10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranţa: Atentat la Strasbourg soldat cu 3 morți și 12 răniți

Franţa: Atentat la Strasbourg soldat cu 3 morți și 12 răniți

Francezii retrăiesc coşmarul unui atentat terorist de amploare. Cel puţin 3 persoane au fost ucise, iar alte 12 au fost rănite în atacul armat produs, marţi, în centrul oraşului Strasbourg. Un tânăr a deschis focul în apropierea târgului de Crăciun din Place Kléber. După un schimb de focuri cu soldaţii, rănit fiind, atacatorul – cetăţean francez, a reuşit să fugă.
Potrivit presei franceze, a furat un taximetru, iar poliţiştii i-au pierdut deocamdată urma. Târgul de Crăciun din oraș a fost închis şi toate evenimentele anulate.
Preşedintele Emmanuel Macron l-a trimis la fața locului pe ministrul de interne, care a anunţat că planul de alertă antiteroristă va fi ridicat la nivelul maxim în Franţa.
Primele focuri de armă au răsunat în jurul orei 21:15, ora României, pe o stradă din centrul oraşului francez Strasbourg, foarte aproape de Târgul de Crăciun. Un individ înarmat cu un pistol automat a început să tragă în oameni.

Martorii au povestit că după câteva focuri răzleţe, împuşcăturile au răsunat în cascadă, provocând panică. Piaţa a fost evacuată, iar oamenii au căutat adăpost în barurile şi restaurantele din zonă.

Numeroase ambulanțe au ajuns în zonă ca să preia răniţii, iar spitalele din oraş au instituit planul alb, în aşteptarea victimelor.
În timp ce primarul le cerea localnicilor să nu iasă din casă, sediul Parlamentului European, aflat nu departe de locul atacului, a fost închis.
Două şcoli şi-au deschis porţile în plină noapte ca să-i adăpostească pe cei care nu puteau ajunge acasă – pentru că străzile au fost închise, iar mijloacele de transport nu au circulat.

În tot acest timp, atacatorul a fost zărit de militarii care activau în cadrul operaţiunii Santinela, pentru protecţie în caz de atac terorist. Aceştia au deschis focul şi l-au rănit. Şi el a împuscat un soldat şi a reuşit să fugă pe jos, având poliţiştii pe urme.

Atentatorul a fost identificat drept Chérif C., născut la Strasbourg în 1989. Bărbatul se afla pe o listă de supraveghere cu suspecţi de radicalizare şi era în evidenţă poliţiei pentru diverse infracţiuni.

Chiar ieri dimineaţa poliţiştii au ajuns la locuinţa bărbatului pentru a-l aresta, fiind bănuit că a participat la un jaf. Dar atacatorul a apucat să fugă înainte de sosirea forţelor de ordine care au găsit în casa individului mai multe grenade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS