12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBugetul sărac al sănătății pierde 270 milioane de euro din taxa pe viciu

Bugetul sărac al sănătății pierde 270 milioane de euro din taxa pe viciu

​Bugetul sănătății din România, cel mai mic din Uniunea Europeană, va pierde, în 2019, aproximativ 1,3 miliarde de lei (echivalentul a peste 270 de milioane de euro) ce proveneau anual din taxa pe viciu și se vărsau automat, potrivit legii, în bugetul Ministerului Sănătății. Potrivit Hotnews.ro, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a refuzat să facă vreun comentariu privind efectele acestei măsuri. 270 de milioane de euro înseamnă, spre exemplu, de 17 ori mai mult decât costă primul spital de oncologie pediatrică din România, construit în curtea spitalului Marie Curie din București de ONG-ul Dăruiește Viață, din donații și sponsorizări.

Concret, Ordonanţa de Urgenţă privind introducerea unor noi taxe, adoptată de Guvern în ședința de vineri seară, prevede că încasările din taxa pe viciu nu mai merg în bugetul Ministerului Sănătății, așa cum prevedea legea până vineri, ci se vor vira integral la bugetul de stat, de unde nu mai există niciun fel de garanție că acești bani vor mai ajunge la sănătate.

Potrivit surselor HotNews.ro, Sorina Pintea este îngrijorată de efectele măsurii (despre care ar fi aflat, ea însăși, de pe o zi pe alta de la colegii de Guvern) și de cum va putea susține, în aceste condiții, cheltuielile ministerului pe care îl conduce, însă nu a avut niciun fel de poziție publică pe această temă. Mai mult, contactată de HotNews.ro după adoptarea Ordonanței de Urgență, Sorina Pintea a refuzat să facă vreun comentariu privind efectele pierderii a 270 de milioane de euro din bugetul ministerului pe care în conduce.

„Taxa pe viciu, echivalentul sumelor cu care s-ar putea construi 16 spitale, va trece din bugetul de venituri al Ministerului Sănătății în bugetul general al statului român, adică în ‘gaura neagră’!”, acuză deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, care s-a întâlnit vineri, înainte de adoptarea Ordonanței, cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, în încercarea de a-l convinge să renunțe la măsura scoaterii taxei pe viciu de la bugetul Ministerului Sănătății. „Va ține de bunăvoința unui ministru sau a altuia” ca acești bani să ajungă din nou la sănătate, avertizează Emanuel Ungureanu.

Ca o comparație, spitalul de oncologie pediatrică construit de ONG-ul Dăruiește Viață în curtea spitalului Marie Curie din București, din bani proveniți din donații și sponsorizări, este estimat la aproximativ 16 milioane de euro, costuri totale, din care 10 milioane au fost deja strânși. 270 de milioane de euro, suma totală colectată în anul 2017 din taxa pe viciu, este echivalentul contruirii a 17 astfel de spitale.

Ce prevede Ordonanța de Urgență adoptată vineri:

Art. 57 – (1) Disponibilităţile Ministerului Sănătații provenite din încasarea veniturilor aferente contribuțiilor stabilite conform art. 367 din Legea nr.95/2006 (taxa pe viciu – n.red.) privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pana la data abrogarii acestuia, existente la data de 31 decembrie 2018, se virează integral la bugetul de stat, potrivit mecanismului stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
(2) Restituirile de sume aferente veniturilor încasate din contribuțiile stabilite conform art. 367 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se efectuează de la bugetul de stat conform procedurii de restituire prevăzute de normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.
(3) Cheltuielile finanțate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, din contribuţiile constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, prevăzute de Legea nr.95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se vor finanța de la bugetul de stat, cel putin la nivelul platilor efectuate in anul 2018.

Taxa pe viciu a fost introdusă în anul 2006, fiind gândită special pentru a finanța cheltuieli din sănătate. Potrivit unui răspuns al Ministerului Finanțelor la o solicitare HotNews.ro pe această temă, suma totală colectată în anul 2017 din taxa pe viciu a fost de aproximativ 1,3 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 270 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS