10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste un milion de gospodării de români întârzie la plata întreținerii locuinței

Peste un milion de gospodării de români întârzie la plata întreținerii locuinței

​​Cu toată creșterea economică record, România rămâne încă departe de un nivel de trai decent. Românii nu au bani pentru plata întreţinerii.

Românii au restanţe la plata întreţinerii. Institutul Național de Statistică a publicat, vineri, o cercetare din care reiese că peste un milion de gospodării (din cele puțin peste 7 milioane de gospodării câte trăiesc în România) nu și-au putut plăti la timp cheltuielile legate de întreținerea locuinței (facturile la gaze, apă, căldură etc), transmite Hotnews.

Situația diferă în funcție de mărimea gospodăriilor: cel mai greu o duc cele din care fac parte 4, 5, sau 6 persoane (atenție, 6 persoane nu înseamnă doi părinți cu 4 copii, ci poate fi vorba de un bunic, doi părinți și 3 copii care locuiesc împreună sau de doi bunici, doi părinți și doi copii).


30% din gospodării au restanţe la plata întreţinerii

”Sub aspectul capacităţii achitării la timp a unor cheltuieli curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.) se poate constata că mai puṭin de o treime din gospodării (30,0%) au prezentat restanţe repetate, cauzate în principal de situaţia financiară nesatisfăcătoare”, arată cercetarea INS.


Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe anul trecut, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (55,3% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50,1%) şi abonamentul telefonic (41,7%).

Ponderi reduse s-au înregistrat la restanţele pentru rate la împrumuturi (8,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi, mai arată INS.

„Fenomenul restanţelor este de asemenea mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii”

Cei mai afectați sunt șomerii, ponderea celor care nu şi-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de aproape 60%, proporţie mai mare faţǎ de celelalte categorii de gospodǎrii. Fenomenul restanţelor este de asemenea mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii şi mai ales al celor cu doi adulţi ṣi 3 sau mai mulţi copii în întreţinere (40,2%) sau respectiv în cazul gospodăriilor cu un părinte singur cu cel puţin un copil (30,9%).


Aproape două din cinci gospodării (37,6%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, iar dacă se iau în considerare şi cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 80,0% din totalul gospodăriilor.

Dacă ne uităm cum ne situăm față de ceilalți europeni, România e pe locul al 4-lea (de la coadă), grecii, italienii și bulgarii fiind într-o situație mai proastă decât românii, mai scrie Hotnews.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS