22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuȘtefan Aninoiu: „În Suedia, pacientul este motivat să meargă la medic“

Ștefan Aninoiu: „În Suedia, pacientul este motivat să meargă la medic“

Ștefan Aninoiu vorbește despre cât de important este ca sistemul de sănătate să pună accent pe programele de prevenție (Foto: Traian Mitrache)
Ștefan Aninoiu vorbește despre cât de important este ca sistemul de sănătate să pună accent pe programele de prevenție (Foto: Traian Mitrache)

Sistemul de sănătate din Suedia este unul dintre cele mai performante din lume. 70% din serviciile medicale sunt finanțate din taxele locale. Prevenția este punctul forte. Când vine vorba de serviciile stomatologice, statul a dezvoltat programe de prevenție prin care obligă oamenii să meargă periodic la control, începând cu copiii de trei ani. Ștefan Aninoiu este unul dintre medicii craioveni care acum lucrează într-un cabinet stomatologic de stat din Suedia și vorbește despre deosebirile dintre sistemul medical românesc și cel suedez.
GdS: În general, românii se declară nemulțumiți de sistemul de sănătate. În ce constă diferența între modul în care se face medicină dentară în România și cel din Suedia?
Ștefan Aninoiu: Dife-rența constă în felul în care este sistematizat acolo totul, tratamentele, controalele… În plus, acolo oamenii sunt chemați periodic la medic pentru tratamente și consultații. Se ține o evidență clară. Diferența majoră stă în modul în care este organizat sistemul.
GdS: În România, stomatologia de stat a fost, în mare parte, lăsată de izbelişte. Cât de dezvoltată este în Suedia?
Ș.A.: În Suedia, majoritatea cabinetelor stomatologice sunt de stat. La clinicile de stat, principalul avantaj este faptul că oamenii fac parte din acest sistem bine organizat în care beneficiază de controale periodice și sunt luați în evidențele medicilor. Există prin intranet un jurnal al pacienților în toate clinicile de stat dintr-o regiune și când apare o urgență, pacientul se poate adresa oricărei clinici. În sistemul privat nu este așa.

„Cu cât este tratamentul mai amplu, cu atât este mai ieftin pentru pacient“

GdS: Plata serviciilor stomatologice este greu de suportat de pacienții români. De obicei, oamenii invocă faptul că nu au mers din timp la medic pentru că nu au avut bani. Cum stau lucrurile în Suedia?
Ș.A.: În Suedia, Casa de Asigurări de Sănătate joacă un rol important. De exemplu, pacientul plătește până la 300 de euro partea lui, iar ce depășește această sumă, dacă este asigurat, până la 1.500 de euro plătește Casa de Asigurări. Iar pentru serviciile care depășesc 1.500 de euro, Casa plătește 85% din costuri. Practic, cu cât este tratamentul mai amplu, cu atât este mai ieftin pentru pacient. Sunt categorii de pacienți săraci, bolnavi, care plătesc undeva la 15 euro pe ședința stomatologică, indiferent de ce i se face, restul achită statul. În Suedia, pacientul este susținut să meargă la medic, este motivat. Mulți vin în mod regulat la stomatolog, nu așteaptă să devină urgențe.
GdS: Acolo lucrați
într-un cabinet medical de stat. Care este diferența pentru un medic între a lucra în România la un astfel de cabinet și în Suedia?
Ș.A.: Salariul este fix și poate crește în fiecare an. Avantajele pentru tinerii care se mută din România în Suedia este faptul că în permanență primesc sfaturi de la colegi în ceea ce privește modul de gândire al suedezilor, cum abordează ei problemele dentare, tratamentele și prevenția. În plus, medicul poate cere să se pregătească și pentru altă specialitate care îi place, este susținut științific, este trimis la clinici de specialitate să asiste la modul în care se lucrează. Suedia încurajează și dorința unui medic de a se afirma. În România, dacă un medic îl întreabă pe alt medic ceva se consideră că întreabă pentru că este nepregătit. În Suedia, în schimb, este apreciat acest lucru și, mai ales, munca în echipă. În clinica în care eu lucrez sunt trei medici și trei igieniste dentare și o dată pe săptămână avem ședințe comune în care ne prezentăm cazurile mai complicate, ne întrebăm, facem schimb de experiențe, iar cazurile și mai complicate le trimitem prin intranet altor medici care ne spun părerea lor.

„Este nevoie de implementarea unui sistem național de sănătate dentară“

GdS: Prevenția este un capitol care lipsește din sistemul medical românesc. Nu există un program național de prevenție pentru medicina dentară, iar un ultim studiu privind igiena orală arată că 20% dintre români nu s-au spălat niciodată pe dinţi. Cum se face prevenția în Suedia?
Ș.A.: Am întâlnit acolo altă lume, din acest punct de vedere. Oamenii sunt chemați la consultații. Avem departament de igieniști dentari care se ocupă cu detartrajul, periajul și controlul plăcii bacteriene, fac instructaj la copii cu privire la modul în care trebuie să se spele pe dinți. Iar medicii se ocupă de conduita tratamentului. Practic se lucrează în echipă. Prevenția este punctul forte al sistemului de acolo. Aceasta începe de la vârsta de trei ani. Copilul este chemat să se prezinte la cabinet, să cunoască instrumentarul stomatologic, părinții sunt învățați cum să spele copiii pe dinți. În fiecare an sau la doi ani, depinde de vârstă, copiii sunt chemați periodic la medic. Există așa numite vârste-țintă, la trei ani, la șase ani, când apare prima măsea, la nouă ani, 12 și 19 ani. Sunt urmărite inclusiv obiceiurile alimentare, dacă sunt sau nu sănătoase. Sunt foarte multe programe prin care statul îi determină pe pacienți să meargă la medic.
GdS: Cum am putea face ca prevenția să devină și în România o prioritate?
Ș.A.: Dacă s-ar dezvolta programe de prevenție, problema ar fi pe jumătate rezolvată. Și mentalitatea populației contează foarte mult. Muți pacienți spun că, dacă nu îi doare nimic, nu se duc la stomatolog. Alții, după ce termină o lucrare dentară, nu continuă să își igienizeze dinții, poate nici medicii nu îi învață cum să întrețină acea lucrare. Este ca la o mașină cumpărată nouă pe care trebuie să o îngrijim periodic. Din cauză că nu vin la timp apar complicații al căror tratament este mai scump.
GdS: Se educă și teama de a merge la medicul stomatolog?
Ș.A.: Și în Suedia, la persoanele mai în vârstă se resimte această teamă din cauză că în tinerețe poate au suferit anumite traume. Românii trebuie să știe că stomatologia a evoluat. Acum avem posibilități de anestezie. Există, și unii medici au în cabinet, și acel gaz pentru liniștire. Sunt și anumite medicamente.
GdS: Care sunt principalele puncte pe care România ar putea să le învețe de la sistemul de sănătate suedez?
Ș.A.: În primul rând, este nevoie de implementarea unui sistem național de sănătate dentară, să se aloce bani suficienți pentru prevenție. Și atitudinea, și mentalitatea pacienților trebuie să se schimbe. Și ei trebuie să devină conștienți. Ar trebui să existe și un program pentru pacienții bătrâni și bolnavi, un program care să îi sprijine. Sunt diferențe mari între Suedia și România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS