Imaginea Craiovei 2021, lansată la Bruxelles

Autori


Craiova face încă un pas important în bătălia pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană. Pe 28 noiembrie, la Bruxelles, acolo unde este sediul celor mai importante instituţii europene, vor fi lansate, în prezenţa oficialităţilor româneşti şi europene, noul logo, noul slogan şi noua platformă online ale proiectului Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 – www.craiovaculturala.ro.
Noul concept de imagine şi promovare al Asociaţiei Craiova Capitală Culturală 2021 include identitatea vizuală cu care Craiova se va prezenta în competiţia desemnării Capitalei Culturale Europene din 2021. Conceptul se va desfăşura sub un slogan ce va fi dezvăluit publicului pe 28 noiembrie, la Bruxelles.

În noul site, conceput ca o platformă online, internauţii vor regăsi date despre proiectul Craiovei de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021, dar şi agenda evenimentelor culturale din Craiova sau regiune, cu posibilitate ulterioară de a-şi achiziţiona bilete online la spectacolele instituţiilor partenere. Site-ul va include şi o rubrică de monitorizare a fondurilor publice şi private strânse în conturile Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană 2021, cu sprijinul partenerilor.
Evenimentul de vineri, 28 noiembrie 2014, de la Bruxelles, face parte din strategia Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 (ACCCE 2021) de câştigare a acestui nobil statut.

Evenimente culturale ambiţioase

Încă de la constituirea sa, în iulie 2013, Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 (ACCCE 2021) a urmat toţi paşii necesari pentru ca municipiul Craiova să primească punctaj maxim la selecţia finală, ce va avea loc în 2016. Toate evenimentele organizate până acum au fost puse în practică în urma unei strategii stabilită după consultarea experţilor din domeniu şi în conformitate cu criteriile folosite în desemnarea oraşelor capitală culturală europeană. Strategia culturală a Craiovei, care include toate activităţile prevăzute pentru anii viitori, inclusiv strategia pentru perioada următoare anului pentru care este acordat titlul, nu poate fi făcută publică decât în momentul depunerii oficiale a candidaturii Craiovei la titlul de Capitală Culturală Europeană.

Într-un timp foarte scurt, ACCCE 2021 a fost organizatorul principal sau partener al unor evenimente care, prin diversitatea lor, au implicat atât artişti şi organizaţii / instituţii din regiunea Oltenia, cât şi din străinătate.
Craiovenii au fost părtaşi la unul dintre cele mai ambiţioase proiecte culturale din România ultimilor ani, când, pe două scene alăturate, peste 300 de solişti, dansatori şi interpreţi au dat viaţă operei Carmina Burana, în prezenţa principesei Margareta a României. Iubitorii de cultură din întreaga lume au avut ocazia să vizioneze, la Festivalul Shakespeare din Craiova, spectacole de referinţă ale unor titani din lumea teatrului precum Silviu Purcărete, Declan Donnellan, Max Webster, Yuri Butusov, Laszlo Bocsardi, Janusz Wiśniewski, Edward Hall, Wang Xiaoying, Armen Khandikyan, Fred Abrahamse. Sub egida Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 a avut loc şi premiera unui spectacol-eveniment, un veritabil show de artă teatrală şi vizuală cum numai pe marile scene ale lumii se întâmplă: spectacolul “Rinocerii”, de Eugen Ionesco, în viziunea marelui regizor american Robert Wilson. Iar lista evenimentelor culturale desfăşurate până acum poate continua, într-o ordine aleatorie, cu proiecte precum Festivalul Haiducilor, Tabăra Internațională de Sculptură „Drumuri Brâncușiene“, Festivalul de poezie Slam&Sound Poetry (la care au participat cei mai buni artişti de sound&slam din Europa), Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară (proiect în parteneriat), Bienala Mobilă 1/ Turul Olteniei în 7 zile (proiect în parteneriat), Povestea ta e povestea cartierului tău / Festivalul de Teatru Comunitar.

Pentru a bifa cât mai multe dintre criteriile selecţiei pentru competiţia Capitală Culturală Europeană, Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 a îmbinat, prin crearea unor evenimente de mai mică anvergură, formele de artă tradiționale cu expresiile culturale inovatoare și experimentale, scoţând în evidenţă patrimoniul cultural local, dar şi energia creatoare a craiovenilor, prin implicarea directă a cetăţenilor de toate vârstele. Pentru prima oară, craiovenii au avut ocazia de a ieşi din hainele de spectator şi de a se implica în acţiunile puse la cale de organizatori. Au fredonat muzica simfonică sau de operetă şi au dansat în aer liber, chiar în cartierul lor. Au creat imagini memorabile, pozându-şi copiii lângă statuile amplasate prin oraş şi au redescoperit personajele dragi din copilărie prin lucrările de artă stradală gigant. Au creat, au improvizat, şi-au descoperit talente neştiute şi au dat viaţă unor piese de teatru comunitar, aplaudate la scenă deschisă de vecinii sau de rudele lor. Povestea ta e povestea cartierului tău / Festivalul de Teatru Comunitar este, poate, unul dintre cele mai interesante proiecte de până acum ale Asociaţiei Craiova Capitală Culturală 2021, proiect în care cetăţeni de toate vârstele şi preocupările s-au reunit în cartierul lor, transformat într-un veritabil microcentru cultural.

Toate aceste activităţi culturale, dar şi multe altele prevăzute pentru anii următori, contribuie la obţinerea unui punctaj cât mai bun pentru ca municipiul Craiova, împreună cu regiunea Oltenia, să fie Capitală Culturală Europeană în 2021. Strategia ACCCE 2021 include agenda evenimentelor culturale pe termen scurt – până în 2016, pe termen mediu – până în 2021, când este posibil să fim gazdele turiştilor din întreaga lume, dar şi agenda evenimentelor pe termen lung.

Proiect susţinut de cetăţeni, autorităţi şi presă

Componenta culturală a proiectului Capitală Culturală Europeană, cu toate criteriile ce o definesc precum originalitate, diversitate, tradiţie, inovaţie, etc., constituie doar un aspect de care oraşele candidate trebuie să ţină cont. Un alt aspect însă, la fel de important, îl reprezintă susţinerea celor implicaţi şi vizaţi de acest proiect, de la cei mai mici cetăţeni ai urbei până la oficialităţi, de la voluntari la partenerii Asociaţiei care cred în proiect şi îl promovează prin toate mijloacele posibile. Iar Craiova se poate considera privilegiată din acest punct de vedere, pentru că beneficiază de sprijinul autorităţilor locale şi regionale, cele care decid prioritatea investiţiilor pe termen scurt şi lung.

Printre membrii fondatori ai Asociaţiei Craiova Capitală Culturală 2021 se numără instituţiile de cultură şi învăţământ din judeţ, urmând ca altele din regiune şi nu numai să se alăture proiectului. Instituţii precum Teatrul Naţional Marin Sorescu, Opera Română Craiova, Filarmonica Oltenia, Muzeul de Artă, Universitatea din Craiova, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj sau Primăria Craiova, Consiliul Judeţean şi Mitropolia Olteniei sunt garanţii că proiectul Craiova Capitală Culturală 2021 este unul consistent şi susţinut de întreaga comunitate.
Presa locală şi regională a înţeles importanţa candidaturii Craiovei la desemnarea titlului de Capitală Culturală Europeană şi s-a reunit în Clubul Presei, iar, de curând, s-au pus bazele Clubului Partenerilor Craiova 2021, prin care fiecare locuitor al Olteniei poate să vină cu idei, să propună proiecte cultural-artistice, să participe la evenimente şi să contribuie financiar la proiectele ce ne pot ajuta să devenim cetăţeni ai unei capitale culturale europene.

Clubul Partenerilor Craiova 2021 este o structură distinctă în cadrul ACCCE 2021, cu ajutorul căreia se vor strânge fondurile private necesare susţinerii proiectelor culturale publice de anvergură. Unul dintre criteriile importante de selecţie a unui oraş pentru a deveni capitală culturală europeană este ca bugetul cu care se finanţează proiectele culturale să provină şi din susţinerea financiară a cetăţenilor din regiunea respectivă.

La îndeplinirea proiectului Craiova Capitală Culturală 2021 îşi aduc contribuţia şi agenţiile de voiaj din Craiova, care s-au reunit în Clubul Agenţiilor de Turism şi care au menirea să promoveze pachete turistice culturale regionale şi locale, întărind legăturile de networking între agenţii economici din domeniul turistic.

Cultura dezvoltă Craiova

Pentru Craiova, câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană ar însemna o şansă extraordinară de renaştere economică prin intermediul limbajului internaţional al artei, al frumosului, al culturii. Experienţa celor 48 de oraşe desemnate, în ultimii 30 de ani, capitale culturale europene, a arătat că, pentru fiecare euro investit alţi zece euro au fost generaţi: prin atragerea investitorilor, prin creşterea locurilor de muncă, prin promovarea turistică la nivel european etc.

În competiţie sunt înscrise mai multe oraşe din România, iar prima selecţie a acestora va fi făcută în România. Mai precis, în noiembrie 2015, o comisie de experţi români şi străini, special constituită la nivelul Ministerului Culturii din România va decide numărul şi numele oraşelor din România care rămân în cursă şi ale căror dosare vor fi trimise mai departe Uniunii Europene. În 2016, un juriu european va anunţa oraşul câştigător, iar din acel moment, orice acţiune sau investiţie propusă de reprezentanţii oraşului desemnat capitală culturală europeană vor fi atent monitorizate.


Comenteaza acum

Alte stiri

15 octombrie 2018

Academica BNR la Universitatea din Craiova

Banca Națională a României organizează, în perioada octombrie – noiembrie, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, la sediul Sucursalei Regionale Dolj, o serie de patru seminare dedicate reprezentanților mediului academic care ...

Sumarul ediției de luni, 15 octombrie 2018

Actualitate

» Toamna îşi intră în drepturi până la începutul lunii noiembrie
» Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei
» Cutremur într-o zonă neobișnuită din România
» 15 octombrie, ziua internațională a nevăzătorilor
» Moțiunea împotriva ministrului Ivașcu, în dezbaterea deputaților
» De astăzi se pot accesa creditele ”Investește în tine”
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară

Publireportaj

» „Dezvoltarea și diversificarea activității World Trans Systems SRL prin renovarea, modernizarea hală de producție și prin achiziționarea unei linii tehnologice pentru fabricarea tâmplăriei PVC cu geam termoizolant”

Local

» Crimă în zona Autogării din Slatina

Dolj

» Dolj: Manifestări dedicate Zilei Armatei României
» Craiova este singurul oraş din România unde vin cei mai buni salvatori patrupezi
» Dolj: Accident cu victimă la Gura Văii
» Academica BNR la Universitatea din Craiova
» Tânărul care i-a spart nasul unui polițist, condamnat definitiv
» Industria IT, soluția miraculoasă pentru dezvoltarea Craiovei?
» Salariul mediu net a urcat la 2.489 de lei pe lună, în Dolj
» Stadionul de atletism, prins în expertize
» Ai vinietă, stai cu rabla în parcare

Gorj

» Gorj: Tânăr reţinut pentu furt dintr-o gospodărie
» Gorj: Student a teologie, prins cu etnobotanice
» Au fost omagiaţi eroii căzuți în Luptele de la Podul Jiului şi Rasoviţa
» Restaurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu va fi gata de Ziua Naţională
» Începe modernizarea Căii Eroilor din Târgu Jiu
» Festivalul tocanului, la Novaci
» Directorul Direcţiei de Patrimoniu, aşteptat să ofere explicaţii primarului
» Poliţia Judeţeană, condusă de trei ani de interimari

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 70 de evenimente au fost anunţate prin sistemul 112
» Mehedinţi: Depistați la volan sub influența alcoolului
» Razie pe şoselele din Mehedinţi
» Amplasarea radarelor în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Minori suspecţi de comiterea unui furt pe raza comunei Scundu, identificaţi de poliţiştii locali

Sport

» Tenismenele CSS Slatina, din nou pe podium
» Voleibaliștii au transpirat bine pentru victoria cu „U“ Cluj (galerie foto)
» Bine că nu am pierdut!

Sanatate

» 15 octombrie, ziua spălatului pe mâini
» Alimente care te scapă de problemele digestive
» Cum îți poți menține creierul sănătos

Magazin

» Un papirus de 17 metri, vândut la licitaţie cu 1,35 milioane de euro
» Reţeta zilei: Prăjitură de toamnă
» Sărbătoarea dovleacului la un castel din sud-estul Franței
» Michael Buble se retrage din muzică. El vrea să se dedice fiului bolnav

Top