21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateABA Jiu: „Nivelurile râurilor sunt sub Cotele de Apărare, există doar gheaţă la mal”

ABA Jiu: „Nivelurile râurilor sunt sub Cotele de Apărare, există doar gheaţă la mal”

Pe râul Jiu în ultimele 24 de ore, nivelurile şi debitele au fost staţionare şi în scădere pe cursul superior şi mijlociu, variabile pe cursul inferior. Nivelurile pe râul Jiu, la staţiile hidrometrice se situează sub cotele de apărare. Pe afluenţi şi celelalte râuri interioare, nivelurile şi debitele au fost staţionare şi în scădere în bazinul superior, staţionare şi variabile în bazinul mijlociu şi staţionare în cel inferior.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE APĂRARE.
Fenomenele de iarnă pe râuri s-au menţinut fără modificări importante:
Fenomene de iarnă pe râuri: pod de gheaţă: Rostoveanu (judeţul Hunedoara), Ac.Fântânele, Scaieşti (judeţul Dolj), Târgu Cărbuneşti, Bustuchin, Pojaru (judeţul Gorj).
– pod de gheaţa cu ochiuri: Jiu amonte Rostoveanu, Câmpu lui Neag (judeţul Hunedoara), Turburea, Sacelu (judeţul Gorj), Pielesti (judeţul Dolj).
– gheaţa la mal: Bărbateni, Buta, Lonea (Jiul de Est), Lonea (Taia), Jieţ, Livezeni, Daraneşti, Peştera Bolii, Polatistea (judeţul Hunedoara), Baia de Fier, Ciocadia, Teleşti, Novaci (judeţul Gorj), Negoiesti (judeţul Dolj).
– naboi: Rovinari (judeţul Gorj).
Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, precum şi de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, în următorul interval de 24 de ore, nivelurile şi debitele vor fi în general staţionare.
Formațiunile de gheață existente vor fi in diminuare şi uşoara restrângere.
Conform diagnozei INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost staţionar la valoarea de 3700 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie (
4950 mc/s). Debitul Dunării aval Porţile de Fier a fost în scădere la Gruia şi în creştere la Calafat. Pe fluviul Dunărea, conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Porţile de Fier, debitul afluent prognozat în secţiunea Baziaş pentru astazi, ora 06.00 = 3670 mc/s
Debite defluente instantanee la PF1 si PF2, la ora 06.00:
Debitul defluent la PF1 = 1953 mc/s
Debitul defluent la PF2 = 3333 mc/s
În următorul interval de 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA-CNPH, va fi staţionar la valoarea de 3700 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie (4950 mc/s).
Pentru intervalul 18.01.2019– 22.01.2019, conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 4200 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie (4950 mc/s).
Conform datelor transmise de staţiile hidrometrice aflate pe teritoriul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, vremea a fost apropiată de normalul termic al datei calendaristice. Cerul a fost variabil, mai mult noros în zona de munte, unde s-au înregistrat precipitaţii. Vântul a suflat slab pâna la moderat cu intensificări izolate în cursul zilei din sector vestic, rafala maxima fiind de 58 km/h la Băileşti (Dolj) şi Bâcleş (Mehedinţi).
Cantităţile maxime de precipitaţii şi grosimea maximă a stratului de zăpadă înregistrate în interval în bazinul hidrografic Jiu: -la SH Petrosani: 6.5 l/mp la Pestera Bolii; strat de zapada: 59 cm la Jiu am. Rostoveanu, Rostoveanu, Buta. – la S.G.A. Gorj:strat de zapada: 24 cm la Celei; – la S.G.A. Mehedinti: strat de zapada: 36 cm la Tarnita; – la S.G.A. Dolj: strat de zapada: 4 cm. la Pieleşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS