste 600.000 de euro. Am făcut această clădire pt o instituţie a statului. Vorbim despre o instituţie care pregăteşte oamenii din administraţia publică, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, primari, angajaţi ai administraţiilor bazinale, foarte multă lume care înainte se pregătea în condiţii vitrege. Acest centru zonal de pregătire a cadrelor pentru situaţii de urgenţă este sub supravegherea noastră directă şi vom încerca să facem în aşa fel încât să nu îi lipsească nimic. Vor mai rămâne libere câteva spaţii pentru care avem deja o strategie, câteva dintre organismele CJ vor fi mutate aici, probabil Camera Agricolă, când se va stabili clar dacă trece în subordinea noastră. Autoritatea teritorială de ordine publică probabil că va fi mutată, de asemenea, aici”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Pregătirea: o etapă importantă în managementul situaţiilor de urgenţă

La eveniment a luat parte şi prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan, care a felicitat Consiliul Judeţean pentru investiţie şi pe şeful Centrului Zonal de Pregătire, col. Marian Apostol, pentru perseverenţa şi implicarea de care a dat dovadă: „Sunt onorat să particip la acest eveniment, este o zi cu adevărat importantă pentru judeţul Dolj şi vă felicit că aţi reuşit să aduceţi această clădire la standarde foarte înalte. Îl felicit şi pe col. Apostol pentru eforturile pe care le-a depus, dânsul a venit mereu cu solicitări pentru săli şi s-a implicat foarte mult pentru a asigura desfăşurarea activităţii centrului în condiţii bune“.
Apostol a evidenţiat importanţa pregătirii în procesul de management al situaţiilor de urgenţă: „Acest eveniment se întâmplă datorită unui mod de abordare corect şi responsabil al situaţiilor de urgenţă, care, în afară de intervenţie şi reabilitare, mai cuprind o etapă la fel de importantă, şi anume pregătirea. Este esenţială o astfel de abordare în contextul actual, pentru că societatea şi comunităţile nu îşi mai permit doar să răspundă şi să se refacă după dezastre. Trebuie să investim mult în întregul proces, în prevenire şi pregătire pentru a reduce urmările dezastrelor. CJ a înţeles şi a acţionat în acest sens“.
Pregătirea este destinată personalului din administraţia publică locală şi se desfăşoară în trei centre zonale din ţară. Ea cuprinde cursuri de iniţiere şi perfecţionare cu durata de cinci zile, ce au ca scop formarea competenţelor necesare în vederea gestionării situaţiilor de urgenţă la nivelul comunităţilor locale. „Noul centru de pregătire are spaţii dedicate, amenajări şi dotări corespunzătoare, mobilier, aparatură. Vom face, cu siguranţă, un salt calitativ în activitatea noastră şi puteţi fi convinşi că participanţii la cursurile de pregătire vor fi în măsură să ia decizii corecte, căci vor avea fundamentul teoretic necesar pentru acest lucru. În încheiere, vreau să le mulţumesc domnului preşedinte al CJ, doamnei şi domnului vicepreşedinte, întregii echipe din CJ“, a mai spus Apostol.
În perspectiva inspectorului-şef al ISU Dolj, col. Constantin Florea, dintre cele trei centre de pregătire la nivel naţional, cel de la Craiova este acum cel mai modern şi mai bine dotat. „Nu ar fi exclus să ne mai fie arondate câteva judeţe în noile condiţii“, a declarat Florea.

Investiţii la „Cornetti“ şi casa Damianov

În cadrul conferinţei, Prioteasa a menţionat şi planurile de investiţii pentru celelalte clădiri din zonă. „După cum ştiţi, avem o strategie şi un plan care prevăd ca toate clădirile noastre de pe teritoriul Craiovei să fie reabilitate. Strada Jieţului este asociată cu fostul comisariat militar. Aţi văzut la intrare o clădire foarte veche. Aceasta era, de fapt, adevărata clădire a comisariatului militar, aşa-zisa casă Damianov, iar în acest moment avem un proiect european, împreună cu prietenii noştri bulgari de la Vratsa, care presupune reabilitarea ei. În cursul acestui an vom crea aici o zonă pentru Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman», unde se vor regăsi, printre altele, cărţile foarte vechi. Va exista un sistem modern, cu jet de aer cald, pentru întoarcerea paginilor, astfel încât aceste cărţi rare să fie conservate în condiţii cât mai bune.
Alături avem Şcoala Populară de Arte «Cornetti», care pregăteşte circa 400 de elevi şi care a avut rezultate foarte bune de-a lungul timpului. Şi aceasta intră în planurile noastre, în cursul acestui an va beneficia de o reabilitare exterioară, o reabilitare a acoperişului şi alte câteva lucrări“, a completat preşedintele CJ Dolj.

Structura Centrului Zonal de Pregătire

PARTER
– 2 săli de curs pregătire protecţie civilă
– Birou informare-documentare
– Centrală termică
– Birou
– Cameră server
– Arhivă
– Grupuri sanitare
– Spaţii circulaţie

ETAJ
– Birou şef centru zonal
– Birou documente clasificate
– Sală conferinţe
– Birou lectori
– Birou funcţionari
– Secretariat
– Grupuri sanitare
– Spaţii circulaţie

MANSARDĂ
– Birouri
– Grupuri sanitare
– Spaţii circulaţie

Galerie foto


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 22 noiembrie 2017

Actualitate

» Kovesi a sesizat CSM pentru verificări în urma afirmațiilor lui Tăriceanu
» Teodorovici îi acuză de dezinformare pe premierul Tudose și pe ministrul Fondurilor Europene: Să nu mai mințim poporul!
» Marile confederaţii sindicale se alatură în premieră protestelor din Piaţa Victoriei, iniţiate până acum de grupuri civice
» Curtea Constituțională a admis două sesizări ale USR privind neconstituționalitatea unor hotărâri adoptate de Parlament
» MAI supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 248/2005. Se propune dublarea termenului de valabilitate a pașaportului
» Guvern: Se reorganizează Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni din Dolj
» Ratko Mladic, vinovat pentru masacrarea a 7000 de musulmani în Bosnia, condamnat la închisoare pe viaţă pentru genocid
» DNA caută averea ascunsă a lui Dragnea. Liderul PSD, verificat dacă are acţiuni la purtător
» Orban: Vom ataca la CCR hotărârea privind modificarea regulamentului Comisiei speciale
» Ambasada SUA va fi închisă de Ziua Recunoştinţei
» Parlament: Liberalii au părăsit ședința comisiei speciale în care se discută modificările la legile Justiției
» Indonezia: Vulcanul Agung din Bali a erupt
» Hunedoara: Trafic oprit pe DN 7. Două persoane, rănite trei autovehicule implicate
» Monica Iacob Ridzi află astăzi dacă va fi pusă în libertate
» Traficul pe şase drumuri naţionale este închis, iar pe alte cinci sunt restricţii
» Caracatița scumpirilor se extinde la fructe și legume

Local

» Ajutoare de urgență de la Guvern pentru 70 de familii afectate de calamități naturale ori probleme grave de sănătate, inclusiv din Gorj şi Olt

Dolj

» PNL Dolj solicită modificarea regulamentului de aplicare a taxei de parcare a autovehiculelor în centrul Craiovei
» Craiova: Salonul Internațional de Caricatură “Nicolae Petrescu – Găină”, la Muzeul Olteniei
» Dolj: Minor cercetat pentru furt calificat
» ISU Dolj, bilanţ al primelor 10 luni din 2017
» Dolj: Doar 123 de persoane au fost angajate în urma Bursei Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi
» Craiovean cercetat penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice
» Craiova: Începe Stagiunea Colibri. ACTul 2
» Craiova: Reţinuţi pentru purtare abuzivă şi port de obiecte periculoase
» Craiovean reţinut după ce a fost prins în flagrant furând în autobuz
» Contestaţie stranie la contractul pentru gunoaiele din Dolj
» Grădinițele cu activitatea suspendată, lăsate în așteptare
» Baza de la Deveselu, șansă pentru Spitalul Militar Craiova
» Performanțe și eșecuri ale Craiovei, comparativ cu alte orașe (II)
» „Bătaie“ pe contractul de modernizare a străzilor din Craiova
» Sală de sport, depozit pentru alimentele Primăriei Craiova
» Proprietarii nu mai plătesc reabilitarea după venituri

Gorj

» Gorj: Căruță lovită de o mașină, la Buduhala
» Gorj: Finanţiştii au depăşit anul acesta planul la încasări
» Gorj: Fostul ministru al Sănătăţii Mircea Beuran, Doctor Honoris Causa al UCB
» Gorj: Tineri reţinuţi pentru implicare în furturi
» Gorj: Trei utilaje au acţionat pe Transalpina

Olt

» Cât scot slătinenii din buzunar pentru mini-vacanța de Ziua Națională

Mehedinţi

» Mehedinţi: Moarte suspectă a unui şofer de tir
» Mehedinţi: Cercetaţi pentru furtul unor articole de îmbrăcăminte
» Mehedinţi: Cercetat pentru că a condus un autovehicul neînmatriculat
» Mehedinţi: Campanie de prevenire antidrog şi de siguranţă a minorilor pe internet
» Nouă percheziţii în Mehedinţi şi Argeş la persoane bănuite de infracţiuni economice
» Mehedinţi: Agent șef principal de poliție, dispărut de acasă

Vâlcea

» Vâlcea: Dosar penal pentru purtare abuzivă, după ce un elev ar fi fost lovit de o învăţătoare în luna octombrie
» ANI: Fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea în conflict de interese

Sport

» Handbal (f) – Cristina Neagu: Avem nevoie de timp să punem la punct relațiile de joc
» Fotbal / Meciul din Cupă, Afumați – Craiova, mutat la Ploiești

Magazin

» Programul Cinema Colours Craiova în perioada 24-30 noiembrie

Top