14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSuperstiţii de Anul Nou: De ce este bine să mănânci peşte, dovleac spart şi 7 sau 12 boabe de struguri

Superstiţii de Anul Nou: De ce este bine să mănânci peşte, dovleac spart şi 7 sau 12 boabe de struguri

Superstiţiile spun că în noaptea dintre ani este bine să consumi păstrăv ca să fii iute şi curat, dovleac ca să ai parte de stabilitate sau statornicie, iar boabe de struguri, neapărat 7 sau 12, pentru comuniunea cu semenii. Aceste tradiţii sunt vechi de sute de ani.

Profesorul de istorie Vasile Focşeneanu, din Breaza, un cunoscut etnolog din zona Prahovei, a declarat, pentru Mediafax, că tradiţiile şi ritualurile de Anul Nou diferă de la o zonă etnografică la alta.

În mai multe zone există, de exemplu, tradiţia peştelui.

“Se spune că trebuie să mănânci peşte de Anul Nou ca să fii iute ca el, ţine de zonă şi întâlneşti această tradiţie mai ales unde este un curs de apă, cum ar fi Brăila, Constanţa, Galaţi sau Tulcea. În zona montană, se spune că este bine să mănânci peşte de Anul Nou însă este vorba de un singur soi de peşte şi anume păstrăv. Când gospodina pune pe masă platoul unde este pus păstrăvul spune: <să fii curat ca argintul şi iute ca păstrăvul din apa limpede de munte>. Şi în Prahova există această tradiţie, alt peşte nu se pune pe masă, numai păstrăv”, a declarat Focşeneanu. Ca ritual, în noaptea dintre ani se sparge un dovleac. Acesta va arăta dacă familia va fi sănătoasă şi cu noroc la bani.

„Pentru zona noastră, în Muntenia legumele şi fructele au un rol esenţial de Anul Nou. Pe Valea Superioară a Prahovei există ritualul celor doi dovleci. Primul se pocneşte după ce prima ceată de colindători vine la gospodărie şi anume pe 23 decembrie, dovleacul fiind spart în spatele gospodăriei. Al doilea dovleac este pocnit de pragul casei sau în faţa casei în primul ceas al Anului Nou.

Este un ritual care ne duce cu gândul la ceremoniile romane. Dovleacul spart în faţa casei arată, dacă se sparge în mai mult de trei bucăţi, că va fi un an bun pentru familia respectivă. Dacă seminţele se împrăştie va fi un an bun, cu bani. Dacă seminţele nu se împrăştie va fi un an prost financiar. Dacă este înnegrit în interior sau cu mucegai, boala va bântui în familie”, a spus profesorul de istorie.

Dovleacul este considerat o legumă sacră care dă stabilitate. Strugurele asigură comuniunea cu cei din jur. „Dovleacul, ca şi tradiţie de Anul Nou este considerat o legumă sacru, consumat de Revelion el dă stabilitate, e semnul statorniciei. Boabele de struguri, şapte la număr, consumate în perioada de trecere în noul an sau 12 la număr înseamnă comuniunea între semeni. Strugurele este şi el un fruct specific zonei noastre”, a mai declarat profesorul de istorie din Breaza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS