CJ Dolj a inaugurat noul centru zonal de pregătire pentru protecţia civilă

Autori


Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile din judeţul Dolj va funcţiona, începând din acest an, într-o clădire reabilitată şi extinsă, datorită unei investiţii de 2.733.651 de lei a Consiliului Judeţean Dolj. Reprezentanţii autorităţilor judeţene au participat ieri la inaugurarea noului centru. Printre cei prezenţi s-au numărat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, vicepreşedinţii Alina Tănăsescu şi Cristinel Iovan, precum şi prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan. Alături de aceştia au luat cuvântul şeful Centrului Zonal de Pregătire, col. Marian Apostol, şi inspectorul-şef al ISU Dolj, col. Constantin Florea.

Investiţia finanţată din bugetul propriu al CJ Dolj era necesară întrucât corpul F de clădire de pe strada Jieţului, nr. 19-21, unde funcţiona Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile, se afla într-o stare de deteriorare, total necorespunzătoare desfăşurării activităţii. Corpurile de clădire G, H, D, I şi B, construcţii anexe, se aflau într-un stadiu avansat de degradare, astfel că a fost propusă demolarea lor.
Lucrările au constat în reabilitarea unei suprafeţe construite desfăşurate pe 650 mp, extinderea pe o suprafaţă desfăşurată de 550 mp şi amenajarea unei parcări acoperite cu o suprafaţă desfăşurată de 186 mp.
Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile din Craiova este unul dintre cele trei astfel de centre din ţară.
„Ne aflăm la prima investiţie pe care Consiliul Judeţean o inaugurează în acest an, o investiţie destul de importantă, de peste 600.000 de euro. Am făcut această clădire pt o instituţie a statului. Vorbim despre o instituţie care pregăteşte oamenii din administraţia publică, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, primari, angajaţi ai administraţiilor bazinale, foarte multă lume care înainte se pregătea în condiţii vitrege. Acest centru zonal de pregătire a cadrelor pentru situaţii de urgenţă este sub supravegherea noastră directă şi vom încerca să facem în aşa fel încât să nu îi lipsească nimic. Vor mai rămâne libere câteva spaţii pentru care avem deja o strategie, câteva dintre organismele CJ vor fi mutate aici, probabil Camera Agricolă, când se va stabili clar dacă trece în subordinea noastră. Autoritatea teritorială de ordine publică probabil că va fi mutată, de asemenea, aici”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Pregătirea: o etapă importantă în managementul situaţiilor de urgenţă

La eveniment a luat parte şi prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan, care a felicitat Consiliul Judeţean pentru investiţie şi pe şeful Centrului Zonal de Pregătire, col. Marian Apostol, pentru perseverenţa şi implicarea de care a dat dovadă: „Sunt onorat să particip la acest eveniment, este o zi cu adevărat importantă pentru judeţul Dolj şi vă felicit că aţi reuşit să aduceţi această clădire la standarde foarte înalte. Îl felicit şi pe col. Apostol pentru eforturile pe care le-a depus, dânsul a venit mereu cu solicitări pentru săli şi s-a implicat foarte mult pentru a asigura desfăşurarea activităţii centrului în condiţii bune“.
Apostol a evidenţiat importanţa pregătirii în procesul de management al situaţiilor de urgenţă: „Acest eveniment se întâmplă datorită unui mod de abordare corect şi responsabil al situaţiilor de urgenţă, care, în afară de intervenţie şi reabilitare, mai cuprind o etapă la fel de importantă, şi anume pregătirea. Este esenţială o astfel de abordare în contextul actual, pentru că societatea şi comunităţile nu îşi mai permit doar să răspundă şi să se refacă după dezastre. Trebuie să investim mult în întregul proces, în prevenire şi pregătire pentru a reduce urmările dezastrelor. CJ a înţeles şi a acţionat în acest sens“.
Pregătirea este destinată personalului din administraţia publică locală şi se desfăşoară în trei centre zonale din ţară. Ea cuprinde cursuri de iniţiere şi perfecţionare cu durata de cinci zile, ce au ca scop formarea competenţelor necesare în vederea gestionării situaţiilor de urgenţă la nivelul comunităţilor locale. „Noul centru de pregătire are spaţii dedicate, amenajări şi dotări corespunzătoare, mobilier, aparatură. Vom face, cu siguranţă, un salt calitativ în activitatea noastră şi puteţi fi convinşi că participanţii la cursurile de pregătire vor fi în măsură să ia decizii corecte, căci vor avea fundamentul teoretic necesar pentru acest lucru. În încheiere, vreau să le mulţumesc domnului preşedinte al CJ, doamnei şi domnului vicepreşedinte, întregii echipe din CJ“, a mai spus Apostol.
În perspectiva inspectorului-şef al ISU Dolj, col. Constantin Florea, dintre cele trei centre de pregătire la nivel naţional, cel de la Craiova este acum cel mai modern şi mai bine dotat. „Nu ar fi exclus să ne mai fie arondate câteva judeţe în noile condiţii“, a declarat Florea.

Investiţii la „Cornetti“ şi casa Damianov

În cadrul conferinţei, Prioteasa a menţionat şi planurile de investiţii pentru celelalte clădiri din zonă. „După cum ştiţi, avem o strategie şi un plan care prevăd ca toate clădirile noastre de pe teritoriul Craiovei să fie reabilitate. Strada Jieţului este asociată cu fostul comisariat militar. Aţi văzut la intrare o clădire foarte veche. Aceasta era, de fapt, adevărata clădire a comisariatului militar, aşa-zisa casă Damianov, iar în acest moment avem un proiect european, împreună cu prietenii noştri bulgari de la Vratsa, care presupune reabilitarea ei. În cursul acestui an vom crea aici o zonă pentru Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman», unde se vor regăsi, printre altele, cărţile foarte vechi. Va exista un sistem modern, cu jet de aer cald, pentru întoarcerea paginilor, astfel încât aceste cărţi rare să fie conservate în condiţii cât mai bune.
Alături avem Şcoala Populară de Arte «Cornetti», care pregăteşte circa 400 de elevi şi care a avut rezultate foarte bune de-a lungul timpului. Şi aceasta intră în planurile noastre, în cursul acestui an va beneficia de o reabilitare exterioară, o reabilitare a acoperişului şi alte câteva lucrări“, a completat preşedintele CJ Dolj.

Structura Centrului Zonal de Pregătire

PARTER
– 2 săli de curs pregătire protecţie civilă
– Birou informare-documentare
– Centrală termică
– Birou
– Cameră server
– Arhivă
– Grupuri sanitare
– Spaţii circulaţie

ETAJ
– Birou şef centru zonal
– Birou documente clasificate
– Sală conferinţe
– Birou lectori
– Birou funcţionari
– Secretariat
– Grupuri sanitare
– Spaţii circulaţie

MANSARDĂ
– Birouri
– Grupuri sanitare
– Spaţii circulaţie


Comenteaza acum

Alte stiri

6 martie 2018

Accident mortal în parcarea unui centru comercial

Grav accident rutier petrecut ieri în parcarea unui centru comercial din Râmnicu Vâlcea, soldat cu decesul unei persoane. Potrivit IPJ Vâlcea, un şofer, de 34 de ani, din Bragadiru, judeţul Ilfov, aflat la volanul unei autoutilitare, a efectuat ...

Sumarul ediției de vineri, 23 martie 2018

Actualitate

» Închiderea circulației pe A2, între București și Drajna
» Cinci români, printre victimele exploziei din Cehia

Publireportaj

» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Modernizare terenuri de sport prin construire: 1. Clădire vestiare și Sala Squash, 2. Structură acoperire terenuri de sport” – beneficiar Sotil Sport SRL
» Consiliul Judeţean Dolj va investi peste 30 de milioane de lei în sănătate
» WHITE IMPEX își mărește echipa
» Derulare proiect ”Dezvoltarea durabilă a firmei SC Rigconstruct SRL”
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Înființare laborator tehnică dentară Lakis”, SMIS 110853
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Construire spațiu de producție pentru echipamente electrice, platforma carosabilă și împrejmuire teren” Cod SMIS 110578
» ”Dotarea Spectrum Inteligent Solutions SRL cu echipamente şi softuri pentru arhivare electronică”

Local

» Dispoziția nr. 1407 – Primarul Municipiului Craiova
» Bărbat mort într-un incendiu la Gârla Mare
» Un bărbat a furat poarta unei locuinţe
» Poliţia face exerciţii demonstrative
» Alunecările de teren au afectat mai multe drumuri
» Primăria Craiova angajează consilier juridic şi inspector, clasa I, grad profesional asistent

Dolj

» Craiova: Au fost suspendate examinările pentru proba practică de obţinere a permisului de conducere
» Avocat condamnat pentru evaziune fiscală
» Capotescu mai stă 30 de zile în arest preventiv
» Alte 150 de băncuțe pentru „odihna și recreerea“ craiovenilor
» Lansări de carte la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman“
» Polițiștii locali o dau în bară, primarul îi scuză

Gorj

» Gorj: Peste 50 de utilaje de deszăpezire au acționat pe drumurile naționale
» Utilajele, pregătite să intervină în caz de ninsori puternice
» Motrenii, datori vânduţi la întreţinere
» Craiova, sub cod portocaliu de ninsoare. Primăria spune că e gata de deszăpezire!

Olt

» Olt: Cinci tronsoane de drum judeţean sunt închise

Sport

» „Tineretul“ joacă sâmbătă cu Anglia
» Cosmin Contra: Voi încerca să nu mai fac atât de multe schimbări
» Naționala mică de handbal luptă pentru calificare la CM la Cluj

Sanatate

» Planta sacră ce învinge durerea

Educatie

» Mulţi absenți și trei eliminați la ultima probă de simulare la bac
» Elevii și preșcolarii din Dolj nu fac cursuri vineri
» Liceenii craioveni se vor întrece în rețete oltenești

Top