8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajBechetul va avea campus şcolar modern şi centură ocolitoare

Bechetul va avea campus şcolar modern şi centură ocolitoare

Oraşul Bechet traversează o perioadă de activitate intensă, datorită mai multor proiecte în plină derulare, printre care construirea unui campus şcolar modern şi realizarea centurii ocolitoare.
„În aceste zile, se lucrează cam peste tot în oraş, însă beneficiile aduse de proiectele care se află în derulare compensează pentru disconfortul creat”, spune primarul Bechetului, Gheorghe Ionele. „Unul dintre proiectele importante este campusul şcolar, care a primit finanţare de la Ministerul Învăţământului în anul 2008. Proiectul a fost, însă, sistat în 2009 din lipsa fondurilor. Din fericire, în acest an am reuşit să îl transferăm pe o linie de finanţare europeană cu ajutorul ADR S-V Oltenia, iar pe 25 septembrie am semnat contractul, în valoare de aproximativ 4,2 milioane de euro.” Lucrările au început deja, termenul de finalizare fiind noiembrie 2015. Conform primarului Gheorghe Ionele, campusul şcolar este unul dintre cele mai importante investiţii, întrucât spaţiile din Liceul Teoretic Bechet nu erau adecvate pentru susţinerea unei activităţi şcolare conforme cu standardele europene. Liceul nu era nici măcar prevăzut cu grupuri sanitare în interior, acestea se aflau la 60-70 de metri distanţă de clădirea principală a unităţii. După finalizarea proiectului, liceul va fi prevăzut cu internat, cantină, ateliere şi laboratoare, cât şi trei terenuri de sport. „Încercăm să atragem şi elevii din localităţile apropiate, să dezvoltăm zona şi pornind de la educaţie”.

Un alt proiect important este „Drum către Dunăre – Dezvoltarea infrastructurii rutiere în zona transfrontalieră Bechet – Oreahovo, premisă pentru atragerea unui grad mai ridicat de mobilitate între România şi Bulgaria“, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 1.1 – Îmbunătăţirea facilităţilor de transport transfrontalier terestru şi fluvial. Proiectul are o valoare totală de 7,5 milioane de euro şi o perioadă de implementare de 30 de luni, urmărind îmbunătăţirea mobilităţii persoanelor şi mărfurilor între cele două ţări, prin dezvoltarea unei reţele de drumuri din cele două localităţi.
Este un proiect comun cu Primăria Oreahovo, în cadrul proiectelor de cooperare transfrontalieră. Primăria Bechet va beneficia de 6,5 milioane de euro, iar cea din Oreahovo, de un milion de euro. Ruta măsoară șapte kilometri, din care șase kilometri sunt centură ocolitoare a oraşului şi doi kilometri sunt pentru modernizarea bulevardului Independenţei.
„Centura ocolitoare este foarte importantă, pentru că traficul greu nu va mai traversa centrul oraşului, ci va fi deviat”, a precizat edilul şef. „Toate tirurile treceau până acum prin centrul localităţii, poluând fonic şi afectând structura de rezistenţă a caselor. Aceste probleme vor dispărea când centura va fi dată în folosinţă. Până la 15 iunie anul viitor proiectul va fi gata. Deja s-a pus un strat de piatră, urmează să se pună şi al doilea”, a mai precizat Gheorghe Ionele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS