11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProteste violente în Franţa

Proteste violente în Franţa

Peste 31.000 de persoane participă sâmbătă după-amiază la protestele antiguvernamentale din Franţa ale mişcării „Vestelor Galbene”, care până în acest moment au fost mai liniştite comparativ cu cele din urmă cu o săptămână, potrivit autorităţilor, informează presa franceză.

Prefectura de Poliţie din Paris a raportat la ora locală 14:00 (ora României, 15:00) că au fost reţinute preventiv 581 de persoane, dintre care 423 plasate în detenţie preventivă, transmite Mediafax. Autorităţile franceze au mobilizat aproape 90.000 de membri ai forţelor de ordine, inclusiv aproximativ 8.000 ofiţeri şi 12 vehicule blindate la Paris, înaintea noii serii de proteste de sâmbătă, organizate de Mişcarea „Vestelor Galbene”, care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi.

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi au împins înapoi cu scuturile mai mulţi protestatarei ce încercau să se apropie de Palatul Elysee de la Paris, sediul Preşedinţiei Franţei, informează The Associated Press. Protestatarii au încercat iniţial să mărşăluiască pe bulevardul Champs-Elysees spre Palatul Elysee, însă au fost opriţi de forţele de ordine. În aceste condiţii, un grup de câteva sute de manifestanţi au pătruns pe străzile adiacente în încercarea de a evita de cordonul de poliţie, însă au fost de forţele de ordine cu gaze lacrimogene.

În pofida câtorva incidente violente, cei mai mulţi manifestanţi demonstrează paşnic şi nu există semne care să indice o potenţială escaladare a violenţelor sporadice, aşa cum s-a întâmplat sâmbătă trecută.

În jurul orei 16, poliţia din Paris a folosit tunuri cu apă după ce protestatarii au provocat incendii. Mai mulţi protestatari au smuls câţiva copaci de pe marginea unui bulevard din Paris şi le-au dat foc, în timp ce alţii au lansat rachete de semnalizare şi alte obiecte spre forţele de ordine care au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii agresivi. Incidentul s-a petrecut în apropiere Palais Garnier, unde se află Opera Naţională franceză, într-o zonă în care se află mai multe magazine de lux. Cele mai multe magazine sunt însă închise de teama repetării incidentelor violente de săptămâna trecută.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS