11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuMartin Zmelik, country manager CEZ România: Furturile, una dintre problemele critice ale CEZ România

Martin Zmelik, country manager CEZ România: Furturile, una dintre problemele critice ale CEZ România

Martin Zmelik

Furturile de electricitate reprezintă una dintre problemele critice cu care se confruntă distribuitorii de energie electrică din România și numai în acest an cazurile trimise în instanță de CEZ România se ridică la 487, iar plângerile penale la 2.022, a declarat Martin Zmelik (foto), CEO și country manager CEZ România, într-un interviu acordat Agerpres.
Acesta a precizat că, până la finalul lunii iunie, au fost verificate 18.651 de locuri de consum la nivelul regiunii Oltenia, dintre care în 1.852 de situații au fost constatate suspiciuni de sustragere a energiei electrice.
Pe de altă parte, Martin Zmelik a precizat că grupul nu caută un cumpărător și nu poartă discuții pentru a vinde afacerile cu energie eoliană din România. De asemenea, acesta susține că nu se așteaptă să vadă tranzacții semnificative pe piața energiei în perioada următoare.
Agerpres: Ce estimări aveți pentru acest an din punct de vedere al rezultatelor companiei?
Martin Zmelik: Nu vă pot spune o cifră pentru că noi, de regulă, anunțăm împreună cu grupul și nici estimări pentru că suntem o companie listată. Oricum, 2015 este încă un an în care vedem o scădere semnificativă pe portofoliul de energie regenerabilă, în principal pentru că nu am primit încă certificatele verzi pentru Cogealac și Fântânele (parcuri eolienie – n.r.). Acesta va fi principalul factor care va afecta rezultatele pentru 2015. Pe de altă parte, portofoliul pe partea de distribuție a energiei este performant și suntem încrezători pentru 2015.
Agerpres: Care ar trebui să fie rata de profit în cazul companiilor din domeniul energiei și pentru cât timp ar trebui să fie aceasta garantată?
M.Z.: În general există o rată de rentabilitate specifică fiecărei activități. În cazul distribuției, nivelul este reglementat de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie – n.r.) și este de 7,75% pentru capitalul investit. Este un business foarte reglementat și ai cumva garantat un venit pe termen lung. În sectorul energiei regenerabile este de sub 5%.
Agerpres: Care ar trebui să fie nivelul pentru a fi satisfăcător pentru un investitor?
M.Z.: Nu se pune problema care ar trebui să fie nivelul. În primul rând, se pune problema ce tip de investitor ești. Dacă ești doar un investitor financiar, pentru moment sunt alte industrii care oferă niveluri mai ridicate de rentabilitate. Pentru sectorul energiei este mai importantă predictibilitatea pentru că ai nevoie mai mult de aceasta întrucât investești pe termen lung. Nu te aștepți ca banii să fie recuperați în trei sau cinci ani, sectorul energiei cere perioade mai lungi, de 10-15 ani. Desigur, atunci când investim luăm în considerare o perioadă în care vom atinge pragul de rentabilitate.
Agerpres: Cum apreciați că s-a rezolvat problema certificatelor verzi?
M.Z.: Nu este rezolvată încă. A fost rezolvată din punct de vedere legislativ. Legea a fost actualizată și a soluționat multe dintre problemele marilor investitori. Legea în sine ne dă speranțe că CEZ va fi tratată pentru o perioadă temporară ca și ceilalți investitori din piață și pe de altă parte ne dă puțin spațiu pentru a finaliza discuțiile de la Bruxelles. Cazul nostru a mers în două direcții, o acreditare temporară pentru perioada în care am fost aici și așteptarea de la Bruxelles a notificării finale pentru ajutorul de stat.
Agerpres: Mai este sectorul energiei regenerabile atractiv pentru investitori, în special cel eolian?
M.Z.: Cred că sunt câteva direcții care ar putea fi în continuare interesante. Personal, nu cred că este cel eolian, dar în continuare unele sectoare, precum cel al microhidrocentralelor, ar putea fi interesante pentru investitori.
Agerpres: Sectorul eolian ar putea redeveni atractiv?
M.Z.: Cu nivelul actual al prețului certificatelor verzi, cu nivelul cotelor pentru certificate verzi și cu costul tehnologiei din acest moment, eu nu cred.
Agerpres: Am mai putea vedea investitori în eolian?
M.Z.: De la zero? În opinia mea, probabilitatea este foarte mică. Ar putea fi investitori care să investească în activele companiilor cu probleme financiare pentru că multe investiții se confruntă cu dificultăți ale pieței de energie regenerabilă.
Agerpres: Mai este Grupul CEZ dispus să vândă parcul eolian deținut în România?
M.Z.: Nu derulăm un proces activ de vânzare a parcului eolian.
Agerpres: Dar mai este interesată compania să vândă?
M.Z.: Dacă ar fi interesată ar căuta activ pe piață un cumpărător. Ceea ce facem noi acum este să ne consolidăm activitatea. Sigur, dacă cineva ne abordează și vrea să discutăm este un principiu de afaceri să discuți, dar pentru moment nu ne aflăm în discuții.
Agerpres: De unde ar putea proveni un investitor pentru un asemenea proiect și cât timp ar putea dura tranzacția?
M.Z.: În general, în această industrie sunt două tipuri de investitori, unii din acest sector, care sunt interesați de consolidare sau creșterea portofoliului lor, iar alții sunt investitori financiari, precum fondurile de investiții, care caută investiții din sectoare stabile ce oferă un anumit nivel de venit. Dacă derulezi un asemenea proces, estimarea este de șase luni – un an pentru a încheia o tranzacție.
Agerpres: Am putea vedea o intrare semnificativă pe piața de electricitate?
M.Z.: Nu cred că am putea vedea o tranzacție semnificativă. De ani nu am mai văzut tranzacții semnificative pe acest sector al electricității. A fost o ofertă publică inițială, cea a Electrica, au fost investitori care au cumpărat pachete de acțiuni la distribuitori de energie, dar pe distribuție nu este nici o intrare mare pe piață.
Agerpres: Ce ne puteți spune despre furturile de energie electrică?
M.Z.: Este una dintre problemele critice cu care se confruntă distribuitorii de electricitate. Noi luăm foarte în serios acest aspect pentru că România raportează un număr foarte mare comparativ cu standardele pe care noi le folosim în Europa, în special pe medie și joasă tensiune, de 20 kW și de 6 kW. Noi nu ne concentrăm numai pe furturi, ci pe pierderi. Valoarea pierderilor înregistrate în cantitatea de energie distribuită în 2014 este de 1,148 GWh, adică 11,43% din energia intrată în conturul energetic al CEZ Distribuție. Valoarea financiară aferentă este de 231.930.440 lei, dintre care 41.249.879 lei aferente pierderilor comerciale. În ceea ce privește furturile, în 2015 au fost verificate până la finalul lunii iunie 18.651 de locuri de consum la nivelul regiunii Oltenia, dintre care în 1.852 au fost constatate suspiciuni de sustragere a energiei electrice. Numărul de cazuri trimise în instanță, acționate în civil, în 2014 a fost de 1.150, iar în 2015 de 487, până în acest moment. Numărul de plângeri penale trimise la instanță de noi până acum este de 2.022 pentru furt de energie electrică. Astfel, una dintre principalele noastre priorități este să minimizăm posibilitatea furtului de electricitate pentru că vrem să îi protejăm pe clienții care consumă corect și plătesc pentru ceea ce consumă și care sunt principalii afectați de această situație. Suntem singura companie care derulează acest proces în acord cu prevederile Consiliului Concurenței.
Agerpres: Care este trendul?
M.Z.: Judecând după numărul de cazuri pe care le trimitem în instanță, acesta este în creștere.
Agerpres: Cum sunt soluționate aceste cazuri și în cât timp? Cum apreciați soluțiile date?
M.Z.: Senzația mea este că un proces, de la identificare și până la finalizare, este lung și cred că ar putea fi îmbunătățit. Un proces poate să dureze și peste doi ani. Soluțiile nu le comentăm, doar le respectăm.
Agerpres: Ce ne puteți spune despre plata facturilor prin intermediul canalelor electronice?
M.Z.: Din punctul meu de vedere, canalele electronice de plată reprezintă viitorul și cred că România are un mare potențial de a le folosi, în special în zonele rurale. Aceasta este una dintre direcțiile pe care le promovăm. Canalele fizice sunt mult mai costisitoare decât cele electronice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS