14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis refuză să numească noii ministri: România nu are premier. Dăncilă nu înțelege cum funcționează statul. Voi aștepta decizia CCR și după aceea voi acționa

Iohannis refuză să numească noii ministri: România nu are premier. Dăncilă nu înțelege cum funcționează statul. Voi aștepta decizia CCR și după aceea voi acționa

​Un nou atac al președintelui Klaus Iohannis la adresa premierului Viorica Dăncilă și a PSD. Șeful statului a susținut că „România nu are prim-ministru”, iar Dăncilă „nu înțelege cum funcționează statul”, scrie Hotnews.

Cele mai importante declaratii:

– Sea aude că doamna premier a trimis o solicitare la CCR. Probabil Curtea va da un răspuns, dar nu va rezolva problema. Problema nu este una constituțională, este una politică.

– Vă spun care sunt cele două cauze. Prima: de facto, România nu are prim-ministru, a doua, inabilitatea PSD de a face politică.

– Dna prim ministru mi-a trimis în scris o solicitare a Guvernului, după aceea fără să mai astepte a trimis o altă solicitare. Dna prim-ministru m-a sunat totuși ieri și m-a întrebat dacă am terminat analiza și când dau un răspuns. I-am spus politivos că mâine și poimâne nu. Mă așteptam să mă sune și să mă întrebe de ce nu dau un răspuns. Această doamnă nu înțelege cum funcționează statul.

– PSD nu mai este capabil să negocieze politic. Încearcă să-și impună voința prin politica pumnului în gură. Pentru mine este inacceptabil.

– Dacă s-a ajuns în această fază să stabilească CCR, voi aștepta decizia CCR și după aceea voi acționa constituțional.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, în debutul ședinței de Guvern, că a sesizat Curtea Constituțională a României pentru a soluționa „blocajul” pe care l-a creat președintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării. „Singura situație incertă în acest moment este creată de domnul Iohannis prin blocajul numirilor în două domenii importante, la Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării. Cred că jocul politic trebuie să înceteze îna ceastă perioadă. Ne dorim să avem o Președinție (a Consiliului UE – n.r.) de succes, iar acest lucru se poate face doar oferind legitimitate tuturor miniștrilor din Cabinet. De aceea astăzi am sesizat CCR pentru a soluționa acest blocat creat de domnul președinte. Nu mi-am dorit acest lucru, nu îmi doresc acest lucru, dar intereseul României este mai presus de o ambiție, de interesul politic sau de o campanie electorală”, a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la începutul ședinței de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la o decizie privind numirile de la ministerele Dezvoltării și Transporturilor, că analiza este încă în lucru, dar remanierile sunt făcute de ochii lumii, fiind înlocuiți oameni slabi cu alții și mai slabi. Întrebat care este soluția pentru a ieși din impas Cabinetul Dăncilă, șeful statului a spus: „Soluția e a PSD. Nu au decât să vină cu oameni performanți. Nu am finalizat analiza”. Lia Olguța Vasilescu, cea respinsă la ministerul Transporturilor și propusă acum la Dezvoltare, a declarat că de joi Ministerul Transporturilor intră în blocaj deoarece nu mai există ministru. Klaus Iohannis a anunțat de săptămâna trecută că va lua o decizie după 1 Decembrie în ceea ce privește cea de-a doua remaniere guvernamentală privind portofoliile de la Transporturi și Dezvoltare. Șeful statului i-a respins pe Ilan Laufer la Dezvoltare și Lia Olguța Vasilescu la Transporturi, noile propuneri ale premierului Viorica Dăncilă fiind Lia Olguța Vasilescu pentru portofoliul de ministru al Dezvoltării și Mircea Drăghici pentru Transporturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS