7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReţetă de prăjitură de post cu nucă şi gem

Reţetă de prăjitură de post cu nucă şi gem

Ingrediente necesare pentru reţeta de prăjitură de post cu nucă şi gem

o cană de ulei
două căni de făină
o cană de apă carbogazoasă
o jumătate de cană de zahar
4 linguri de gem de prune (sau orice alt fel de gem)
două linguri de cacao
o mână de miez de nucă
un plic de praf de copt
un plic de zahar vanilat
esenţă de vanilie
opţional fruste uscate (stafide, merişoare, etc)

– glazura:

50 de grame de ciocolată neagră
o linguriţă de apă
o linguriţă de unt de cocos


Mod de preparare :
Încingem cuptorul la 180 de grade şi pregătim o tavă cu dimensiunile de 23/32 cm, , pe care o tapetăm cu ulei şi făină, fie cu hârtie de copt sau dacă avem tava de silicon o lăsăm pur şi simplu aşa cum e ea, fără altă pregătire.
Într-un vas amestecăm uleiul cu apa carbogazoasă, zahărul, zahărul vanilat şi esenţa şi le mixam până se topeşte zahărul.
Amestecăm cu făina, cu praful de copt şi cacaoa
Adaugăm faina astfel combinată peste amestecul de apă, ulei şi zahăr şi omogenizăm.
Punem şi cele cinci linguri de gem, nuca tăiată cât mai mărunt, fructele uscate şi amestecăm.
Ar trebui să obţinem un aluat de consistenţa unui chec.

Punem compoziţia în tava pregătită în prealabil şi o dăm în cuptorul încins pentru 40-45 de minute. Puteţi să vă daţi foarte uşor seama că prăjitura este gata, observând momentul în care începe să se desprindă aluatul de pe margini.
Când prăjitura de post cu nucă şi gem este coaptă o scoateţi din cuptor, o lăsaţi să se răcească după care o tăiaţi pătrăţele.


Faceţi o glazură folosind ciocolată ruptă bucaţi, o linguriţă mică de apă şi una de ulei de cocos pe care le puneţi într-un vas pe baie de aburi şi le amestecaţi până când se topeşte ciocolata şi se omogenizează compoziţia.
Turnaţi pe deasupra, cât încă este caldă, glazura astfel obţinută ajutandu-vă de o linguriţă şi lăsând urme din loc în loc pe suprafaşa prăjiturii. Dacă doriţi o glazurare a întregii suprafeţe măriţi cantitatea de ciocolată. Puteţi de asemenea să renuntaţi la ciocolată şi să presăraţi pe deasupra doar puţin zahăr pudră.(sursa:lecturi şi arome), potrivit Lecturi şi Arome

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS