7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSchimbări legislative care îi vizează pe fermieri

Schimbări legislative care îi vizează pe fermieri

Anul 2019 aduce noi reglementări în ceea ce priveşte acordarea subvenţiilor. Prevederile incluse în Legea nr. 146/2018, pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 4/2018 privind modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 3/2015, care a intrat în vigoare anul trecut, îi vizează atât pe reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), cât şi pe fermieri. Potrivit acestui act normativ, funcționarii APIA sunt obligați să plătească dacă suspendă plăţile fermierilor. Astfel, articolul 41 prim, alin. (2) prevede că „suspendarea nejustificată a plăților către fermierii din cadrul schemelor de plăți directe și a ajutorului național tranzitoriu, pentru motive neimputabile acestora, raportate la legislația națională și europeană, constituie contravenție și se sancționează cu imputarea sumelor respective persoanelor din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură care au efectuat controlul“.
Contactat de GdS, Constantin Negrea, directorul APIA Gorj, spune că acest articol din lege naşte mai multe întrebări. „Prima întrebare ar fi cine constată constituirea unei contravenţii: instanţa, conducătorul instituţiei? Apoi, cine aplică sancţiunea? (…) La nivelul centrului pe care eu îl coordonez, nu ne-am confruntat cu o astfel de situaţie, să suspendăm plăţi. Se suspendă gestionarea unui dosar numai din motive bine întemeiate. În momentul în care sunt suspiciuni întemeiate de fraudă asupra unui dosar de plată, iar organele de cercetare penală – DNA, Parchet, Poliţie, Direcţia noastră de specialitate, Direcţia Generală din cadrul Ministerului Agriculturii – ne solicită, luăm această măsură. Suspendarea înseamnă, practic, nelucrarea acelui dosar. Noi nu ne-am confruntat cu această situaţie“, a spus Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.
Şi reprezentanţii APIA Dolj au confirmat că, până la acest moment, instituţia nu s-a confruntat cu astfel de situaţii. „Suntem în curs de finalizare a plăţilor pentru campania 2018, iar până la acest moment nu am avut situaţii de suspendare a plăţilor. Au fost cazuri în care fermierii şi-au primit subvenţiile diminuate, dar nu ne-am confruntat cu suspendarea completă a subvenţiilor. În cei 12 ani de când acordăm subvenţii, fermierii au înţeles ce documente trebuie să aducă şi ce legislaţie trebuie să respecte pentru a beneficia de aceste plăţi. Interesul Agenţiei este ca noi să acordăm cât mai multe subvenţii, iar fermierii să fie informaţi în legătură cu apariţia tuturor măsurilor noi care pot fi accesate. APIA a plecat de la şase-şapte măsuri, iar la ora actuală sunt peste 100 de măsuri care se derulează“, a spus Sorin Răducan, directorul APIA Dolj.
Acelaşi act normativ prevede că „fermierii vor fi notificați cu minimum 14 zile înainte, iar în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, cu minimum 48 de ore înainte în vederea pregătirii documentelor necesare controlului, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură“.

O nouă dată de referință pentru ajutoarele naționale tranzitorii

Altă noutate importantă este cea care îi vizează pe cei care activează în domeniul zootehnic. După mai mulți ani a fost actualizată data de referință pentru plata subvențiilor naționale la specia bovine. Practic, începând din acest an, APIA și MADR sunt obligate să ia în calcul la plata ajutoarelor naționale tranzitorii numai „efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne“. Şi asta pentru că uneori li se plăteau fermierilor ANT 8 pentru animale care ieşeau din exploataţie, dar existau şi situaţii în care fermierilor le intrau în exploataţie animale – fie prin cumpărări, fie prin fătări – ulterior datei de referinţă la care ei se raportau şi care nu mai puteau face obiectul plăţilor.
Pentru ANT 7 lapte, Legea nr. 146/2018 aduce modificarea că sprijinul se achită „pentru cantitățile de lapte livrate în anul anterior anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul lapte“.
Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru sectorul vegetal și zootehnie se achită anual de la bugetul de stat, independent de subvențiile din fonduri europene. Aceste măsuri de sprijin se plătesc, conform legii, din bugetul anului următor celui de cerere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS