8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCel mai mare ziar elvețian: Guvernul corupților prezidează Consiliul UE

Cel mai mare ziar elvețian: Guvernul corupților prezidează Consiliul UE

România a preluat conducerea Consiliului UE, deși țara este ocupată cu probleme interne de lupte de putere. Statul de drept este amenințat și sabotat din cauza intereselor grupului de corupți aflat la putere, scrie jurnalistul Volker Pabst în Neue Zurcher Zeitung, cel mai mare ziar elvețian.

Pentru o președinție de succes a Consiliului UE se pare că ministerele pentru Transporturi și Dezvoltare Regională, rămase fără titulari, ocupă un loc mai puțin important. La sfârșit de an, conflictul a escaladat între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, fiind rezultatul bilanțului unei guvernări extrem de proaste, care face din România noul copil problemă al Uniunii Europene.
De la alegerile Parlamentare din decembrie 2016, coaliția formată din ex-comuniștii social-democrați (PSD) și liberali (ALDE) a schimbat trei premieri și în jur de 70 de miniștri. Schimbările dese de miniștri sunt în primul rând rezultatul luptelor de putere din PSD, care este condus cu mână de fier de Liviu Dragnea.
Cei mai mari beneficiari ai modificărilor aduse legilor Justiției și Codurilor penale sunt politicienii care au intrat în conflict cu legea. Pe lângă Dragnea, se regăsesc printre beneficiari și alți politicieni de la nivel central și local, reprezentanți ai Guvernului și ai Parlamentului. Datorită acestui fapt, sforarul Dragnea reușește să adune susținere în PSD, cu toate că are un stil de conducere autoritar.

Populația, mai ales cercurile educate din mediul urban, este foarte nemulțumită de guvernare, din cauză că în domenii de importanță majoră, precum infrastructura sau educația, nu se întâmplă nimic. În țară au avut loc cele mai mari proteste de la căderea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. În august 2018 zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi în București, dar nici astăzi nu s-a clarificat cum de s-a ajuns la violențe între forțele de ordine și protestatari.

Președintele Iohannis, considerat un politician proeuropean, s-a exprimat de nenumărate ori critic cu privire la guvernarea PSD-ALDE. Competențele sale constituționale sunt însă limitate.De la Bruxelles se privește cu îngrijorare spre România. Ultimul raport MCV a subliniat pașii înapoi pe care-i face România în ceea ce privește combaterea corupției, cu riscul de a șterge progresele făcute în ultimul deceniu.

Luptele interne și preocuparea pentru ele pot afecta însă negativ președinția Consiliului UE într-o perioadă cu Brexit și alegeri europene, a arătat jurnalistul elveţian. (sursa:G4Media)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS